Standardno čišćenje vs dubinsko pranje?

zena-sredstva-za-pranje-krpa

Nema dileme da je redovno čišćenje vašeg doma imperativ. Da, svakako je moguće čistiti dom jednom do dva puta godišnje, ali se nameće pitanje života i zdravlja u takvom okruženju. Kako feng – shui poznaje “pravilan položaj stvari” kako bi energija “kružila”, tako i čist dom poznaje redovno čišćenje i provetravanje.

Zaista, nije poenta čistiti dom samo kada su gosti pred vratima. Istina, čist dom može stvoriti blistavu sliku pred gostima, ali ipak ima više od toga da ostavite dobar utisak.

Svrha čišćenja je da vaša porodica bude zdrava, sa pozitivnim okruženjem, dok istovremeno drži bakterije dalje od sebe.

Ipak, postoji razlika između svakodnevnog, rutinskog čišćenja i detaljnog, dubinskog čišćenja.

Ukratko, svakodnevno čišćenje predstavlja prvi nivo čišćenja sa ciljem da vam prostorije budu čiste i imaju najviši kvalitet vazduha. Takvim čišćenjem se možete pobrinuti za uobičajenu količinu prašine i prljavštine.

Sa druge strane, dubinsko čišćenje je temeljnija sistematičnija varijanta svakodnevnog čišćenja.

Dubinsko čišćenje ponekad zahteva posebne usluge čišćenja kao što su čišćenje tepiha, nameštaja i prozora.

Ovakva vrsta čišćenja je nešto što redovni čistači neće lako uraditi jer nisu obučeni ili opremljeni za to.

Kada se odlučite za usluge dubinskog čišćenja, trebalo bi da znate koje su prednosti. Ovaj tekst će vam pomoći da razumete razliku između svakodnevnog, rutinskog brisanja prašine i usisavanja i dubinskog čišćenja.

Šta je dubinsko čišćenje?

Da li znate da mesta koja smatramo čistim te ih često zanemarujemo, akumuliraju najviše prljavštine? Proces dubinskog čišćenja je pravo rešenje za ove stvari.

Bilo da želite “generalno čišćenje kuće” ili da se ratosiljate fleke sa fotelje, dubinsko čišćenje je pravi izbor za vas.

Najjednostavnije rečeno – dubinsko pranje je vrsta mašinskog čišćenja gde sredstvo dopire do dubljih slojeva, a zatim se izvlači iz materijala. Dubinsko pranje se primenjuje kada sve ostale metode zakažu (fleka od vina na sofi, mrlja od čokolade na vunenom tepihu…).

Za taj proces se koriste profesionalne mašine i biorazgradiva hemijska sredstva. Način čišćenja i izbor sredstava će zavisiti od vrste materijala koja se čisti (drvo, vuna, koža, mebl…)

Ono što je jako bitno naglasiti je da je proces čišćenja veoma brz i efikasan. Ne morate svoje stvari nositi nigde jer se sve se vrši u prostoru vašeg doma. U zavisnosti od temperature i provetrenosti prostorija, zavisi i proces sušenja.

U masi preparate za čišćenje, možda ne znate koja je ispravna hemikalija koju treba da koristite dok dezinfikujete neko područje. Tako možete oštetiti material, ali i nauditi sebi. Zato to prepustite profesionalcima servisa Moje pranje, jer koriste sve proizvode za dubinsko čišćenje u skladu sa površinama koje treba tretirati.

Sveukupno čist dom može učiniti da se osećate bolje. Bez obzira na to koliko ste pod stresom, čistoća vašeg doma će smanjiti vaš stres i stvoriti pozitivno okruženje. Dolazak kući u blistavo čist i mirisan dom će vam dati pozitivnu vibraciju i učiniti da se osećate podmlađeno.

Nakon svega, to je ipak ušteda vašeg vremena koje umesto u čišćenje možete provesti sa porodicom ili prijateljima u nekoj lepoj bašti kafićića ili restorana. Ili možda na pikniku, vaš je izbor.

Moje pranje će to učiniti u vaše ime i, naravno, temeljnije. Ulaganjem u usluge profesionalnog čišćenja, imaćete više vremena za stvari koje su vama važne, a ne stižete da im se posvetite.

Šta obuhvata standardno čišćenje?

Standardno čišćenje je sastavni deo održavanja zdrave životne sredine i ono je dosta manje zahtevno od dubinskog pranja. Ipak, ni ono nije zanemarljivo i zahteva vreme.

