Održavanje enterijera automobila

odrzavanje-automobila

Da bi osećaj u vožnji bio potpun, pored ispravnosti vozila, važnoje i da vam unutrašnjost vozila pruža osećaj konfora i da vam “leži” koliko i sam dizajn i vozne karakteristike automobila.

Nažalost, nedovoljno pažnje posvećujemo tehničkom održavanju vozila, kao i enterijeru, kod koga je samo redovno pranje i čišćenje dovoljno da auto izgleda odlično.

Početni entuzijazam redovnog održavanja i čišćenja automobila dosta brzo prolazi, pa nam se vozila vremenom pune prašinom i raznim nepotrebnim sitnicama koje nam je “zgodno” da ostavimo u autu. I tako,malo po malo, vozila nam poprimaju izgled starih i zapuštenih automobila.

Kako bismo ovo izbegli i što duže uživali u našim vozilima, redovnim čišćenjem vratićemo automobillima svežinu i početnu privlačnost.

Najbrže i najlakše vam je da odvezete automobil u autoperionicu i prepustiti ga rukama stručnjaka koji će manje ili više temeljno da ga srede.

Ako nikada niste čistili auto na ovaj način, probajte barem jednom, cena nije visoka – 400, 500 dinara, a oduševićete se koliko će auto lepše da izgleda samo zato što ga je neko dobro “okupao”.

Ukoliko ipak želite da sami očistite vašeg ljubimca, što je odlična ideja ako nije mnogo hladno napolju, mi ćemo vam dati par korisnih saveta.

Pri čišćenju unutrašnjosti morate očistiti dve osnovne kategorije enterijera: tvrdu površinu – instrument tablu i meku površinu – sedišta i presvlake od kože ili veštačkih materijala, kao i patosnice.

Prvo pregledajte sve pregrade u vozilu i skupite đubre koje vam se sigurno nakupilo, a setite se i da pogledate ispod prednjih sedišta gde se često sakupljaju stare kese, novine, žvake i sl.

Zatim se pobrinite za usisavanje automobila – usisajte pod, sedišta, ali i plastične delove i gepek. Ispraznite pepeljare i ako se u vašim kolima puši i operite ih kući.

Patosnice izvadite i isperite ih jakim mlazom vode jer se na njima sakuplja prljavština i blato. Ako postoji potreba operite ih i četkom i nekim sredstvom za čišćenje.

Sredstvom za čišćenje tepiha operite sedišta i ostale površine koje nisu kožne. Kožne površine prebrišite posebnim sredstvom – na tržištu postoji veliki broj krema i pena za čišćenje prave i veštačke kože.

Koža inače zahteva malo više brige, može lakše da se pocepa od drugih materijala, zato pazite da sedišta ne zakačite nekim oštrijim komadom odeće, tašnom ili komadom nakita.

U letnjim mesecima premažite kožne presvlake sredstvima koja imaju UV zaštitu kako ne bi izbledele i trudite se da auto parkirate u garaži ili bar u hladu.

Kada jednom lepo i temeljno sredite auto, trudite se da u mirisu i čistoći uživate što duže – redovno praznite piksle – najbolje nemojte ni da pušite u autu, jer se mirisa duvana nikada nećete skroz otarasiti.

Povremeno sakupite svo smeće iz auta, a jednom nedeljno se trudite da magičnom krpom prebrišete kontrolnu tablu i ostale plastične delove.

U kolima uvek držite flašu vode, kako biste u slučajevima kada vas na putu neki kamion poprska, mogli da operete vozilo.

Držeći se ovih jednostavnih saveta, auto će vam uvek biti čist i uredan i uživaćete da u njemu provedete dan i pozovete nekoga „u goste“.

Izvor: halooglasi