Koliko je keramička zaštita vozila dobra investicija

keramicka-zastita-auta-guma

Bez obzira koliko ga čuvate, Vaš automobil je uvek pod rizikom od oštećenja. Koliko god da se sami trudite da sprečite štetu, ona opet može da se dogodi i tu u pomoć uskače neko ko je stručniji od Vas, poseduje znanje i opremu i ima višegodišnje iskustvo u održavanju vozila i reparaciji istih.

Pitate li se ovoga puta kako održati lak na limariji u što boljem stanju i šta može da posluži kao najbolja preventivna mera kod očuvanja lakiranog sloja od ogrebotina?

Keramička zaštita automobila je skuplji vid zaštite, ali da li se zaista isplati?

ŠTA JE ZAPRAVO KERAMIČKA ZAŠTITA VOZILA?

Keramička zaštita vozila je alternativa voskiranju i pruža efekat koji znatno duže traje. Predstavlja vrlo tanak i okom nevidljiv sloj koji se ručno nanosi na lak, baziran na silicijum-dioksidu.

Namena keramičke zaštite jeste da očuva lakirane slojeve od svakodnevnih negativnih uticaja iz spoljašnje sredine u koje se ubrajaju čak i ekstremni vremenski uslovi.

Pored zaštitne uloge, keramički sloj daje i sjaj lakiranim površinama, što čitavom vozilu poboljšava izgled i čini ga atraktivniji.

UKOLIKO SE ODLUČIM DA ULOŽIM U KERAMIČKU ZAŠTITU, KOLIKO ĆE TO DA ME KOŠTA?

Pre svega morate znati da takav posao ne može da obavlja svako u kućnim uslovima i morate da se obratite stručnom licu za pomoć. Ukoliko samostalno pokušate da sredite svog četvorotočkaša, rezultati najverovatnije neće biti ni približni očekivanima.

Aplikacija keramičkog sloja traje dugo i za to je potrebno mnogo toga: iskustvo, alat, preciznost, vreme, strpljenje… Iz tog razloga poverite ovakav zadatak nekome ko se godinama bavi sređivanjem lakiranih površina na vozilima.

S obzirom da taj posao nije lak, očekujte da ćete morati izdvojiti dosta novca, ali svakako je to bolja opcija nego da platite još više na popravljanje štete koju bi sami napravili pokušavajući da uštedite.

VOSKIRANJE ILI KERAMIČKA ZAŠTITA – ŠTA JE VREDNO ULAGANJA?

Kada se govori o tome koja usluga se više isplati, svakako treba dati prednost keramičkoj zaštiti. Ona jeste skuplja, ali duže traje i nećete biti opterećeni mišlju da često morate da obnavljate zaštitni film u toku godine.

Zapravo, nekoliko godina ćete bezbrižno voziti dok će Vaš ljubimac biti očuvan i sačuvan od negativnih uticaja iz spoljašnjosti.

ŠTA DOBIJATE KERAMIČKOM ZAŠTITOM?

Mnogo toga. Dobijate višegodišnju sigurnost i protekciju za lakirane površine na Vašem četvorotočkašu tako da mu za to vreme ne mogu naškoditi jaki deterdženti, UV zračenje, kontaminanti poput smole drveta i ptičijeg izmeta, kisele kiše…

Tokom svakodnevne upotrebe vozilo ostaje maksimalno sačuvano od mogućih površinskih oštećenja, ali imajte na umu da fizička oštećenja ipak mogu da se dogode, poput većih ogrebotina nakon kontakta sa tvrdim i oštrim predmetima.

Održavanje čistoće je daleko lakše ako je na površinu naneta keramička zaštita. Nećete imati problema sa flekama od tvrde vode i proces pranja će trajati kraće.

KUPILI STE POLOVNO ILI NOVO VOZILO? NEKA VAM JEDNO OD PRVIH INVESTICIJA BUDE ULAGANJE U KERAMIČKU ZAŠTITU

Kad kupite drugog četvorotočkaša, verovatno ćete prvo da ga doterate i sredite po svojoj meri pre nego što sednete za volan i krenete u vožnju sa uživanjem.

Zaštita za lak je nešto što ne treba zanemariti – posebno ako ćete dosta vremena provoditi u vožnji ili ako vozilo nije garažirano, jer je tad rizik od kontaminacije laka veći.

Kontaminanti mogu stvoriti ozbiljnu štetu jer prodiru u duboke slojeve laka, a takođe se javlja opasnost od korozije na mestima gde se oštećenja nalaze.

Sve ovo može da se spreči na vreme i da se novac iskoristi na pametan način i zato što pre zakažite termin u uslužnom servisu koji pruža usluge nanošenja keramičke zaštite.

A KOME DA POKLONIM SVOJE POVERENJE?

Odabir servisa koji će obaviti posao kao što je nanošenje keramičke zaštite na lakirane površine vozila ne treba olako shvatiti već se detaljno raspitati ko je najbolji u Vašem okruženju.

Normalno je da želite dobiti najbolju uslugu za uložen novac koji realno nije mali. Porazgovarajte sa drugim vozačima i usput pregledajte preporuke sa interneta.

Potražite uigran tim sa višegodišnjim iskustvom koji se i pored stečenih veština konstantno usavršava i koristi moderne tehnologije da bi pružili najbolju negu za svako vozilo.

KAKO IZGLEDA ODRŽAVANJE POSLE NANOŠENJA KERAMIČKE ZAŠTITE?

Čišćenje i nega vozila sa keramičkom zaštitom nije nuklearna fizika i zapravo je čitava procedura mnogo brža i lakša nego u periodu pre nego što ste uložili u zaštitni film koji će lak čuvati dugo i efikasno.

Definitivno ćete koristiti manje vode i deterženta jer će se nečistoće sa karoserije lakše uklanjati.

Preporuka je da koristite keramički sprej jednom mesečno, a u pitanju je proizvod koji produžava trajanje zaštitnom filmu i daje laku divan sjaj.