Standardno čišćenje se sastoji od osnovnih aktivnosti čišćenja koje uključuju metenje, usisavanje, brisanje prašine, brisanje podova itd. Ova vrsta površinskog čišćenja se obavlja na nedeljnoj bazi kako bi se održao nivo čistoće i higijene u vašem domu i kancelarijama.

Rutinske aktivnosti koje se dešavaju tokom standardnog čišćenja uključuju: brisanje, usisavanje, ribanje površina, eventualno poliranje.

Naravno, za ovo je potrebna oprema koju je moguće više puta koristiti. Ovu opremu čine krpe, mop, gumene rukavice,usisvač i sredstva za čišćenje

Šta podrazumeva dubinsko čišćenje?

Dubinsko čišćenje podrazumeva čišćenje delova kuće ili komada nameštaja koji polako, ali sigurno akumuliraju prljavštinu i druge naslage tokom svakodnevnog života. Bilo da to radite sami ili plaćate čistačicu ili domaćicu, dubinsko čišćenje obično podrazumeva sav posao standardnog čišćenja sa još temeljnijim pristupom čišćenju svakog dela nameštaja.

Za profesionalno dubinsko čišćenje, koriste se, pored specijalanih sredstava za čišćenje, mašine  (usisivači) sa velikom usisnom snagom, koji mogu izvići prljavštinu iz dubljih slojeva tkanina.

Ipak, bez obzira da li to radite sami ili angažujete profesionalni servis za dubinsko čišćenje, neki dodatni zadaci koje podrazumeva dubinsko čišćenje uključuju dubinsko pranje tepiha, staza ili itisona, dubinsko pranje nameštaja – kreveta, fotelja, sofa,francuskih ležajeva i td.

Kada vam je potrebno dubinsko čišćenje?

Zadaci redovnog i dubinskog čišćenja su skoro isti, ali sa detaljnijim pristupom.

Evo idealnih situacija kada vam je potrebno dubinsko čišćenje:

  • ako planirate da organizujete događaj ili zabavu, nisu baš primamljivi zaprljani rukohvati na ugaonoj garnituri, ili bilo koji drugi zaprljani deo nameštaja
  • ako planirate da iznajmite stan ili ga prodate, dubinsko čišćenje kreveta i tepiha će u mnogome poboljšati kvalitet vazduha u stanu/kući, a to je za prvi utisak jako važno.

Zašto odabrati profesionalno dubinsko čišćenje?

Kako smo već naveli, dubinsko čišćenje je dosta temeljnije od rutinskog čišćenja. Takvo čišćenje će vama pomoći da se izborite sa bakterijama i virusima koji se nalaze u ustajalim, zaprljanim meblima, krevetima, dušecima i tepisima.

Dubinsko čišćenje tekstila kao što su tepisi, nameštaj i zavese garantuje smanjenje alergena, kao što su grinje. Ovo se posebno odnosi na vlasnike kućnih ljubimaca poput pasa i mačaka koje čuvaju u kući.

Dakle, ako želite da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu, počnite sa dubinskim čišćenjem.

Smanjićete stres. Iako ovo možda nije očigledno, čist dom pomaže u smanjenju stresa. Osećaj da ste se oslobodili potencijalnih opasnosti koje vrebaju u vašem dušeku ili u fotelji, zaista čini da se osećate relaksiranije.

I svakako, dubinsko čišćenje doma pomaže u revitalizaciji vašeg prostora i poziva vas u mirnije i zdravije okruženje.

Vaš nameštaj može ponovo izgledati kao iz salona. Kada se odlučite da dubinskim čišćenjem vratite stari sjaj svom ležaju, to će se i desiti. Reparacija vlakana, vraćanje boje i oslobađanje tkanine od nagomilane prljavštine učiniće da vaš omiljeni ležaj bude kao ranije.

Vodićete vise računa o čistoći. Jednom kada provesionalni servis vrati stari sjaj vašem nameštaju, vise pažnje ćete posvećivati pravilnom izboru sredstava za čišćenje u skladu sa vrstom materijala, a verujemo i da će vam dubinsko pranje tapiha, kreveta, dušeka postati  jednogodišnja rutina.

Ukoliko još uvek niste sigurni da je dubinsko pranje nešto što je potrebno vašem domaćinstvu – kontaktirajte nas. Demonstriraćemo Vam šta znači prava čistoća, iz prve ruke.