Postupak dubinskog pranja automobila

znacaj odrzavanja i dubinskog pranja vozila

Automobil je već neko vreme potreba savremenog čoveka i nakon kupovine novog ili polovnog vozila potrebno je voditi računa o njegovoj funkcionalnosti i čistoći. Neophodno je voziti ga na redovan servis i tehničke preglede i takođe ga prati i spolja i iznutra.

Standardno pranje i čišćenje kod kuće je nedovoljno da bi se automobil očuvao i trajao što duže i zbog toga je neophodno detaljnije održavanje uz pomoć stručnog servisa.

Dubinsko pranje je važno novčano ulaganje koje nijedan vozač ne bi trebao da izbegava ukoliko želi da njegov ljubimac bude bezbedan za vožnju i dugovečan.

OPASNOSTI KOJE SA SOBOM NOSI PRLJAVO VOZILO

Kada se prašina dugo zadržava na automobilu i njegovoj unutrašnjosti, dolazi do propadanja slojeva farbe i laka, a neretko i samog materijala. Nezaštićene i oštećene metalne delove zahvata korozija.

Zbog prljavih staklenih površina ograničava se vidljivost na putu, što ugrožava bezbednost vozača i osoba koje putuju s njim, ali i drugih učesnika u saobraćaju – posebno tokom noći, kad pada jaka kiša i po gustoj magli.

Enterijer vozila koji je nečist i zanemaren predstavlja plodno tlo za štetne mikroorganizme poput gljivica i bakterija. Njihovo prisustvo i razvoj ugrožava zdravlje  vozača i putnika, a naročito male dece i kućnih ljubimaca.

Uvećava se rizik od respiratornih oboljenja, kožnih infekcija, pa čak i kancera.

DUBINSKO PRANJE AUTOMOBILA JE POSAO ZA PROFESIONALCE

Nestručni pokušaj dubinskog pranja vozila u kućnim uslovima završiće se baš onako kako ne želite. Automobil neće biti detaljno očišćen, a postoji i verovatnoća da stvorite oštećenja zbog lošeg rukovanja sredstvima i pogrešnog odabira hemikalija.

Sigurno ne želite da pocepate sedišta, izgrebete karoseriju i upropastite kožne površine. Upravo zbog toga, obratite se profesionalnom timu koji će znati kako da neguje Vašeg četvorotočkaša.

Oni će se pobrinuti da Vaš auto bude perfektno očišćen i dezinfikovan, kao da je tek izašao iz salona. Vozači su prezadovoljni rezultatima i dive se osveženom, blistavo čistom enterijeru i eksterijeru.

DUBINSKO PRANJE AUTOMOBILA – KORAK PO KORAK

 • USISAVANJE je prvi korak i tada se koriste posebni usisivači koji će pokupiti sve krupne nečistoće, uključujući i one koje su manje dostupne i na zavučenim mestima. Usisavaju se prvo sedišta i nasloni za glavu, a zatim i pod i prtljažnik.
 • PRANJE I BRISANJE vrši se pomoću pročišćene vode i specijalnih hemijskih sredstava koja su namenjena za profesionalno dubinsko pranje automobila. Korišćene hemikalije ne stvaraju oštećenja na tretiranom materijalu i ekološki su bezbedne. Eliminišu se uzročnici infekcija, tvrdokorne fleke, slojevi nakupljene prašine i druge nečistoće.
 • ČIŠĆENJE STAKLENIH POVRŠINA radi se uz pomoć profesionalne formule koja uklanja i najmanje tragove na prozorima i retrovizorima. Takođe, iščezavaju i fleke koje ostaju od kapljica vode.
 • TRETIRANJE KOŽNIH DELOVA započinje uklanjanjem površinske prljavštine, a nakon toga se čisti proverenim i kvalietnim sredstvima. Formira se zaštitni film koji sprečava taloženje novih slojeva nečistoća na duži vremenski period.
 • PONOVNO USISAVANJE I BRISANJE radi se da bi se uklonile preostale nečistoće. Briše se tabla sa instrumentima, zajedno sa volanom, menjačem, bravama i drugim detaljima.
 • PARFIMIRANJE je deo završnice i time se uklanjaju neprijatni mirisi i osvežava unutrašnjost automobila. Parfemi koje koristimo nisu jaki i toksični.

DA LI SE DUBINSKO PRANJE ISPLATI?

Naravno. Ovakva usluga uopšte ne predstavlja veliko ulaganje i luksuz, nego potrebu svakog vozača koji želi da njegov automobil što duže ostane funkcionalan, trajan, prijatan za korišćenje i savršeno čist.

Tačna cena koja se formira zavisi od modela automobila, tako da nećete platiti isto za dubinsko čišćenje smart auta i džipa. Takođe, postoji i mogućnost da odaberete da se pere celo vozilo detaljno ili samo jedan deo (npr. zadnja sedišta ili gepek).

Preporuka je da svoj automobil dubinski perete u celosti dva puta godišnje i to u jednakim vremenskim intervalima, tačnije na svakih 6 meseci.

ODRŽAVANJE ČISTOĆE AUTOMOBILA NAKON DUBINSKOG PRANJA

 • Ne čekajte da se stvori nov talog prašine i blata. Usisajte, operite i obrišite svoje vozilo svake nedelje ili svake dve nedelje, u zavisnosti koliko često vozite i u kakvim uslovima, uz pomoć mekog sunđera i krpe od finog mikrofibera.
 • Redovno provetravajte enterijer vozila. Sprečite tako zadržavanje neprijatnih mirisa i obezbedite protok čistog vazduha. Po potrebi promenite vazdušne filtere.
 • Izbegavajte parkiranje ispod drveća i na otvorenim parkinzima. Ukoliko je moguće, obezbedite garažu.
 • U vozilu uvek imajte jednu plastičnu vrećicu koja će poslužiti za odlaganje smeća, umesto pregrada na kontrolnoj tabli, sedištima i vratima. Ta mesta iskoristite za neke druge, potrebne predmete, a vrećicu sa otpadom bacite u kantu kad stignete na željenu destinaciju.
 • Ne pušite u vozilu. Takođe, prestanite i da jedete i pijete dok sedite u automobilu.