Poliranje automobila kao deo redovnog održavanja

poliranje automobila

Da bi automobil imao što duži vek trajanja, besprekorno funkcionisao i izgledao lepo na oko potrebno je redovno ga održavati. Pod redovnim održavanjem smatraju se standardne metode čišćenja u kućnim uslovima, ali i pregledi i tretmani za koje su zadužena stručna, obučena lica.

Jedan od važnih koraka koje ne treba zanemariti kada se automobil vozi na dubinsko pranje jeste poliranje. Putem poliranja pruža se zaštita materijalu, produžava se trajnost i vraća stari sjaj.

ZAŠTO SE PREPORUČUJE POLIRANJE AUTOMOBILA?

Normalno je da se tokom vremena automobil ’’troši’’ u svakom smislu, pa i kad je u pitanju njegova spoljašnjost. Uticaji kiše, snega, jake sunčeve svetlosti, hemikalija i kontakta sa okolnim predmetima za sobom ostavljaju oštećenja na materijalima od kojih je vozilo napravljeno.

Postoji način da se Vaš četvorotočkaš zaštiti i održi u što boljem stanju, a jedan od njih je poliranje. Ispolirana površina postaje glatka i sjajna, a vozilo izgleda kao da je tek izašlo iz prodajnog salona. Farba dobija dodatnu zaštitu od spoljašnjih uticaja i na ovaj način je moguće ukloniti manje ogrebotine.

Pomoću poliranja moguće je prikriti nejednako nanetu farbu i tragove nastale prilikom farbanja ili pranja neadekvatnim sredstvima (npr. grubim četkama ili jakim hemikalijama).

DA LI SE POLIRAJU NOVA ILI POLOVNA VOZILA?

I nova i korišćena vozila je potrebno polirati u sklopu redovnog održavanja. Sa jedne strane, polovna vozila se osvežavaju poliranjem i vraća se farbi izgled koji je približan prvobitnom koliko je god to moguće.

Saniraju se i prikrivaju manja fizička oštećenja koja su normalna pojava kod automobila koji se voze godinama u različitim uslovima i promenili su više vlasnika. Preporuka je detaljno pranje uz obavezno poliranje auta ukoliko planirate da ga prodate.

Svetlucava, glatka površina i besprekorna čistoća će bez sumnje privući pažnju potencijalnih kupaca, a Vi ćete ostaviti utisak odgovornog vlasnika i ozbiljnog prodavca. Kod novih automobila, poliranje je preventivna mera kada su u pitanju površinska oštećenja, kao i očuvanje savršenog izgleda u samom startu.

ZAŠTO JE POTREBNO POLIRATI AUTOMOBIL U PROFESIONALNOM SERVISU?

Poliranje vozila nije posao koji je moguće obavljati u kućnim uslovima, već je potrebna pomoć stručnih osoba koje rade u servisu specijalizovanom za takve poslove i poseduju znanje, iskustvo, uslove i sredstva za rad.

Profesionalac će moći vizuelno da proceni kako može da se izvede poliranje i koliko dugo će trajati. Njegova sposobnost da razlikuje fabričku i novu farbu, kao i debljinu zaštitnog premaza koji je ranije nanet pomaže mu da čitav posao uradi kvalitetno i precizno, bez oštećenja površine.

Takođe, usluge poliranja ne predstavljaju ogroman trošak za vozače, već pametno ulaganje u svog četvorotočkaša.

Sve što je potrebno jeste da zakažete termin u proverenom servisu koji nudi usluge poliranja i da čitav posao prepustite iskusnim ljudima.

ŠTA OBUHVATA USLUŽNO POLIRANJE AUTOMOBILA?

  • Prvo se vozilo detaljno pere i tako se skidaju sve postojeće vidljive i nevidljive nečistoće poput čestica prašine i štetnih mikroorganizama. Istovremeno se eliminišu neprijatni mirisi. Koriste se specijalna sredstva koja dubinski čiste materijale i pritom ne ostavljaju nikakva oštećenja i ekološki su bezbedna za korišćenje.
  • Nakon što se automobil opere, pristupa se procesu hemijske i fizičke dekontaminacije laka. Uklanjaju se nečistoće koje nije moguće eliminisati pranjem. Hemijskim putem se omekšavaju, rastvaraju i uklanjaju neželjene čestice sa površine koju je potrebno tretirati, a pod fizičkom dekontaminacijom se podrazumeva uglavnom korišćenje clay bar-a, odnosno gline, koja uklanja i tvrdokorne fleke sa stakla.
  • Na kraju, automobil se polira višeslojno. Čitav posao se radi pažljivo da bi se uklonili svi nedostaci koliko je god to moguće i da bi se dostigao savršen sjaj. Usavršava se stanje i izgled farbane površine koja postaje glatka i blistava.

KOLIKO ČESTO SE POLIRA AUTO?

Poliranje automobila preporučuje se dva puta godišnje da bi se održao dobar izgled vozila i njegova funkcionalnost.

Potrebno je između dva poliranja napraviti razmak u jednakim vremenskim intervalima, a isto važi i za proceduru detaljnog pranja enterijera i eksterijera vozila.

Recimo, na svakih 6 meseci u profesionalnom servisu zakažite termin da bi detaljnije očistili i ulepšali svoj automobil.

POLIRANJEM AUTOMOBIL DOBIJA NOV, BLISTAV IZGLED

Rešite problem neprofesionalnog pranja vozila, defekta na farbi i drugih tipova manjih fizičkih oštećenja i vratite svom ljubimcu originalni sjaj. Ne dozvolite da vreme utiče na Vaš automobil i omogućite mu adekvatnu negu i brigu da bi ga što duže koristili i bezbedno vozili.

Poliranjem će zadržati savršen izgled i otpornost. Redovno planirajte zakazivanje kod profesionalnog servisa za dubinsko čišćenje vozila koji pruža usluge poliranja jer je u pitanju važna investicija koja se itekako isplati, a ne predstavlja luksuz, već potrebu svakog vozača.