Reparacija laka kao deo detailing-a

reparacija-laka-detailing

Koliko god da pazite na svoje vozilo, desiće se površinska oštećenja. Ukoliko se dugo ne saniraju i vremenom prošire mogu dovesti do ozbiljnih funkcionalnih problema kod Vašeg četvorotočkaša što dalje ugrožava Vas i ostale putnike tokom vožnje i ubrzava propadanje limarije.

Ogrebotine, ljuštenje laka i druga oštećenja na karoseriji moraju se sanirati na vreme, u čemu može pomoći car detailing.

NAJČEŠĆI UZROCI OŠTEĆENJA LAKA NA VOZILU

Ako parkirate auto ispod drveta, smola koja pada po karoseriji može destruktivno delovati lak i to ne odmah, već dok se zadržava vremenom nagriza spoljašnje slojeve farbe i ostavlja fleke koje se teško uklanjaju. Mrtvi insekti sadrže kiselost koja ugrožava lak i uvećava verovatnoću da će doći do korozije na limariji – naročito leti kada su temperature visoke.

Nakon pranja vozila tvrdom vodom, ukoliko ispari tečnost i ostanu fleke to dovodi do permanentne štete na lakiranim površinama. Tokom vožnje dolazi do udaraca sitnih kamenčića po vozilu i samim tim do ogrebotina.

Ako prolijete po vozilu kočionu tečnost koja nije bazirana na silikonu farba će na tom mestu početi da se ljušti.

DA LI SE PUTEM CAR DETAILING-A MOGU UKLONITI SVA OŠTEĆENJA LAKA?

Car detailing je proces detaljnog čišćenja vozila spolja i iznutra uz dodatne radove kao što su voskiranje i poliranje.

Detailing predstavlja jedan od koraka u redovnom održavanju vozila i preporučuje se da se sprovodi na svakih šest meseci ili bar jednom godišnje.

Tokom ovakve procedure tretiraju se farbane površine i saniraju pojedina oštećenja na laku. Uglavnom su to manje ogrebotine, tačkice i male površine gde se desilo ljuštenje gornjeg, zaštitnog sloja farbe.

Ako je zahvaćeno veće područje ili su se stvorile duboke ogrebotine, detailing-om to ne može da se reši. Ne može ni da se sakrije, a kamoli reparira.

KOJE JE REŠENJE ZA OZBILJNIJA OŠTEĆENJA LAKA?

Ogrebotine i oštećenja laka vidljiva i nakon što se zahvaćene površine pokvase ne mogu se sakriti ili ukloniti putem detailing-a, nego za te probleme odlazite kod lakirera koji će morati da nanosi drugi sloj laka. Dobra stvar je što se ne mora uvek lakirati celo vozilo.

U svakom slučaju, nikada nemojte pokušavati da samostalno rešavate problem dubokih ogrebotina i ljuštenja laka na velikim površinama vozila, već to prepustite iskusnim i veštim osobama. Takođe, ni kod onih manjih ogrebotina nemojte sami da eksperimentišete.

Ipak to prepustite rukama tehničara obučenim za car detailing, jer samostalan pokušaj dovodi do stvaranja još veće štete.

KAKO SE TOKOM CAR DETAILING-A REPARIRA LAK?

Pre svega, automobil se spolja ručno pere i čiste se i oni delovi koji su teže dostupni. Da bi se uklonile nečistoće čije eliminisanje nije moguće pranjem, koristi se clay bar. Pomoću njega se vrši dekontaminacija površine i eliminišu smola drveća, mrtvi insekti, katran, ptičji izmet i mineralne naslage od kiše.

Zatim se radi poliranje i pritom otklanjaju manji nedostaci sa lakom, a srednji maskiraju u određenom procentu. Tada se lakiranoj površini vraća i sjaj i boja postaje ujednačena ukoliko fabrički nije ravnomerno naneta.

REDOVAN CAR DETAILING ODRŽAVA BESPREKORAN IZGLED LAKIRANIH POVRŠINA

Ukoliko na svakih 6 meseci ili bar jednom godišnje odvezete svoj automobil na detailing uvek ćete imati čisto i funkcionalno vozilo i spolja i iznutra.

Nečistoće koje uzrokuju ogrebotine i ljuštenje laka biće uklonjene, a postojeća oštećenja kamuflirana ili otklonjena koliko god je to moguće.

Voskiranje posle poliranja pomoći će da se farba dodatno zaštiti od negativnih uticaja spoljašnje sredine do sledećeg tretmana. Karoserija blista, savršeno je čista i auto izgleda odlično – približno stanju u kakvom je bio kada je doteran iz salona.

DA LI JE CAR DETAILING SKUPA USLUGA?

Svaki automobil zahteva ulaganje da bi što duže služio svog vlasnika. Car detailing smatra se delom obaveznog redovnog održavanja, baš kao što automobil morate redovno da vozite na mali i veliki servis.

Inače, sama usluga nije luksuz, već su formirane cene takve da svako može da je priušti. Osim što se poboljšava izgled lakiranih površina, uklanjaju se fleke sa tapacirunga, poliraju stakla, poboljšava kvalitet vazduha unutar kabine i održava vrednost.

KAKO SAČUVATI LAK I SPREČITI NOVA OŠTEĆENJA – NAJVAŽNJIJE PREVENTIVNE MERE

Automobil se nikada ne može u potpunosti zaštititi od oštećenja kada su u pitanju lakirane površine, ali prevencija u određenoj meri može sprečiti ozbiljne ogrebotine i skidanje farbe.

Ne parkirajte automobil na prepunom parkingu, a ukoliko ste u mogućnosti kad ste kod kuće garažirajte ga. Ako nemate garažu, čuvajte vozilo pod nekom nadstrešnicom ili koristite specijalne prekrivače za zaštitu od negativnih uticaja iz spoljašnjosti.

Nemojte na lakiranim površinama ostavljati tvrde predmete poput ključeva i nemojte se naslanjati jer i dugmad i rajsfešlus ostavljaju tragove trenjem.