Koliko je keramička zaštita dobra investicija

auto-keramicki-premaz

Kada posedujete auto, u cilju Vam je da on ostane što duže funkcionalan, ali i uredan, čist i estetski lep. Vek trajanja vozila se produžava, a ispravnost i higijena održavaju na više načina.

Sigurno ste negde čitali ili u razgovoru sa drugim vozačima čuli o opciji keramičke zaštite lakirane limarije. Za nju je potrebno izdvojiti nešto više novca zbog čega se mnogi kolebaju kada je u pitanju donošenje odluke o stavljanju takvog vida zaštite na vozilo.

A da li je to isplativo ili uzalud potrošen novac?

ŠTA JE ZAPRAVO KERAMIČKA ZAŠTITA VOZILA?

Pod keramičkom zaštitom podrazumeva se sloj tečnog polimera koji se nanosi na lakirane delove eksterijera vozila. Tehnički, na ovaj način se štiti lakirana limarija od mogućih oštećenja.

U sastavu većine tipova keramičke zaštite nalazi silicijum-dioksid koji potiče iz peska ili kvarca, ali pojedini brendovi u ovakve zaštitne slojeve dodaju i titanijum-dioksid.

Nakon što se aplikacija keramičke zaštite završi, auto izgleda divno i savršeno se sija. Ali tu se ne završava priča jer nije jedini cilj poboljšanje estetike.

FUNKCIJE KERAMIČKE ZAŠTITE

Ne samo što Vaše vozilo izgleda maltene kao novo, već ono spolja dobija i odlično zaštitno polje od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. To funkcioniše tako što nanočestice iz keramičke zaštite prodiru u spoljne slojeve laka i formiraju hemijsku vezu sa njim.

Na ovaj način karoserija je duže vreme bezbedna jer se sprečava uticaj UV zračenja i hemikalija, kao i formiranje manjih ogrebotina. Sprečava se zadržavanje nečistoća i formiranje karakterističnih fleka od vode nastalih nakon pranja ili kiše.

DUŽE TRAJE OD DRUGIH VIDOVA ZAŠTITE ZA LAK

Jake hemijske veze koje formiraju keramička zaštita i gornji slojevi laka čine ovako stvoren štit izuzetno otpornim i apsolutno je nemoguće ukloniti ga pranjem ili sredstvima za održavanje boje.

Čak i kad se vozite po ekstremnim vremenskim uslovima ili Vam auto nije garažiran, keramička zaštita može da traje godinama, u zavisnosti od tipa, i da svo vreme perfektno obavlja svoju funkciju.

Jednom uložite u keramičku zaštitu i mirni ste duže vreme, za razliku od drugih metoda, kao što je npr. voskiranje gde vosak mora više puta da se obnavlja da bi imao efekta.

ODRŽAVANJE HIGIJENE JE DALEKO JEDNOSTAVNIJE

Vaše vozilo sa keramičkom zaštitom ćete oprati mnogo brže i lakše u odnosu na period kada takav sloj na laku nije postojao. Nečistoće se uklanjaju jednostavnije, a spoljašnjost vozila se suši daleko brže, bez verovatnoće da će se na laku stvoriti ružne fleke od vode.

Dobijate uštedu na vremenu, koristite manje vode i sredstava za čišćenje i ulažete manji napor za pranje eksterijera što je veliki plus.

PREPUSTITE POSAO NANOŠENJA KERAMIČKE ZAŠTITE PROFESIONALCU

Neki poslovi oko automobila ne mogu da se obavljaju u kućnom okruženju, već je za dobre rezultate potrebno obratiti se stručnoj i iskusnoj osobi koja osim neophodnih veština poseduje i adekvatna sredstva i uslove za rad.

Tipičan primer je upravo nanošenje keramičkog zaštitnog sloja. Za to je potrebna preciznost i stručnost jer se nanet sloj brzo stvrdne i popravljanje grešaka može biti problem. Prepustite ovaj posao da uradi neko ko se u njega razume, jer Vaši pokušaji mogu da Vas koštaju mnogo više.

Potrebno je dosta angažovanja oko pripreme vozila za nanošenje keramičkog zaštitnog sloja, a i tokom samog ovog procesa važno je voditi računa da Vaš ljubimac ne bude na suncu, o vlažnosti vazduha i temperaturi i mnogim drugim faktorima koji mogu dovesti do neželjene štete u slučaju neiskustva i nepažnje.

KERAMIČKA ZAŠTITA SE PREPORUČUJE I ZA NOVA I ZA POLOVNA VOZILA

Ukoliko kupite novo vozilo možete u startu obezbediti ga pomoću keramičke zaštite i tako održavati njegov besprekoran izgled. Polovno vozilo je moguće na isti način poboljšati i očuvati ga i takođe prilikom prodaje istog ako naglasite da lak ima keramički zaštitni premaz možete dobiti i više novca za njega.

DAKLE DA REZIMIRAMO…

Utvrdili smo sledeće:

  • Dugotrajnost i otpornost keramičkog sloja zaštite čine da neko vreme ne razmišljate o korekcijama, nanošenju novog sloja i slično kao što bi bio slučaj kod drugih metoda gde bi usput potrošili i više novca.
  • Manje potrošenih sredstava za održavanje higijene eksterijera i manje utrošenog vremena na proces pranja.
  • Dobijate dugogodišnju, pouzdanu zaštitu od UV zračenja, hemikalija i drugih opasnosti iz spoljašnje sredine za lak kao što su izmet ptica, mrtvi insekti i smola sa drveća. Takođe se smanjuje rizik od manjih ogrebotina.
  • Vozilo uvek izgleda atraktivno, uredno i čisto i ne treba Vam puno napora da ga održite u takvom stanju.
  • Keramička zaštita je pogodna i za nova i za polovna vozila.

Time donosimo zaključak da je investiranje u keramičku zaštitu itekako isplativo. Zakažite termin u profesionalnom servisu i bićete veoma zadovoljni kada ugledate rezultate.