Vodič za dubinsko pranje i detailing automobila

car detailing i dubinsko pranje automobila

Čišćenje, sređivanje i dezinfekcija auta za vozače mogu predstavljati izazov, naročito ako je potrebno ovakve poslove odraditi stručno, detaljno i pažljivo. Srećom, postoje servisi kojima možemo pokloniti poverenje i profesionalcima prepustiti sve.

Među uslugama namenjenim higijeni automobila ističu se dubinsko pranje i car detailing. Svaka od njih ima svoje prednosti i mane, ali interesantno je da mnogi vozači ne znaju razliku između ova dva tipa održavanja vozila.

Karakteristike koje ih mogu razlikovati su ipak očigledne, a o čemu se radi ćete saznati u nastavku teksta.

PRANJE I ČIŠĆENJE VOZILA

Dubinsko pranje podrazumeva samo temeljno pranje unutrašnjosti automobila, a i car detailing uključuje ovaj posao uz druge usluge.

Karoserija i točkovi se tretiraju mašinski ili ručno, a kod detailing-a mahom samo ručno. Isto važi i za kabinu. Sedišta se takođe dubinski peru, bez obzira kojim materijalom su presvučena. Fleke se posebno tretiraju namenskim sredstvima.

Takođe se eliminišu neprijatni mirisi i vrši dezinfekcija, tako da i vozaču i putnicima boravak u autu bude što komforniji i sigurniji. Stakla se brišu sa puno pažnje tako da izgledaju blistavo čisto.

KADA UZ PRANJE IDU I DODATNE USLUGE

Kao što sam naziv kaže dubinsko pranje zasniva se na pranju, čišćenju, sušenju, dezinfekciji i uklanjanju neprijatnih mirisa. Otklanjaju se različite nečistoće.

Car detailing obuhvata i dubinsko pranje i poslove poput poliranja, voskiranja, nanošenja keramičke zaštite i reparacije manjih oštećenja.

Kao što ima kaže, ovde se vodi računa o najsitnijim detaljima, pri čemu se ne misli samo na čišćenje, već i na otklanjanje nedostataka, ulepšavanje i doterivanje kompletnog automobila.

KOREKCIJE NA LAKU U SKLOPU CAR DETAILING-A

Nakon što se opere i osuši svaki deo automobila, stručna osoba koja se bavi detailing-om pregleda automobil, uočava oštećenja na laku u vidu ogrebotina, oksidacije boje ili fabričkih grešaka i uklanja ih ukoliko je to moguće.

Tada automobil ne izgleda samo blistavo čisto, već dolazi i do popravke na farbi tako da se lakirana limarija potpuno transformiše. U pojedinim slučajevima auto izgleda kao da je upravo doteran iz salona.

NANOŠENJE ZAŠTITE NA LAK U OKVIRU USLUGE CAR DETAILING-A

Lak je obnovljen koliko god da je to moguće i sada je vreme da se ofarbane površine adekvatno zaštite od uticaja spoljašnje sredine. U dogovoru sa detailer-om to može biti učinjeno voskiranjem ili nanošenjem keramičkog zaštitnog premaza.

Imajte na umu da vosak mora da se obnavlja više puta godišnje, dok keramički sloj može trajati godinama iako nije jeftin. Zato se ipak odlučite za drugu opciju ukoliko je ona dostupna i bićete veoma zadovoljni.

KADA TREBA DA SE ODLUČITE ZA DUBINSKO PRANJE, A KAD ZA CAR DETAILING?

Kada često vozite i time je vozilo više zaprljano, svakako je potrebno da se temeljnije opere. Takođe, nakon vožnje u jesenjim i zimskim uslovima, kada na putu ima dosta blata i soli, preporučljivo je da bar dva puta nedeljno češće perete automobil spolja, a da nakon sezone zakažete dubinsko pranje i eksterijera i enterijera.

Dezinfekcija i pranje unutrašnjosti neophodni su i kada su prisutni alergeni u vazduhu poput polena, a često vozite nekog ko pati od alergija ili ste Vi alergični. Car detailing je pak neophodno zakazivati na svakih 6 meseci ili godinu dana, u zavisnosti koliko često vozite i da li Vam je automobil garažiran. Isto tako, prilikom pripreme za prodaju četvorotočkaša preporučuje se da uložite u car detailing jer će ovaj ulog drastično uvećati vrednost vozila i mnogo brže ćete pronaći kupca.

KAKO ODRŽAVATI VOZILO NAKON TRETMANA?

Nevažno za koji tip usluge ste se odlučili, pravi profesionalac će učiniti sve da Vaš četvorotočkaš izgleda što bolje i da bude što bezbedniji za vožnju. Vaše je da svoj automobil što duže održite u takvom stanju, pre svega zbog sebe. Ukoliko ga zanemarite, Vaše ulaganje je neisplativo i uzaludno.

Pre svega je potrebno da bar nedeljno usisavate krupne nečistoće i perete spoljašnjost sredstvima koja su za to namenjena. Više puta u toku nedelje provetravajte unutrašnjost i zabranite pušenje u vozilu. Sav otpad i nepotrebne stvari uvek iznesite iz automobila.

POSLOVE KOJI ZAHTEVAJU STRUČNOST, SREDSTVA I USLOVE ZA RAD NE OBAVLJAJTE SAMOSTALNO

Sami kod kuće možete povremeno oprati auto namenskim sredstvima i mekim krpama ili sunđerima koje možete naći u specijalizovanim radnjama, uz usisavanje i provetravanje.

Sve što ide dalje od toga prepustite ljudima koji su obučeni i vešti i rade u posebnim uslovima sa profi alatom i ekološki bezbednim hemikalijama.

Amaterski pokušaji mogli bi previše da Vas koštaju, a videćete i sami do kakvih rezultata dolazi kada Vašeg ljubimca preuzmu vešte ruke i koliko se u uslugu dubinskog pranja i car detailing-a isplati uložiti novac.