Značaj i važnost redovnog održavanja i dubinskog pranja vozila

znacaj odrzavanja i dubinskog pranja vozila

Svaki vozač mora da zna koliko je važno očuvati vozilo u što boljem stanju. Neophodno je kontrolisati njegov rad, primetiti kvarove na vreme i održavati pravilnu higijenu i spolja i iznutra.

Novija istraživanja pokazala su da iznenađujući mali broj vlasnika vozila vodi računa o njima i malo zna o osnovama održavanja svojih ljubimaca. Ukoliko do sada niste pokazivali interesovanje za ovu temu ili niste imali mogućnosti da joj se posvetite, sada je vreme.

Kada je u pitanju čistoća, neke uobičajene metode se realizuju u kućnim uslovima bez ikakvih problema, dok je za pojedine važno potražiti pomoć profesionalnog servisa.

ZAŠTO JE IZUZETNO BITNO REDOVNO ODRŽAVANJE VOZILA?

Briga o vozilu je jednaka brizi o zdravlju. Zato nije čudo što se često naglašava da o njemu treba voditi računa kao o još jednom članu porodice.

Ako se samo vozite i ne obraćate pažnju na stanje u kakvom se Vaš ljubimac nalazi to će u nekom trenutku ozbiljno ugroziti Vašu bezbednost i skratiti vek trajanja vozila. Naravno, tu može doći i do drugih ishoda kao što je odsustvo sigurnosti za druge prisutne u vozilu, druge učesnike saobraćaja i okolinu.

Manjak pažnje, odgovornosti i svesnosti o funkcionalnosti i čistoći vozila neretko se završavaju fatalno.

Takođe, opasni kvarovi će Vam ’’izbiti’’ veliku sumu novca iz džepa ili će umesto popravki prevozno sredstvo završiti na otpadu. Zašto da se tako nešto desi kada vozilo itekako može dugo dugo da Vas dobro služi, ne predstavljajući pokretnu opasnost ni za koga?

Neka Vam redovno održavanje pređe u naviku, a između ostalog i pranje i čišćenje.

OSNOVNI PREGLED

Mnogi nedostaci, kvarovi i oštećenja mogu se detektovati na prvi pogled. Obiđite svoje vozilo periodično jer ćete možda videti neke probleme koje je neophodno rešiti. Što češće vozite, neophodne su i češće vizuelne provere.

Prvo uočite moguća fizička oštećenja na materijalu od kojeg je sačinjena karoserija. Isto tako prekontrolišite i enterijer. Testirajte sve osnovne komande da bi ste se uverili u njihov normalan rad.

Obratite pažnju i na svetla, stakla, poziciju retrovizora i sedišta i funkcionisanje sistema zaključavanja vozila. Ukoliko primetite da je prevozno sredstvo prljavo spolja ili iznutra, očistite ga sami ili zakažite termin za dubinsko pranje.

PROVERA PRITISKA U GUMAMA

Svakog dana dok vozite svog ljubimca pneumatici na njemu ispuštaju određenu količinu vazduha. Uverite se da li su gume na svakom točku dovoljno naduvane, jer je to od velike važnosti za upravljanje samim vozilom.

Redovna kontrola pritiska umanjiće potencijalni rizik od prevremenog trošenja i oštećenja na površini guma. Ovaj korak smanjiće i potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida, jer će pneumaticima biti potrebno manje energije za kretanje i okretanje.

Nikada nemojte ni preterivati sa duvanjem guma jer je to jednako opasno.

PROVERA ULJA I TEČNOSTI

Redovna kontrola nivoa ulja, kočione tečnosti, hidraulične tečnosti, rashladne tečnosti i tečnosti za vetrobranska stakla produžiće životni vek vozila, a posebno motora koji ga pokreće.

Ovo činite bar jednom mesečno koliko se inače preporučuje bez obzira na tip i godište vozila. Ulje očitajte pomoću indikatora u obliku šipke.

Rashladnu tečnost moguće je proveriti samo pogledom na količinu unutar posude napravljene od transparentnog materijala.

Ako ne posedujete znanje i iskustvo za proveru ostalih tečnosti u vozilu, zatražite pomoć pouzdanog majstora.

HIGIJENA VOZILA

Čisto i uredno vozilo garantuje bezbedno kretanje u saobraćaju i njegovu dugotrajnost. Sprečiće se formiranje korozije i produžiti dobro stanje laka i materijala od kojeg je sačijeno vozilo.

Isto tako, higijenski čisto prevozno sredstvo ne dozvoljava nakupljanje i razmnožavanje uzročnika infekcija i ponaša se kao najbolja moguća preventivna mera i zaštita od zaraznih bolesti.

Ručno operite spoljašnjost i isperite čistom vodom. Pokupite vodu čistom krpom koja dobro upija. Unutra prebrišite sve i usisajte. Provetrite vozilo da bi se eliminisali neprijatni mirisi kao što je npr. duvanski dim.

Neke poslove vezane za higijenu vozač nije u mogućnosti da obavi sam kod kuće. Detaljnije pranje podrazumeva dubinsko čišćenje koje je neophodno povremeno obaviti, a to zahteva profesionalni tim koji poseduje sredstva i iskustvo.

VAŽNOST PROFESIONALNOG DUBINSKOG PRANJA VOZILA

S vremena na vreme, bitno je malo više posvetiti pažnje vozilu i zakazati dubinsko pranje.

Tokom dubinskog pranja vozila, ne koriste se nikakva sredstva koja će oštetiti farbu ili materijal od kojeg je ono proizvedeno.

Naprotiv, uz pomoć ekološki bezbednih hemikalija i inovativnih mašina i alata automobil se čisti do detalja, a pažnja se poklanja i mestima koja često izgledaju nedostupno.

Automobilu se poboljšava i estetski izgled i on nakon svakog tretiranja izgleda kao da je stigao iz salona.

Posavetujte se sa stučnim licem koje će proceniti koliko često je neophodno dubinski prati Vašeg ljubimca da bi on dugo trajao i besprekorno funkcionisao.