Poliranje štiti boju i sjaj vozila

Poliranje štiti boju i sjaj vozila

Vaše vozilo zahteva redovnu negu i kontrolu da bi funkcionisalo kako treba i bilo bezbedno na putu. Tu se podrazumeva redovno čišćenje, servisiranje, tehnički pregledi, kao i briga o laku i farbi.

Ukoliko dozvolite da se slojevi boje ljušte i ignorišete ogrebotine, rizikujete da ozbiljno oštetite svog četvorotočkaša. Jedno od rešenja jeste poliranje koje u velikoj meri poboljšava izgled vozila, pruža mu zaštitu od spoljašnjih uticaja i služi za reparaciju nekih oštećenja.

DA LI JE ULOGA FARBE NA KAROSERIJI SAMO ESTETIKA?

Mnogi vozači ne obraćaju pažnju na boju limarije, niti je kontrolišu, misleći da ogrebotine ili ljuštenje slojeva laka i farbe predstavlja samo estetski nedostatak. Međutim, farbanje i lakiranje vozila je veoma važno jer svaki taj sloj ima zaštitnu ulogu.

Naime, spoljašnjost automobila je uglavnom sačinjena od čelika i bez zaštite ona bi slabila i deformisala se vremenom. Takođe se sprečava korozija koja širenjem može da naruši čitavu strukturu vozila i time Vas ugroziti u saobraćaju.

Ukoliko odlučite da prodate vozilo sa oštećenom farbom, postoji verovatnoća da ćete teže pronaći kupca i dobiti manje novca nego što ste očekivali. Spoljašnja oštećenja poput ogrebotina i skinutog laka imaju veliki uticaj na pad vrednosti vozila koje je predmet prodaje.

ŠTA JE POLIRANJE?

Postupak poliranja podrazumeva pažljivo uklanjanje dela laka da bi se eliminisale nepravilnosti i čitava površina postala blistava i ujednačena.

Kod procesa poliranja cilj je postići visok sjaj tretirane površine i što više reparirati oštećenja na karoseriji koja mogu biti fizička ili fabrička.

Poliranjem se značajno može transformisati vozilo i čak vratiti izgled kao kad je nov doteran iz salona.

Polirati se mogu i polovna i nova vozila. Kod polovnih se vrši reparacija oštećenja i poboljšava farba, a kod novih se stvara zaštitni sloj limarije i čuva lep izgled.

KADA JE VREME ZA POLIRANJE?

Preporučuje se da poliranje automobila obavljate dva puta godišnje u razmaku od dva jednaka vremenska intervala, odnosno na svakih šest meseci. Redovno održavanje farbe i laka održaće sjaj spoljašnjosti vozila i sprečiće koroziju.

Isto tako, dobra je odluka da svog ljubimca pre prodaje odvezete na poliranje. Takođe, na 6 meseci je potrebno da Vaše vozilo dubinski operete spolja i iznutra, takođe u uslužnom servisu.

Imaćete prevozno sredstvo koje je sigurno za vožnju i kao takvo će Vas služiti dugo.

ZAKAŽITE USLUŽNO POLIRANJE

Ukoliko samostalno, u kućnim uslovima i bez iskustva polirate vozilo, najverovatnije nećete postići potrebne rezultate. Iz tog razloga, obratite se uslužnim servisima koji se bave održavanjem vozila koje podrazumeva i poliranje.

Ukoliko smatrate da će Vas izaći skupo i da je to luksuz, niste u pravu. Zapravo, dolazi do uštede novca jer bi mnogo više dali na neke veće popravke i funkcionalne kvarove koji proizilaze usled nebrige o vozilu.

Neophodno je da delujete na vreme i posao kao što je poliranje prepustite profesionalcima umesto da se sami igrate i eksperimentišete i time stvorite još veće probleme. Oni će proceniti nivo oštećenja i šta je potrebno da se saniraju, bez izazivanja dodatne štete.

PROCES POLIRANJA AUTOMOBILA

Tehničari vrše procenu oštećenja, vremena koje je potrebno da bi se posao obavio i potrebnih sredstava za rad, kao i same cene usluge. S obzirom da vozilo mora biti čisto da bi se poliralo, prvo se detaljno pere da bi se uklonile nečistoće.

Time se otklanja prljavština različitog porekla i različite, tvrdokorne fleke. Nakon toga se obavlja fizička i hemijska dekontaminacija laka i tad se eliminišu zaprljanja koja nisu mogla da se reše putem pranja.

Limarija se polira višeslojno, pažljivo i korišćenjem specijalnih sredstava da bi se postigli što bolji rezultati u smislu zaštite i estetskog izgleda.

KAKO DODATNO DA ZAŠTITITE SPOLJAŠNJOST VOZILA?

  • Pažljivo birajte deterdžente za pranje karoserije.

Proizvodi koji su pH balansirani i dobro pene da bi farba u potpunosti bila zaštićena tokom procesa čišćenja i istovremeno sve temeljno oprano.

Prednost dajte koncentrovanim, ekološkim deterdžentima bez jakih parfema, a zaboravite na one koji su istovremeno i sredstvo za pranje i voskiranje (2u1).

  • Investirajte u prekrivač za vozilo ukoliko nemate garažu.

Ovo je sasvim jednostavna opcija koja ne zahteva mnogo novca da bi se karoserija zaštitila od uticaja vremena. Pruža zaštitu od sunca, kiše, snega i vetra i sačinjen je od materijala koji je nepoderiv i vodootporan.

  • Napolju parkirajte na natkrivenom, senovitom mestu.

Sa lakoćom ćete izbeći prevremeno propadanje laka zbog UV zračenja. Takođe će se sačuvati unutrašnjost enterijera da ne izbledi i ošteti se.

  • Ako primetite nečistoće poput smole drveta, tragova od insekata i ptičjeg izmeta, odmah ih uklonite.

Budete li predugo čekali, to može skupo da Vas košta. Teže će se očistiti, a takođe postoji