Svet detailinga i njeno veličansto: mirkofiber krpa

ciscenje-mikrofiber-krpom

Ako smo se već odlučili na detailing automobila moramo znati i s čim će se raditi, a nezaobilazna, ali i često zanemarljiva stvar koja se podrazumeva jeste mikrofiber krpa. Nezamenljiva u svakodnevnom životu, mirkofiber krpa je, verovali ili ne, promenila svet detailinga!

Istorija detailinga je povezana i sa istorijom mikrofiber krpe koje je do današnjem sastava i svojstvima evoluirala kroz 50 godina postojanja, i to na način da se iz ovako proste stvari izvuče najveći mogući koeficijent korisnosti

Pojam, sastav, vrste mikrofibera

Mikro fiberi, kako im naziv govori jesu ispravljena mikro vlakna čiji se sastava označava odnosom poliestea i poliamida. Oznake na krpama 70/30, 80/20 i slično pokazuju odnos ova dva materijala, tj. sirovinski sastav od, na primer,  70% poliestera i 30 % poliamida. Poliamid mikrofiber krpama daje moć upijanja, i to je ono što u običnom razgovoru nazivamo “mekoćom”, a poliester je glavni “krivac” za strukturu.

Debljina mikrofibera se meri u GMS /Gram pre Square Mater/ i proizvođači ih mogu, pojedinačno, određivati mada se uglavnom radi o standarima 260, 300, 420, 550, 600 , 850 GMS. Veći GMS znači i da je krpa mekša, pufnastija i nežnija na dodir.

Standardne veličine koje se najčešće sreću na tržištu su  dimezija: 40X40, 40X60, 60X100, uz moguća odstupanaja zavisno od proizvođača. Ivice mikrofiber krpa mogu biti sečene fizički, odnosno nožem, laserski sečene, i one sa svilenim porubom koje se u detailingu automobila izbegavaju pošto porub može izazvati grebanje.

Lasersko sečenje može ostaviti grudvice od topljenja materijala na krajevima što nije veliki problem jer se mogu lako otkloniti prostrim protrljavanjem među prstima. Fizički sečene ivice, nožem, su najbolje, ali tek ako se pre upotrebe dobro protresu jer ivice mogu biti pune delova vlakana koje se potom povlače po površini.

Prednosti korišćenja mikrofiber krpa u detailingu

 Vrhunski odrađen detailing nezamisliv je bez upotrebe mikrofibar krpe iz slećih razloga:

  • vlakna su toliko mekana da su pogodna za najosetlivije površine
  • izvanredna apsorpcija-upija do 90% vode ili druge tekućine više od obične krpe
  • nije potrebno dugotrajno ceđenja
  • može se koristiti za mokro isto kao i za suvo pranje, za unutrašnjost isto kao za spoljašnjost
  • u poređenju sa ostalim krpama povećava sjaj za nekoliko puta
  • može se prati u mašini za veš, ali samo do 60 stepeni
  • brzo se suše i mogu se koristiti više puta

Kako odabrati pravi mikrofiber za dobar detailing

Profesionalni detailing ne može da se zamisli samo sa jednom krpom, a za puni efekat preporuka profesionalaca  je da se koriste najmanje 4 vrste mikrofibera: univerzalne, za stakla, za sušenje i premijum.

Univerzalne mikrofiber krpe su nezaobilano rešenje i to je, uglavnom jeftinija varijanta. Koriste se za sve: staklo, lim, felne, kao prva ruka za uklanjanje zaštite kao i za uklanjenje politure. Uglavnom se koriste one sa 260 GSM ili 450 GSM.

Za staklo se koriste tvrde kpre, odnosno one sa nižim GSM, jer daju najbolji efekat tokom čišćenja, odlično izvlače sjaj i ne ostavljaju tragove prilikom sušenja. Za čišćenje stakla i glatkih površina automobila odlične su i premium mikrofiberi koji, takođe ne ostavljaju tragove, a zbog svoje strukture imaju veliku moć upijanja.

Ove krpe se takođe mogu koristiti i za sušenje. Priliko odabira krpe za sušenje bitno je da ne bude sa velikim GSM jer to znači da će, zbog svoje strukture upiti više vode. Profesionalci znaju za ovu “caku” pa za sušenje koriste krpe srednjeg GSM, i manjih dimenzija.

Ono u čemu se najčešće greši prilikom samostalnog detailinga jeste da se biraju mikrofiberi većih dimenzija i većeg GSM računajući na veću moć upijanja i ekonomičnost u vremenu potrebnom da se površina osuši. To je naizgleda tačno, ali ne treba zaboraviti da velike krpe sa sobom vuku i veliku količinu vlage koje su upile pa efekat na površini može biti kontraproduktivan, odnosno umesto suve površine dobićemo nove, vlažne tragove.

Mikrofiber krpe, peškiri i rukavice koje se koriste u detailingu mogu se upotrebaljavati i u domaćinstvu, pa ako se i desi da se kupi neka koja ne odgovara, naći će već svoju namenu.

Ekonomičnost mikrofibera

Jedna od bitnih prednsti njihove upotrebe jeste što se mogu prati i koristiti veliki broj puta. To ne znači da su nepoderive, jer se vremenom vlakna habaju od upotrebe. Ono što profesionalci rade sa mirkofiber krpom jeste da vode računa o stepenu pohabanosti budući da u svakom od njih može naći svoju namenu.

Kada se istroše toliko da ostavljaju tragove na staklu, vreme je da nađu svoju novu upotrebu, i tada se ista krpa “seli” na , recimo održavanje unutrašnjeg dela vrata. Kraj u njenom korišćenju jeste održavanje felni i delova motora, i to sve dok ima odgovarajuću moć upijanja.

Najbolji način za održavanje je ručno pranje, ali se, bez dodatka deterdženata i omekšivača, mogu prati u mašini, na ne više od 60 stepeni.