Prljavi tepisi su izvor zaraze

pas-na-tepihu

Perete li sami tepihe kod kuće? Možda oni na prvi pogled izgledaju čisto nakon obavljenog posla, ali zapravo veći deo nečistoća ostaje u dubljim slojevima.

Nepravilno održavanje tepiha, a naročito potpuno zanemarivanje higijene istih, vodi ka ugrožavanju zdravlja osoba koje borave u prostorijama gde se ti tepisi nalaze.

Unutar tepiha kriju se brojne opasnosti po naš organizam nevidljive golim okom čak i kada se čini da su čisti posle pranja kod kuće.

Zbog toga redovno održavanje tepiha i pravilno čišćenje uključuje i periodično dubinsko pranje.

STANIŠTA PATOGENA

Tepisi puni prljavštine idealni su za opstanak i razmnožavanje infektivnih mikroorganizama. Čak i kad samostalno očistite tepih, bez periodičnog dubinskog pranja nećete moći da se rešite uzročnika infekcija koji ostaju duboko u vlaknima tepiha.

Najčešće su u pitanju bakterije koje se na tepihu mogu zadržati i do 4 nedelje. Norovirus, uzrok poremećaja rada sistema organa za varenje, može da dospe u ljudski organizam upravo iz prljavog tepiha.

Neprijatan miris u prostoriji možda potiče od gljivica koje se nalaze u samom tepihu ili ispod njega. Kontakt bosih stopala sa tepihom u kome borave bakterije i gljivice dovodi i do problema poznatog kao atletsko stopalo.

Ukoliko Vaš kućni ljubimac ima buve, a boravi u kući ili stanu, imaćete poteškoće u borbi protiv ovih parazita jer njihova jajašca mogu da se zadrže i prežive u vlaknima tepiha.

Brojni insekti mogu iskoristiti tepih kao svoje stanište i prostor za reprodukciju.

OKIDAČI ZA ALERGIJSKE REAKCIJE

Ukoliko ste tip osobe koja je podložna alergijama, potrebno je da povedete računa o čistoći tepiha jer upravo prljavi tepisi mogu biti uzrok respiratornih i kožnih problema. Alergeni poput dlaka kućnih ljubimaca, prašine, grinja i plesni samo su neki od najčešćih primera.

Inhaliranje čestica prašine koja se podiže u vazduh prilikom hodanja po tepihu dovodi do curenja nosa, kijanja i kašljanja. Nakon kontakta sa kožom moguća je pojava osipa, crvenila i svraba.

POGORŠANI SIMPTOMI HRONIČNIH BOLESTI

Imate li astmu ili ekcem? Boravak u prostoriji sa zaprljanim tepihom dodatno će pogoršati Vaše stanje i prateći simptomi će biti izraženi. Osobe sa hroničnim bronhitisom, hroničnom obstruktivnom bolešću pluća ili astmom mogu imati učestale napade kašlja i poteškoće sa disanjem.

Posebno je opasno spavanje u sobi gde se nalazi prljav tepih, što je itekako rizično i za zdrave, a naročito za osobe sa bolestima respiratornog trakta. Ako patite od neke forme dermatitisa, kontakt sa zaprljanim tepihom će uzrokovati širenje postojećeg osipa ili stvaranje novih plikova.

IMUNI SISTEM SLABI

Svakoga dana naš imunitet se bori protiv uzročnika infekcija i drugih faktora koji ugrožavaju ljudsko zdravlje. Taj odbrambeni mehanizam tela može biti ugrožen zbog boravka u nehigijenskim uslovima gde je uticaj stresa na organizam u porastu.

U slučaju konstantne izloženosti velikim količinama alergena iz prljavog tepiha dolazi do poremećaja u radu imunog sistema i pojave rekurentnih infekcija.

Pod rizikom su naročito bebe i mala deca čiji imunitet još uvek nije u potpunosti razvijen, a u konstantnom su kontaktu sa podnim površinama (puze, valjaju se, igraju se…).

ZAŠTO NE TREBA SAMI DA PERETE TEPIHE?

Da li ste znali da tepih može da zadrži količinu prašine četiri puta veću od njegove težine? I uopšte nije moguće putem čišćenja kućnim sredstvima ukloniti sve, uključujući i bakterije, viruse, parazite i gljivice.

Usisivač za kućnu upotrebu ne može da pokupi nečistoće iz najdubljih slojeva tepiha koje taloženjem mogu oštetiti vlakna i skratiti vek trajanja tepiha ukoliko se ne uklone. Ukoliko ga vratite u sobu, a nije se skroz osušio, tepih može postati podloga za stvaranje buđi.

DUBINSKIM PRANJEM TEPIH POSTAJE BEZBEDAN ZA UPOTREBU

Ovaj proces obuhvata poseban tretman za fleke, trostruko čišćenje najfrekventnijih delova tepiha i antibakterijski tretman. Čak i najdublji slojevi tepiha se čiste i istovremeno se odstranjuju svi štetni mikroorganizmi koji uzrokuju infekcije.

Posle pranja tepih ostaje blago vlažan zbog čega se vrlo brzo suši. Pored toga, otklanjaju se neprijatni mirisi različitog porekla, vraća se boja i tekstura tepiha. On je konačno u potpunosti čist i bezbedan za korišćenje.

Vraća mu se izgled približan prvobitnom i vlasnici dubinski očišćenih tepiha su često prijatno iznenađeni zbog rezultata. Čak i stari zanemareni tepisi, itisoni i staze će ponovo oživeti i ponovo krasiti Vaš životni prostor.

KADA JE VREME ZA DUBINSKO PRANJE TEPIHA?

U zavisnosti koliko se često koriste i u kojoj prostoriji se nalaze, preporučuje se da tepihe dubinski perete jednom godišnje ili na svakih šest meseci. Ovaj metod potrebno je primeniti češće u slučaju da sa Vama žive mala deca, osobe sa hroničnim oboljenjima ili kućni ljubimci.

Dubinsko pranje tepiha u kombinaciji sa redovnim održavanjem kod kuće će zaštititi Vašu porodicu od infektivnih bolesti i alergija.