Pravilno održavanje tepiha – kako oprati i čuvati tepih?

Održavanje Pranje Tepiha

Sigurno ste se nekoliko puta do sada zapitali kako pravilno održavati tepih, kako ga prati i čuvati. Pokušaćemo sa nekoliko saveta da vam olakšamo održavanje tepiha.

Tepisi greju, dodaju boju, šaru i teksturu svakoj prostoriji. Lako možete promeniti izgled vašem dnevnom boravku ili sobi i preći iz jedne sezone u drugu tako što ćete promeniti tepih.

Evo i nekoliko saveta za održavanja vašeg tepiha:

1. Postavljanje tepiha

Pre nego što postavite tepih (posebno kada je jaka zima), odnesite ga kod profesionalca da ga opere i umota, da biste izbegli oštećenje tepiha.

2. Etiketa za održavanje tepiha

Kada kupite novi tepih, sačuvajte etiketu nege ili je odložite u fasciklu zbog kasnije reference.

3. Održavanje malih tepiha

Posebno oni koji se koriste ispred vrata su teški za usisavanje. Odnesite ih napolje i grubo ih protresite dok se prašina i prljavština više ne vide. Možete ih okačiti preko žice za pranje veša ili preko ograde i “tući” ih metlom da biste uklonili prašinu i prljavštinu.

4. Pre pranja tepiha

Uvek pročitajte etiketu nege tepiha da biste ustanovili kakvo pranje im je dozvoljeno. Pratite oznake sa etikete da biste izbegli oštećenje tepiha i/ili curenje boje.

5. Pranje tepiha

Nakon što ustanovite da tepih sme da se pere, podesite mašinu za veš na “delikatno”.

6. Sušenje tepiha

Okačite tepih na ogradu, staru stolicu, ili neki čvrst objekat koji je napolju kako bi se tepih prirodno osušio. Nemojte ga okačiti na žicu za veš, jer će je saviti, a oblik tepiha će se deformisati.

7. Kućni ljubimci i održavanje tepiha

Kada dlake vašeg kućnog ljubimca uđu u tepih, grubo očetkajte tepih četkom za odeću ili nekom drugom jačom četkom.

Ukoliko se pitate kako da otklonite fleke sa tepiha koje su vaši kućni ljubimci napravili, možete saznati i na ovom linku: Kako se izboriti sa bakterijama koje ljubimci ostavljaju u kući?