Sve što treba da znate o dubinskom pranju tepiha

dubinsko pranje tepiha

Tepisi, staze i itisoni su zbog čestog hodanja, naročito u obući, mesta gde se u Vašem domu ili prostoru za rad sakuplja najviše nečistoća. Među njima su alergeni i mikroorganizmi koji uzrokuju infektivne bolesti.

Klasične metode čišćenja i obični deterdženti mogu samo delimično da pomognu jer je profesionalno dubinsko pranje jedini način da Vaši tepisi ponovo ’’ožive’’ i postanu bezbedni za svakodnevnu upotrebu.

ZAŠTO SU PRLJAVI TEPISI OPASNI?

Dubinsko pranje tepiha ne radi se samo da bi mu se vratila boja, mekoća i lepota. Kao što sam naziv govori, važno je eliminisati i vidljive i nevidljive nečistoće i kroz ovakav posao se to itekako postiže.

Verovali ili ne, tepisi mogu da zadrže čak 450g prljavštine po kvadratnom metru. To se nikad ne može ukloniti običnim usisivačem za kućnu upotrebu, metlom ili sunđerom.

Takođe, ukoliko sami perete tepihe, znate i sami koliko im vremena treba da se osuše, a ako ostanu vlažni postaju podloga za razvoj plesni.

Kada su u pitanju mikroorganizmi koji izazivaju infekcije, najviše ima bakterija, ali i pojedini virusi mogu dugo da se zadrže unutar vlakana. Primer je norovirus, pokretač akutnog gastroentertitisa, koji na tepihu može da preživi nekoliko nedelja.

Na tepisima, itisonima i stazama zadržavaju se različiti alergeni, a talozi nečistoća nalik pesku dovodi do fizičkih oštećenja svaki put kad hodate po površini ili sednete na nju.

Posebno su ugrožene osobe koje boluju od astme, alergijskog rinitisa i ekcema.

POZOVITE PROFESIONALNI SERVIS ZA DUBINSKO PRANJE

Sačuvajte omiljeni tepih ili itison. Pozovite servis koji je stručan i pouzdan kada je u pitanju dubinsko pranje. Njihovo iskustvo će biti dragoceno u čišćenju jako zaprljanih površina. Poboljšajte izgled svog okruženja, sačuvajte svoje zdravlje i produžite vek trajanja svojim tepisima.

UKLANJANJE SVIH NEČISTOĆA

Tehničari zaduženi za dubinsko pranje tepiha koriste specijalnu opremu i deterdžente koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, a stručnom i veštom upotrebom istih mogu izvući prljavštinu i iz najdubljih slojeva tepiha.

Eliminiše se više od 90% alergena i time čuva Vaše zdravlje. Otklanjaju se tvrdokorne fleke. Čitav proces se obavlja bezbedno, a nakon obavljenog radnog zadatka tepih se brzo suši, što sprečava stvaranje buđi.

Tepih je nakon nekoliko sati doteran i spreman za ponovno korišćenje. Dezinfikovan je i savršeno čist.

DUBINSKO PRANJE KAO ZAŠTITA

Da bi tepih ostao mekan i zaštićen od fizičkih oštećenja i uticaja vremena, potrebno je redovno nositi ga na dubinsko pranje. Sam proces čišćenja čini ga dugotrajnim i godinama nećete morati da razmišljate o kupovini novog tepiha.

Investicija u detaljno održavanje je isplativa i predstavlja značajnu uštedu. Često je dostupna mogućnost nanošenja dodatne zaštite na površinu tepiha od cepanja, prolivanja tečnosti, grinja i statičkog elektriciteta.

TRAJNO UKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

Tepisi, itisoni i staze neretko zbog nepravilnog održavanja neprijatno mirišu, zbog čega se smanjuje i kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se nalaze.

Baš kao i prljavština, neugodan miris prodire u najdublja vlakna tepiha i tu se zadržava. Njega nikada ne treba maskirati, već neutralisati u potpunosti, što se postiže kroz dubinsko pranje.

Aplikacija specijalnog dezodoransa će osvežiti Vaš tepih, a neprijatan smrad, poput onog od duvanskog dima, nestaje zauvek.

PROCES DUBINSKOG PRANJA TEPIHA

Na početku se obavlja suvo usisavanje tepiha da bi se pokupile sve krupne nečistoće sa površine koju je neophodno detaljno tretirati. Za mrlje, posebno one tvrdokorne, obavlja se pred tretman da bi se lakše rastvorile i uklonile. Nakon toga se fleke čiste posebno odabranim hemijskim sredstvima koja su ekološki bezbedna i efektna.

Najfrekventnije površine se trostruko čiste da bi se iz najdubljih slojeva izvukle sve nečistoće i štetni mikroorganizmi. Obavlja se antibakterijski tretman, a potom i mirisni. Tepisi su savršeno očišćeni, mekani na dodir i osveženi.

Posle obavljenog posla vrši se kontrola kvaliteta pružene usluge da bi klijent u potpunosti bio zadovoljan rezultatima.

KOLIKO ČESTO JE NEOPHODNO DUBINSKI OPRATI TEPIHE?

Da bi adekvatno odgovorili na ovo pitanje potrebno je znati u kojoj prostoriji se tepih nalazi, od kog materijala je sačinjen i koliko se često hoda po njemu. U proseku, stručna lica preporučuju dubinsko pranje tepiha na svakih 6 meseci, a po potrebi i češće.

Duže ne treba čekati jer dolazi do rizika od brzog propadanja tepiha i stvaranja oštećenja koje nijedno sredstvo niti metod neće sanirati.

ODRŽAVANJE TEPIHA POSLE DUBINSKOG PRANJA

Ne hodajte po tepisima u obući koju koristite napolju, već hodajte u sobnim papučama, patofnama ili čarapama. Usisavajte tepihe jednom ili dva puta nedeljno, a nove fleke uklanjajte dok su još sveže.

Za čišćenje i osveženje površine preporučuju se prirodna sredstva umesto toksičnih hemikalija koja ne stvaraju oštećenja na tepisima, poput sode bikarbone i sirćeta.