Zašto je potrebno uraditi dubinsko čišćenje nameštaja

dubinsko-ciscenje-namestaja

Nameštaj je praktičan dodatak svakom enterijeru, a dizajn svakog komada ulepšava prostor u kome živite ili radite.

Bez obzira koliko često koristite krevete, stolice, stolove i ormare, oni tokom vremena propadaju i troše se. Taj proces je normalan, a činjenica je da ga neadekvatna nega u velikoj meri ubrzava.

Prema istraživanjima, 80% nečistoća koje dolaze iz spoljašnje sredine zadržava se upravo na površini nameštaja.

Zato je bitno redovno čišćenje i takođe povremeno dubinsko, detaljno pranje nameštaja.

PRLJAV NAMEŠTAJ UGROŽAVA VAŠE ZDRAVLJE

Svakodnevno korišćenje nameštaja ostavlja za sobom tragove koje je često nemoguće izbeći. Na površinama se nalaze fleke, prašina, mrvice hrane, dlačice, ali i uzročnici infekcija. Brojne vrste bakterija, virusa i gljivica mogu se preneti kontaktom sa nameštajem što dovodi do pojave zaraznih oboljenja.

Posebno je važno voditi računa ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce. Sigurno ne želite da Vi ili neko od Vaših najdražih dobije kožnu bolest, respiratorni problem ili alergijsku reakciju. Stres je posebna priča za sebe.

Boravak u nečistom okruženju, a tu se misli i na zaprljan nameštaj, podstiče javljanje negativnih efekata na organizam zbog hroničnog stresa. To šteti podjednako i zdravim ljudima i hroničnim bolesnicima, dovodeći do komplikacija.

ZAŠTO TREBA DA DUBINSKO OPERETE SVOJ NAMEŠTAJ?

Dubinskim pranjem nameštaja eliminišu se svi potencijalni alergeni i uzročnici infekcija. Neprijatni mirisi se ne maskiraju, već uklanjaju u potpunosti. Uklanjanjem nečistoća poboljšava se i kvalitet vazduha u prostorijama gde se nalazi tretirani nameštaj.

Korišćenjem određenih hemijskih sredstava, koja su potpuno bezbedna za okolinu, na površini svakog komada nameštaja stvara se zaštitni flim koji smanjuje zadržavanje čestica prašine i produžava vek trajanja materijala.

Ukoliko se na tretiranu površinu prospe tečnost moguće je brisanje bez bojazni da će ostati fleka. Kada je u pitanju sam izgled nameštaja nakon pranja, činjenica je da čitav prostor dobija potreban komfor i lepotu pored njega.

Poslove dubinskog čišćenja nameštaja vrše osobe koje su prošle posebne obuke i stekle dragoceno iskustvo. Prolaze kroz to da bi razumeli želje i zahteve klijenta i ispunili njihova očekivanja.

Svakom radnom zadatku pristupaju sa mnogo pažnje i ulažu veliki trud radi postizanja što boljih rezultata. Vode računa o bezbednosti i da tokom rada ne dođe do stvaranja bilo kakvih oštećenja.

Njihov glavni cilj jeste zadovoljstvo klijenta kvalitetom pružene usluge, a to je u ovom slučaju dubinsko pranje nameštaja. Danas, cene dubinskog pranja su formirane tako da ovaj servis može svako sebi priuštiti, jer održavanje higijene je potreba, a ne luksuz.

VRSTE USLUGA KOJE SPADAJU U DUBINSKO ČIŠĆENJE I PRANJE NAMEŠTAJA

Pre nego što procedura dubinskog čišćenja započne, stručni tim vrši inspekciju, pregledajući delove nameštaja koje je neophodno tretirati zajedno sa nečistoćama i nedostacima. Tada se planira svaki korak i procenjuje vreme neophodno za uspešno obavljanje radnog zadatka.

Na početku se radi predtretman – npr. nanošenje sredstva za omekšavanje fleka ili usisavanje čestica prljavštine. Zatim se detaljno pere svaka površina i suši pomoću specijalnih mašina, aparata i alata.

