Održavanje vozila nakon car detailing-a

odrzavanje vozila nakoc detailinga

Detailing je metod koji Vašem vozilu vraća izgled vrlo približan prvobitnom, kao da je tek doteran iz salona. Vozači su oduševljeni rezultatima i žele da takvo stanje četvorotočkaša očuvaju što je duže moguće. Vrlo je jednostavno.

REDOVNO PRANJE

Da bi vozilo izgledalo sjajno dugo vremena nakon obavljenog detailing-a, najvažnije je da održavate higijenu i enterijera i eksterijera. Pre svega, potrebno je redovno prati vozilo i to uz korišćenje blagih deterdženata i krpa i sunđera sa mekim vlaknima.

Potražite deterdžente koji su ekološki bezbedni, na bazi prirodnih sastojaka i namenski proizvedeni za pranje vozila. Oni će služiti svrsi i sprečiti hemijske kontaminacije na površinama četvorotočkaša koje inače nastaju nakon korišćenja pogrešno odabranih deterdženata. Meke krpe i sunđeri neće uzrokovati pojavu ogrebotina na karoseriji.

Redovno dubinsko pranje pomaže u održavanju čistoće vozila, sprečava zadržavanje patogena i nečistoća i takođe štiti lak od degradacije. Pranjem uklanjate prašinu i blato, kao i kontaminante nalik opiljcima gvožđa, ptičijem izmetu, smoli sa drveća i sitnim mrtvim insektima.

Perite auto jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje u zavisnosti da li je garažiran, kakvo je vreme i koje godišnje doba, koliko se često vozite i u kojim uslovima…

VODITE RAČUNA O ČISTOĆI STAKLENIH POVRŠINA

Lepo je na oko videti kada su stakla i retrovizori savršeno čisti. Međutim, ne radi se ovde samo o estetici, već i o bezbednosti. Ne dozvolite da vozite sa prljavim i zamagljenim vetrobranskim staklima jer je tada redukovana preglednost puta i niste u mogućnosti da vidite šta se dešava oko Vas.

Koristite novinski papir umesto krpe, ali vodite računa da nema puno mastila na njemu. Potražite proizvode koji stvaraju zaštitni film čija je uloga da spreči taloženje prašine i stvaranje leda tokom zimskog perioda.

Izbegavajte sredstva za čišćenje stakala u domu, jer nisu namenjena za vozila. Njihova prekomerna upotreba dovodi do oštećenja na toniranim staklenim površinama. Nakon car detailing-a stakla ostaju perfektno očišćena i tako treba da ostane.

MRLJE UKLONITE ODMAH

Ako nešto prospete po sedištu ili patosnicama, odmah obrišite to da se ne bi stvorila fleka. Ne želite da upropastite automobil koji je detailing-om doveden do savršenstva?

Ne zaboravite jednu činjenicu – što duže fleka stoji teže se skida. Deluje zaista ružno i takođe nije higijenski.

Koristite krpe koje dobro upijaju u slučaju da je prosuta veća količina tečnosti. Za kožna sedišta upotrebite vlažne maramice namenjene za čišćenje automobila.

PARKIRANJE JE TAKOĐE BITNO

Najbolje je Vaše vozilo držati u garaži ako je posedujete i tako ćete ga sigurno zaštititi od negativnog uticaja spoljnih faktora. Garažiranje motornog vozila smanjuje akumulaciju prašine i uopšte mu produžava vek trajanja.

Ukoliko niste u mogućnosti da ovako čuvate svog ljubimca, parkirajte ga pod nekom nadstrešnicom, u hladovini ili nabavite specijalni pokrivač koji će delimično ili u potpunosti prekriti četvorotočkaša i pružiti mu potrebnu zaštitu od spoljašnje sredine, uključujući padavine, kontaminante i uv zrake.

Ti pokrivači se prave od posebno odabranih materijala da bi se sprečilo formiranje plesni. Dostupni su u različitim veličinama i lako se nameštaju.

SPREČITE OGREBOTINE

Putem detailing-a moguće je ukloniti površinske ogrebotine koje nisu preduboke, čime se poboljšava i izgled karoserije.

Sigurno imate želju da savršeno tretiranu spoljašnjost Vašeg ljubimca očuvate što duže. Neke ogrebotine jednostavno ne možete izbeći (npr. one koje su nastale od sitnih kamenčića na putu tokom vožnje), ali ipak za većinu postoji prevencija.

Kao što smo već napomenuli, tokom pranja važno je koristiti sunđere i krpe sa mekim vlaknima upravo da bi se sprečile ogrebotine. Nemojte se naslanjati na automobil jer šnala od kaiša, dugmad i nakit mogu ogrebati limariju.

Isto tako, ako ostavljate ključeve na automobilu rizikujete da stvorite ogrebotine. Ako je moguće, nemojte parkirati vozilo u velikoj gužvi jer se lako može desiti da neko u prolazu ogrebe automobil.

IZBACITE SMEĆE I NEPOTREBNE STVARI IZ VOZILA

Ne dozvolite da se po automobilu skupljaju otpaci od hrane, nepotrebne kese, papiri, flašice od soka i  vode… Čemu onda ulaganje u detailing ako ćete vozilo pretvoriti u kontejner?

Kabina Vašeg četvorotočkaša treba da bude udobno mesto za vožnju i zdravo okruženje i za Vas kao vozača i za putnike – naročito ako često prevozite kućne ljubimce ili decu.

Sve je suvišno i zauzima prostor izbacite napolje, a posebno se to odnosi na otpad. Osim što deluje neuredno, Vaš enterijer može ubrzo postati mesto gde se zadržavaju infektivni mikroorganizmi.

SVEŽ VAZDUH UNUTAR VOZILA

Redovno provetravajte unutrašnjost Vašeg ljubimca. Nemojte pušiti u vozilu i zabranite drugima da tokom vožnje pale cigarete.

Tokom detailinga se uklanjaju svi neprijatni mirisi, a svež vazduh, kao i parfemi namenjeni za automobile pomoći će da Vam vožnja bude prijatnija i da ne ugrožava Vaše zdravlje.