Komfor, estetika, dugotrajnost i zdravlje – sve prednosti dubinskog pranja nameštaja

deca-krevet-jastuci-perje

Činjenica da se mesto stanovanja naziva domom samo u slučaju da se u njemu osećate prijatno govori i o pažnji koju moramo posvetiti da svoj životni prostor učinimo upravo takvim. Odabir nameštaja, organizacija prostora i atmosfera zajedno čine ono što bi, u najkraćem, nazvali preduslovima da se iz stana, ili kuće izađe sa osećajem zadovoljstva, i isto to željno iščekuje pri pomisli na povratak.

Uređenje doma jedna je od najbitnijih stavki da se život učini srećnim, a suštinski, radi se o procesu a ne jednom zadatku. Ovaj proces uključuje i održavanje jednom postignutog osećaja zadovoljstva, a to podrazumeva i redovno održavanje životno prostora čistim.

Redovno održavanje i dubinsko pranje nameštaja

Održavanje higijene mesta stanovanja spada u redovne dnevne obaveze, a najveći deo porodica nešto detaljnijem čišćenju posvećuje se nedeljno, ili mesečno. Obilna ponuda hemijskih sredstava za održavanje higijene, kao i pomagala-alata, krpa, mopova, četki, posuda  i slično u mnogome je olakšala organizaciju svakodnevnog života prosečne domaćice.

Ono što savremni život čini komfornijim jeste da, odgovarajućom kombinacijom hemijskih sredstava i alata održavanje stana ne zahteva previše vremena, pa se u moru obaveza, uvek nađe i tih nekoliko sati nedeljno. No, i pored najstrožijih kriterijuma o čistoći, ipak je nemoguće izbeći taloženje prašine u dubinskim slojevima nameštaja, dušeka, tepiha, a tu su i uporne fleke koje se pojavljuju i nakon pedantnog površinskog čišćenja.

Takve stvari vremenom dovode do toga da osećaj udobnosti u sopstvenom domu počinje da bledi, isto kao što i vaš nameštaj gubi sjaj novog. Rešenje za ovakvu situaciju je dubinsko čišćenje nameštaja. Pored toga što ste sigurni da će tim profesionalaca iz tapaciranog, ili kožnog nameštaja izvući i zadnje zrnce prašine, dobićete osećaj da ste se vratili u ono vreme kada ste tek kročili u tek namešten dom.

Osećaj novog nakon dubinskog pranja nameštaja

Profesionalne mašine za čišćenje uvlače u sebe sve ono što klasičan usisivač ostavi, ili izduva, počev od prašine i mehaničkih nečistoča na dubini od nekoliko santimetara, tako da je osećaj čistoće nakon što se proces završi zagarantovan.

Dubinsko pranje nameštaja i jeste proces koji počinje svojevrsnom dijagnostikom i to ne stoga što je potrebno odrediti stepen zaprljanosti, već i detektovati vrste i poreklo fleka. Ovo je potrebno i da bi se odredilo vreme koje je potrebno za čišćenje, a više od toga da bi se pripremila odgovarajuća hemijska sredstva i aparatura.

Najnovija generacija mašina za dubinsko čišćenje ima ugrađene softvere koji automatski doziraju količinu hemijskih sredstava kao i pritisak četke na površinu nameštaja, tako da je faktor rizika od oštećenja površine nameštaja sveden na nulu. Ovo znači da se programi mašina prilagođavaju vrsti tkanine, ali i tipu nameštaja ( tapacirani, kožni i sl.), tako da svaki komad dobija odgovarajući tretman. Uz to, uočene fleke, kao i one na koje ste skrenuli pažnju, dobijaju odovarajuće i posebne tretmane.

Sve ono što nije moglo biti očišćeno klasičnim i dostupnim sredstvima, a tiče se tapaciranog ili kožnog nameštaja, procesom dubinskog čišćenja dobija odgovarajući tretmana bez rizika od bilo kakve vrste oštećenja. U prilog ovome govori i činjenica da se nakon završenog tretmana, ukoliko se nameštaj čisti na licu mesta, u vašem domu, dobjate i odgovarajuća upustva za pravilno sušenje.

Dubinskim uklanjanjem nečistoća, uklanjanjem fleka, i korišćenjem odgovarajuće hemije za dubinsko pranje, nameštaju se, uz osveženu boju, vraća i sjaj novog. Ovo nije samo estetski momenat, već i faktor koji ide u prilog produženju veka trajanja budući da se ovako omogućuje dugotrajnost tkanja tkanine i odgovarajuća nega kožnom presvučenih komada.

Zdravlje je, ipak, najbitnije!

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore o alarmantnom porastu procenta osoba osetljivih na sve veći broj alergenata, i to se tumači i klimatskim promenama, ali i korišćenjem veštačkih materijala u gotovo svim sferama života. Odstupanje od prirode u svim segmentima učinilo je čovekov organizam osetljivim na veliki broj uzročnika alergija iz vode, vazduha, hrane…

Grinje koje su naši nevidljivi sustanari u domu identifikuju se kao vrlo čest uzrok alergija i kod dece u najranijem uzrastu. Kako se grinjama ne može stati na put nikakvim hemijskim sredstvima, i u vrlo malom procentu se mogu otkloniti savremenim usisivačima, jedini način da ih se koliko toliko rešite jeste dubinsko pranje.

Kombinacijom hemijskih sredstava, a pri tom su to uglavom biorazgradivi deterdženti, paste,i tečnosti, uz odgovarajući termički tretman, grinje je vrlo uspešno moguće ukloniti dubinskim pranjem nameštaja, dušeka, tepiha…

Ostali alergeni, posebno ako u stanu imate kućnog ljubimca, ili se životni prostor nalazi na zdravstveno rizičnom području (blizina ulice, industrijskog objekta, autobuske ili železnčke stanice i slično) nakon dubinskog čišćenja u vašem stanu imaju minimalne šanse da budu uzročnici zdravstvenih tegoba.

Na kraju, pogled na čist nameštaj, doprinosi osećaju zadovoljstva boravkom u životnom prostoru što je neprocenjiv faktor za radost življenja kojom treba započeti i završiti svaki dan!