Postoje i druge metode koje je moguće iskoristiti da bi nameštaj u potpunosti bio očišćen. Jedna od njih jeste čišćenje vodenom parom, idealno za veoma zaprljane komade nameštaja. Pored toga, servisi nude i mogućnost pranja suvom penom koja se nanosi na površinu, četka i usisava.

Specifične materijale, kao što je koža, potrebno je doterati sredstvima namenjenih upravo za njih. U ponudama se neretko nalaze i posebne stavke kao što su dezinfekcija.

KAKO ODABRATI NAJBOLJI SERVIS ZA DETALJNO ČIŠĆENJE I PRANJE NAMEŠTAJA?

Informisanje je veoma značajno kada birate firmu koja se bavi dubinskim pranjem da bi joj poklonili svoje poverenje i dobili ono što očekujete.

Raspitajte se i razgovarajte sa prijateljima, kolegama i komšijama. Pogledajte recenzije na internetu, komentare na društvenim mrežama i preporuke na forumima.

Pozovite nekoliko brojeva telefona i pitajte koje vrste usluga se nude i koliko koštaju. Donesite odluku i zakažite željeni termin.

Pravi izbor uštedeće Vaše dragoceno vreme i neće predstavljati opterećenje za Vaš bužet. Moći ćete da uživate u rezultatima ostvarenim nakon pruženih usluga i da ponovo pozovete isti tim kad to bude neophodno.

PRIPREMITE SE ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE I PRANJE NAMEŠTAJA

Prva i osnovna stavka jeste odmaknuti nameštaj od zida tako da je moguće prići mu sa svih strana bez ikakvih problema. Sklonite sve prepreke kao što su jastuci, stolnjaci, pokrivači, ćebad i slično.

Ako imate ljubimca, poželjno je da ga sklonite negde tokom dubinskog pranja nameštaja da ne bi bili zbunjeni i iritirani zbog novih lica, mirisa i zvukova.

Upamtite ili još bolje zapišite na papir sva pitanja koja želite da postavite izvršiocima usluge, a sa njima takođe mesta na koja treba posebno da obrate pažnju i posebne zahteve da ih ne bi u međuvremenu zaboravili.

ODRŽAVANJE POSLE PRUŽENE USLUGE

Servisi za dubinsko pranje preporučuju korišćenje njihovih usluga radi čišćenja i osvežavanja nameštaja dva puta godišnje, odnosno na svakih 6 meseci. Pored toga, bitno je održati nivo čistoće i pažljivo koristiti nameštaj da bi što duže potrajao.

Redovno brišite površine i usisavajte ih. Koristite tečnosti i paste za čišćenje namenjene za određene komade nameštaja i materijale, jer primena drugih sredstava može dovesti do pojave trajnih oštećenja koje ni detaljno pranje neće ublažiti, ni popraviti.

Ne dozvolite da nameštaj bude konstantno izložen direktnom uticaju sunčevih zraka. Koristite prekrivače kao zaštitu i estetski detalj.

DODATNI SAVETI ZA SAMOSTALNO ČIŠĆENJE I PRANJE NAMEŠTAJA

  • Pre usisavanja nameštaja obavezno proverite da li je filter čist.

Redovno pranje filtera od nečistoća sprečićete zagušenja unutar usisivača. Istovremeno, redukovanje se šansa za pojavu alergijskih reakcija i neprijatnih mirisa.

  • Tokom pranja ne koristite velike količine vode.

Površine će se sporije sušiti ako su natopljene. Tada postoji opasnost od pojave buđi i moljaca, što svakako nisu problemi sa kojima želite da se suočavate.

  • Tvrdokorne mrlje i čestice prljavštine na nameštaju od mikrovlakana uklonićete četkanjem.

Pomoću četke ćete nakon pranja i sušenja ovom osetljivom materijalu vratiti staru teksturu i mekoću. Možete isprobati i prskanje spreja za fleke na bazi alkohola i brisanje površine čistim belim pamučnim krpama.

  • Kožu od koje je napravljen nameštaj tretirajte kao svoju.

Ovakve površine je potrebno ’’nahraniti’’ da bi duže trajale i izgledale što lepše. Posle čišćenja ih premažite kremom ili mlekom za telo