Proces detailinga kod crnih vozila

detailing crnih vozila

Svaki vozač je zadovoljan kada vidi svoje vozilo u najboljem izdanju. Taj osećaj se postiže kada kabina, ali i karoserija izgledaju blistavo čisto. Svako crno vozilo posebno zahteva pažnju održavanja lakiranih površina.

Činjenica je da su nečistoće i orgebotine vidljivije na tamnijoj površini pa zbog toga vozila tamnijih boja, naročito crna, moraju češće da se čiste i neguju, a itekako pomažu vešte ruke tehničara koji se bave car detailing-om.

CRNA BOJA NA VOZILIMA – POPULARNA, ALI ZAHTEVNA ZA ODRŽAVANJE

Crni lak na četvorotočkašima izgleda elegantno i privlačno. Vozilo izgleda luksuzno i modernije u crnoj boji i zato prilikom kupovine vozači često tragaju upravo za takvim modelima.

Međutim, u tom trenutku često ne razmišljaju o činjenici da tamne površine eksterijera moraju češće da se čiste i da se svaka čestica prljavštine i svako i manje i veće oštećenje vide na lakiranim delovima. Nečistoće i ogrebotine su uočljivije na crnoj farbi nego na drugim bojama.

Kada se radi na popravci laka i uklanjaju fizičkih oštećenja crna boja je poseban izazov za osobe koje se bave tim poslom. Tokom toplih letnjih dana, unutar crnih automobila je toplije u poređenju sa drugim četvorotočkašima lakiranim u drugim bojama.

Zanimljivo je i da je potrebno više vremena da se to vozilo rashladi u odnosu na druge. Zbog apsorpcije tolike količine toplote, crna vozila se brzo suše što uzrokuje formiranje fleka od kapljica vode na opranim površinama ukoliko se na vreme ne obrišu mekom krpom.

ŠTA PREDSTAVLJA CAR DETAILING?

Detailing automobila mnogi mešaju sa dubinskim čišćenjem, ali ova procedura je mnogo više od toga. Osim održavanja higijene dolazi do transformacije izgleda tretiranog vozila. Skrivaju se pojedini nedostaci i stvara zaštita od zadržavanja prašine i površinskih oštećenja.

Ovaj posao rade stručna lica koja vode računa o svakom vidljivom i nevidljivom delu vozila na ne bude tokom detailing-a izostavljen. Ceo proces se radi ručno uz pomoć specijalnih sredstava i alata i naravno veština i iskustvo tehničara iz uslužnog servisa će dovesti do najboljih mogućih rezultata.

CAR DETAILING KOD CRNIH VOZILA – KORAK PO KORAK

Svaka procedura car detailing-a započinje detaljnim pranjem, s tim što se kod vozila ofarbana u crno i generalno bilo koju tamnu boju posebno vodi računa da svaki deo bude pažljivo tretiran. Vozilo se pere ručno. Kreće se od najprljavijih površina i to uglavnom od točkova.

Posle temeljnog pranja i sušenja, upotrebljava se clay bar, odnosno posebna glina za poliranje pomoću koje se uklanjaju sve nečistoće čije je eliminisanje nije bilo moguće putem pranja. Površina postaje glatka na dodir i dekontaminirana.

Potom se primenjuju metode korisne za prikrivanje manjih neodstataka i ogrebotina, zaštitu od zadržavanja prljavštine i novih oštećenja i poboljšanje estetike eksterijera. Tada je moguće vozilo voskirati i polirati i naneti posebne proizvode čije nanošenje stvara zaštitni film i čuva u što boljem stanju od uticaja spoljnih faktora.

Staklene površine i retrovizori se glancaju do savršenstva. Kada se spoljašnjost vozila dovede u red, prelazi se na enterijer, gde se dalje usisavaju krupne nečistoće, peru sedišta i patosnice, čisti kontrolna tabla…

Vozači se prijatno iznenade rezultatima svaki put jer njihov ljubimac ponovo izgleda kao da je nov i tek doteran iz salona.

NIPOŠTO NE POKUŠAVAJTE DA DETAILING NA CRNOM VOZILU RADITE KOD KUĆE

Detailing kod crnih četvorotočkaša je pravi izazov koji je itekako zahtevan. Da bi rezultati bili dobri neophodno je ispuniti niz uslova među kojima su posedovanje adekvatnih sredstava i iskustva i izdvajanje potrebnog vremena.

Ovo vozači nisu u mogućnosti da ispune i neretko se samostalni pokušaji završavaju katastrofom koja Vas može koštati više od profesionalnog detailing-a u uslužnom servisu.

To se naročito odnosi na crna i uopšte vozila tamnih boja tako da je mnogo pametnija odluka da sve prepustite profesionalcima.

ULAGANJE KOJE SE ISPLATI

Car detailing nije jeftin, ali vredi investirati u takvu uslugu jer će Vaše crno vozilo uvek biti higijenski čisto, lepo na oko i prijatno će biti voziti se u njemu.

Lak se ne sme zanemariti, a putem detailing-a pružate mu određenu zaštitu od propadanja i ogrebotina. Istovremeno, u ovom procesu se repariraju postojeća oštećenja koliko god je to moguće.

Vozilo je dezinfikovano, blistavo čisto, mirisno i izgleda fenomenalno.

ODRŽAVANJE CRNIH VOZILA NAKON OBAVLJENOG CAR DETAILING-A

Čistiti crnog četvorotočkaša i voditi računa o njegovom izgledu nije nemoguće, ali zahteva dosta truda. Prilikom pranja kod kuće koristite meke sunđere i krpe.

Izbegavajte automatske perionice, već povremeno uložite u detaljno pranje koje se obavlja isključivo ručno u uslužnom servisu.

Preporučuje se da investirate u keramičku zaštitu auta koja će crnom laku pružiti solidnu zaštitu od negativnih uticaja iz spoljašnjosti i olakšati proces čišćenja.