Koliko traje detailing automobila

car detailing trajanje

Jedno od veoma čestih pitanja u vezi sa estetskim održavanjem automobila jeste: “koliko traje detailing automobila?”

Ukoliko uzmemo u obzir da je detailing tehnika kojim bukvalno možete dobiti salonski primerak automobila, onda nije nerazumno što je za ovaj proces potrebno nešto više vremena nego za standardno pranje automobila.

Ok, potrebno je dosta više vremena. Ipak, ukoliko ste ljubitelj posebnih auto događaja i okupljanja koji zahtevaju automobil lepog izgleda, ili jednostavno volite savršeno blistav automobil, to možete dobiti detailingom automobila. Raspon trajanja detaininga je dosta široki i zavisi od niza faktora.

Da bismo vam pomogli, hajde da pokušamo da pređemo na svaki faktor koji treba da uzmete u obzir da biste utvrdili koliko će vremena biti potrebno da vaš automobil bude doveden u estetsko savršeno stanje.

Ukoliko ste još uvek zainteresovani za proces detailing-a, i spremni ste da se na neko vreme odvojite od svog četvorotočkaškog ljubimca, ali ne znate na koliko dugo, na pravom ste mestu.

Model i stanje vašeg automobila može odrediti trajanje detailing-a

Da li je vaš automobil kupe ili kamionet? Ili je u pitanju terensko vozilo? Ili mali gradski automobil? Veličina i namena vašeg automobila može uticati na vreme trajanja detailing-a.

Takođe, čistoća vašeg automobila direktno utiče na trajanje detilinga. Praksa govori u prilog tome da da su potpuno novi, čisti automobili mnogo lakši za detailing jer nema previše oštećenja na spoljnoj boji. Umesto da ribaju godinama staru prljavštinu, tehničari mogu brzo oprati i urediti spoljašnjost. Čak je i preporučljivo sa detailingom početi još dok je automobil u dobrom stanju jer se tako njegovo dobro stanje može zadržati još duži niz meseci.

Još jedan važan faktor jeste i veličina vozila. Jasno je da je za veliki automobil potrebno mnogo više vremena za detailing nego malom. Ako vozite masivni terenac, verovatno će vam trebati nekoliko sati vise nego za mali gradski automobil.

Imajte u vidu da su neki detailing servisi mnogo brži u radu jer svakog dana detaljno servisiraju  mnogo automobila jer imaju veći objekat i/ili više radnika. Ovo ne mora nužno da garantuje kvalitet u radu, jer je za dobar detailing važna istrajnost, detaljnost i upornost (kvalitetni materijali i preparati se podrazumevaju). Čak često, vrhunski detailing servis obično nema veliki broj zaposlenih, što nadoknađuju pružajući visokokvalitetne, specijalizovane usluge.

Šta je podrazumeva kompletan detailing?

Auto detailing se često meša sa redovnim pranjem automobila, dok je zapravo pranje samo jedan segment detailing-a. Važno je znati da auto detailing uključuje pored procesa spoljnog čišćenja automobila i dubinsko čišćenje sedišta i unutrašnjosti automobila, poliranje kao i sve druge procese čišćenja i restauracije koji su potrebni za vraćanje vašeg automobila u ono kako je izgledao prvi put kada je izašao iz izložbenog prostora.

Dok se pranje automobila može pretvoriti u automatizovani proces, detalji automobila se rade ručno i uključuju čišćenje detalja i eksterijera i enterijera.

Pranje automobila nije isto što i auto detailing

Unutrašnjost automobila obično ne dobija toliko pažnje kao spoljašnjost kada se obavlja redovno čišćenje. Međutim, unutrašnji detailing se bavi stvarima koje se često ignorišu u svakodnevnom čišćenju i vraća stanje materijala u automobilu kakva su bila u početku.

Posebna pažnja posvećena je unutrašnjim materijalima u automobilu. Svaki od materijala, bilo da je to plastika, koža, prozori, karbonska vlakna, vinil ili prirodna vlakna čiste se na različite načine, koristeći se različitim proizvodima. Proizvodi koji se koriste u detaljima enterijera mogu uključivati deterdžente, sredstva za poliranje, sredstva za uklanjanje mrlja, osveživači vazduha, sredstva za čišćenje stakla, ekstrakti za tepihe i kožne obloge/regeneratore.

Ako je unutrašnjost potpuno nova, brzo usisavanje i osnovno čišćenje mogu obaviti posao. Međutim, ako je vozilo dosta istrošeno, za potpuno čišćenje će biti potrebno 5-8 sati da se vrati u pređašnje stanje. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir, kao što su koliko su duboke mrlje, da li je vozilo za pušače ili ne, kao i starost vozila.

Uporedo, detalji eksterijera osiguravaju da svaki kvadratni milimetar spoljašnjosti automobila bude temeljno očišćen i poboljšan, čak i na teško dostupnim mestima kao što su umetci rešetke, dovratnici i poklopci za gas. Baš kao i sa detaljima enterijera, postoje brojni fartori koji otežavaju procenu koliko dugo će posao trajati. Profesionalni detailer će provesti mnogo sati samo na fazi korekcije boje ako je vozilu preko potrebna. Sve zavisi od stanja vozila i kvaliteta rezultata koji tražite.

Nekako ugrubo gledano, auto detailing traje od 5 do 12 sati i to sve u zavisnosti od detalja, koliko je vaš automobil čist i koji paket za pranje odaberete.

Kako uštedeti vreme u u detailing-u?

Sigurno se pitate da li postoji način kako bar malo skratiti trajenje detailing-a. I naravno da postoji način. Sledećim savetima uštedećete vreme sebi, a i detailer-ima, vas automobile će vam biti zahvalan, a i većina vašis saputnika.

Obezbedite gumene patosnice.

Gumene patosnice su jednostavne za čišćenje, manipulaciju, a i lako su zamenljive ukoliko se pohabaju. Vrlo su zahvalne u vreme kiša ili snega. Kupovina patosnica je jedna od najboljih stvari koje vlasnik vozila može da uradi da bi sačuvao unutrašnjost automobila. Gumene patosnice će uštedeti bezbroj sati detailing enterijera automobila koje možete preusmeriti u još kvalitetniji eksterni detailing.

Navucite oblogu na sedišta.

Nema mnogo polemike oko toga koliko su navlake praktične, posebno ukoliko imate kućnog ljubimca. Uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca iz unutrašnjosti automobila oduzima neverovatno mnogo vremena. Zaštitne presvlake za sedišta će sadržati dlake kućnih ljubimaca, ali će takođe pomoći u zaštiti sedišta od drugih mrlja.

Uklonite otpad (posebno opuške!).

Iznesite svoje stvari i otpad pre nego što izvršite detaljnu obradu unutrašnjosti automobila. Ovaj korak može uštedeti vreme Možda ne morate nužno tragati za zapalim keksom među sedištima, ali svakako izbacite flaše, kese i ostali otpad kao i lične stvari iz automobila.

Pazite gde parkirate

Iako su parkovi i hladovine jako pogodne za parkiranje, oni kriju dve opasnosti. Iako su park ili hladovina jako primamljivi u toku letnjih vrućina, vodite računa kada parkirate automobil ispod drveća tokom sezone nektara. Uporedo, obratite pažnju na količinu ptičijeg izmeta na okolnim vozilima. Ukoliko postoji mogućnost, ne parkirajte se na mestima gde vreba jedna od ove dve opasnosti. Obe vrlo agresivno deluju na spoljašnost automobila i osim što je estetski narušavaju, mogu trajno oštetiti boju na automobilu.