Poliranje automobila kod kuće ili u uslužnom servisu?

poliranje vozila kod kuce

Važan deo car detailing-a je svakako poliranje koje poboljšava izgled vozila, pomaže u reparaciji manjih ogrebotina ili sitnih fabričkih grešaka na laku i pruža zaštitu limariji od novih oštećenja.

Iz tog razloga preporučuje se svim vozačima da svoje ljubimce povremeno ispoliraju bez obzira da li poseduju novog četvorotočkaša kupljenog u salonu ili polovnjaka koji je prešao solidnu kilometražu i potrebno mu je poboljšanje.

  • Sada se javlja dilema – da li platiti profesionalcu da odradi taj posao ili da ipak pokušate sami da ispolirate svog ljubimca?
  • Kakvi će rezultati biti?
  • Gde može da se uštedi novac?

POLIRANJE KOD KUĆE?

Verovatno se pitate da li je moguće ispolirati vozilo u kućnim uslovima.

Poliranje je samo po sebi zahtevno. Potrebno je ovom poslu posvetiti dosta vremena i pored toga posedovati znanje i sredstva da bi se postigao željeni cilj – blistava karoserija koja izgleda kao nova i uklonjena sitna oštećenja.

Potrebno je da budete dobro obučeni da bi uspešno i bez posledica ispolirali svog ljubimca. U suprotnom, dobićete nove ogrebotine i oštećenja na laku.

Imajte na umu da nemaju svi strpljenje i vešte ruke što je itekako potrebno za ovakav posao. Ukoliko preduboko prodirete u lak to će rezultirati ponovnim lakiranjem vozila, odnosno novim, neželjenim troškovima.

Ovo su sasvim dovoljni razlozi da na postavljeno pitanje odgovorimo sa NE.

POLIRANJE U USLUŽNOM SERVISU?

Razmišljate da se okrenete ka uslugama koje pružaju stručne i vešte osobe?

Nismo svi sposobni za sve. Iz tog razloga postoje ljudi koji su obučeni i naučeni kako da se brinu o Vašem automobilu i da vode računa o njegovom izgledu i naravno o funkcionalnosti. Poboljšavaju estetiku vozila i time mu produžavaju vek trajanja.

Oni će učiniti da ogrebotine nastale od nestučnog pranja, ključeva i noktiju iščeznu zauvek, a sa njima i rđa, fabrički hologrami i drugi tipovi kontaminacije laka. Sve to ima pozitivan uticaj i na bezbednost vožnje.

Ako zakažete svoj termin u uslužnom servisu za poliranje automobila, time ćete uštedeti novac koji bi potrošili na novi lak i uopšte reparaciju oštećenja koje bi napravili ako bi samostalno pokušali da ispolirate svog četvorotočkaša.

Dolazi i do uštede vremena koje možete iskoristiti za neke druge obaveze ili možda za odmor. Okrenite se nekim drugim stvarima i pustite druge da misle o složenijim poslovima za koje ipak treba vešta ruka i iskustvo.

Definitivno, odgovor na ovo pitanje je DA.

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE VOZAČI PRAVE U POKUŠAJU DA SAMOSTALNO ISPOLIRAJU SVOJ AUTOMOBIL

Nakon poliranja neophodno je da automobil izgleda što bolje, ali nažalost dešava se da neiskusni vlasnici svoja vozila dodatno oštete posle neuspešno obavljenog posla ili postignu rezultate kojima nisu zadovoljni.

To se događa jer preskaču pranje vozila pre poliranja i žure da pređu celu površinu u što kraćem vremenskom roku. Takođe, do neuspeha dolazi i pogrešnim odabiranjem paste i sunđera za poliranje.

Sigurno ne želite da stvorite nova oštećenja na karoseriji nestručnim radom i zato je bolje da ipak posao prepustite osobama koje su profesionalci.

ŠTA SE PODRAZUMEVA POD USLUŽNIM POLIRANJEM VOZILA?

U uslugu poliranja spadaju detaljno dubinsko pranje, fizička i hemijska dekontaminacija laka i višeslojno poliranja vozila.

Detaljno pranje je neophodno da bi se uklonile apsolutno sve nečistoće jer iste mogu da stvore nova oštećenja na limariji. Tada se koriste ekološka sredstva prilagođena za ovaj proces. Istovremeno nestaju i tvrdokorne fleke.

Potom se kroz dekontaminaciju laka omekšavaju nečistoće koje se ne mogu ukloniti pranjem. Tada se često koristi clay bar da bi se vozilo pripremilo za višeslojno poliranje.

Čitava procedura zahteva puno pažnje da bi tretirana površina bila savršeno sjajna i glatka.

KOLIKO KOŠTA POLIRANJE AUTOMOBILA?

Ne postoje tačno određene cene za uslužno poliranje. Naime, koliko će Vas koštati ova usluga zavisi od više faktora među kojima su nivo oštećenja laka i kolika je površina koju je potrebno tretirati.

U svakom slučaju, morate znati da je Vašem automobilu potrebna adekvatna nega ako želite da bezbedno vozite i da sprečite neželjene troškove popravki i reparacije koji koštaju daleko više od usluga pranja i poliranja.

Ne govore vozači bezveze da je automobil član porodice i zbog toga mu pružite sve da bi dobili željeni komfor, sigurnost i prevozno sredstvo koje će Vas služiti mnogo godina.

Preporuka je da se poliranje radi jednom ili dva puta godišnje u zavisnosti koliko često vozite i da li je automobil garažiran ili ne.

ODRŽAVANJE NAKON POLIRANJA

Mnoge ogrebotine mogu da se spreče. Redovno čistite vozilo spolja i iznutra pomoću blagih deterdženata i krpa i sunđera proizvedenih od mekih materijala.

Sprečite kontakt karoserije sa oštrim predmetima, a vozilo parkirajte negde gde nema gužve.