Zašto car detailing nije moguće obaviti kod kuće

detailing prednjeg dela automobila

Svi ljubitelji automobila vole da odvoje vreme za njihovo održavanje. Međutim, u nedostatku vremena često to rade brzinski, u kućnim uslovima i sa neadekvatnim hemijskim supstancama.

Do nedavno, mogli smo viđati vlasnike automobila kako ih redovno svake nedelje peru ispred svoje kuće. Svi pojedinci koji uvažavaju mišljenje da je pranje auta kod kuće lako izvodljivo su u velikoj zabludi.

Naime, ovakav način održavanja vozila je nepotpun i time se ne odstranjuju sve nečistoće u potpunosti.

PRANJE KOD KUĆE NIJE DOVOLJNO DETALJNO

Dakle oprali ste auto i on je čist. Ne, uopšte nije. Izgleda na prvi pogled, ali niste svesni koliko ste važnih delova preskočili gde se nakupilo puno prljavštine koja obuhvata i štetne mikroorganizme čije prisustvo ugrožava zdravlje i vozača i putnika.

Ovo je naročito opasno ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Sami ne možete dezinfikovati vozilo i očistiti svaki vidljivi i nevidljivi deo bez potrebnog znanja i opreme.

SAMOSTALNO PRANJE U KUĆNIM USLOVIMA NIJE ŠTEDNJA NOVCA

Mnogi vozači ne žele da troše novac na uslužno dubinsko pranje u specijalizovanim servisima misleći da će uštedeti novac, ali to je potpuno netačno. Naime, neiskustvo i upotreba neadekvatnih sredstava može previše da Vas košta.

Upotrebom deterdženata koji uopšte nisu namenjeni za održavanje higijene vozila uništavate materijale od kojih je vozilo sačinjeno. Hemikalije nagrizaju metalne i plastične delove, a ubrzavaju i propadanje tapacirunga. Dolazi do iznenadnih ulaganja u opremu ili čak i popravku kvarova koji uopšte nisu morali da se jave.

ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

Da li ste svesni da ispiranjem hemikalija prilikom pranja vozila kod kuće zagađujete životnu sredinu? Toksične materije iz deterdženata odlaskom u zemljište ili vodene tokove mogu naštetiti biljkama, životinjama i ljudima. Takođe, vredi napomenuti da se u uslužnim servisima za pranje i ispiranje iskoristi čak 60% manje vode nego u kućnim uslovima.

Servisi koji su specijalizovani za dubinsko pranje automobila i car detailing vode računa da u svom poslu poštuju određene standard koji osim kvaliteta i bezbednosti obuhvataju i zaštitu okoline. Oni će tako upotrebiti sredstva koja su biorazgradiva i proizvode željene efekte bez štetnih posledica po prirodu.

NEPRIJATNE MIRISE NE UKLANJATE, VEĆ MASKIRATE

Neugodni mirisi koji potiču npr. od dima cigareta teško se eliminišu iz vozila kućnim pranjem i parfimisanjem. Čak i ako prestanete da pušite u automobilu taj smrad ostaje dugo vremena i narušava udobnost tokom vožnje.

Neki ljudi nekoliko puta upotrebe dezodorans ili postave mirisnu jelkicu misleći da su uspešno uklonili neprijatne mirise, a zapravo nisu uradili ništa što će trajno rešiti problem.

ODRŽAVA SE HIGIJENA, ALI I VREDNOST VOZILA

Svoj auto ćete lakše prodati u budućnosti kad poželite da kupite novi ako ste ga redovno vozili na car detailing. Svaki kupac polovnog vozila gleda koliko je vozilo održavano i to ne zaboravite.

USLUŽNI CAR DETAILING NIJE LUKSUZ, VEĆ POTREBA

Potrebno je da car detailing radi iskusan i stručan tim koji odrađuje i adekvatnu pripremu vozila za ovu proceduru. Dovoljno je periodično voziti automobil na detailing, a to je jednom ili dva puta godišnje.

U međuvremenu je u redu održavati vozilo kod kuće, ali se ipak držite detaljnijeg čišćenja u stručnom servisu gde se nalaze tehničari specijalizovani za takav posao. Time ćete produžiti rok trajanja vozila, kretati se bezbedno u saobraćaju, sačuvati zdravlje i učiniti vožnju komfornijom.

PRAVILNO ODRŽAVANJE ČISTOĆE VOZILA NAKON CAR DETAILINGA

  • Održavanje higijene je potrebno vršiti makar jednom nedeljno.

Pritom se posavetujte sa servisom kod kojeg ste koristili usluge car detailing-a koja su najbolja sredstva za kućnu upotrebu i koja se mogu nabaviti u prodavnicama auto delova, na benzinskim pumpama ili u online shop-ovima. Prednost dajte krpama za brisanje od prirodnih materijala i ekološkim proizvodima za čišćenje automobila.

  • Ne konzumirajte hranu i piće u vozilu.

Ako Vam je to navika, prestanite da jedete i pijete u automobilu. Tako ćete izbeći formiranje tvrdokornih mrlja i mrvice po celom automobilu.

  • Nemojte pušiti u automobilu.

Kao što smo rekli, duvanski dim ostavlja za sobom neprijatne mirise koji se teško otklanjaju. Pored toga, redovno provetravajte vozilo da bi u kabini uvek bilo čistog vazduha.

  • Redovno vozite automobil na servis radi provere.

Ukoliko postoji opasnost da će doći do kvara motora ili elektronike zbog prašine, neophodno je to da majstor uoči na vreme. Svakako je bolje sprečiti nego lečiti.

SVE ŠTO JE POTREBNO JESTE DA ZAKAŽETE TERMIN

Pozovite stručni servis i zakažite vreme koje će biti posvećeno Vašem vozilu. Prepustite car detailing timu čije je višegodišnje iskustvo dragoceno prilikom sprovođenja takve procedure.

Tehničari će proceniti koja sredstva će biti neophodna za čišćenje, poliranje, a čak i eliminisanje manjih nedostataka. Sigurno ćete se oduševiti rezultatima.