Koliko često treba prati automobil?

automobil-na-auto-pranju

Automobil predstavlja značajno ulaganje koje ne treba zanemariti i zapostaviti jer to može skupo da Vas košta. Da bi se vozili bezbedno neophodno je da pazite da Vaš auto bude čist, što produžava i njegov vek trajanja.

Kod vozača se neretko javlja dilema koji vremenski razmak treba napraviti između dva pranja tako da se četvorotočkaš pravilno održava i ne zanemari. To zavisi od više faktora koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja svakog novog pranja.

ZAŠTO TREBA REDOVNO PRATI AUTOMOBIL?

Nažalost, velik broj vozača koristi svoje automobile u potpunosti zanemarujući njihovu higijenu. Iz tog razloga, naglašavamo da je redovno pranje bitno za performanse vozila, vek trajanja, bezbednost u saobraćaju i održavanje tržišne vrednosti.

Čišćenjem ćete se sačuvati i od infektivnih bolesti, poboljšati kvalitet vazduha unutar kabine i poboljšati komfor tokom vožnje.

KONTAMINANTI KOJI MOGU NANETI ŠTETU AUTOMOBILU UKOLIKO SE NE UKLONE ŠTO PRE

Mrtvi insekti ne izgledaju samo ružno na površini vozila, jer je vremenom mogu oštetiti. Isto važi za smolu sa drveća i izmet ptica.

Ako se zaprljana mesta ne očiste što pre, može doći do uništenja gornjih slojeva laka i trajnih fleka, što ne može oprati nijedno sredstvo, već je jedino rešenje nova farba.

Taj proces se dodatno ubrzava leti, na visokim temperaturama. Izlaganje sunčevim zracima na duži vremenski period ubrzaće topljenje nanetog voska, dok će kiša oprati prašinu, ali naneti toksične materije iz vazduha i vlage.

I… ŠTA KAŽU EKSPERTI?

Preporučuje se da period između dva pranja bude otprilike dve nedelje. Međutim, ne treba se strogo držati toga, jer to zavisi od više raznovrsnih faktora.

Tačan period se ipak određuje prema aspektima kao što su mesto gde živite, klima, učestalost vožnje i da li je automobil garažiran ili ne. Čak i način vožnje ima svoj uticaj.

KADA JE POTREBNO ČEŠĆE PRANJE AUTOMOBILA?

Ako živite u okruženju gde ima puno prašine, peska ili blata, kao i u blizini reke, jezera ili mora, neophodno je da učestalo vodite računa o čistoći vozila. Naravno, ako svaki dan vozite automobil će biti i prljaviji, što zahteva češće čišćenje.

Godišnja doba kao što su leto i zima mogu ugroziti Vašeg četvorotočkaša ukoliko zanemarite pranje. Jako sunce topi zaštitni sloj voska, a kontaminanti mnogo brže deluju. Zimi ipak dolazi do pojave korozije ako ne čistite so koja se zadrži na limariji.

A KOLIKO ČESTO JE NEOPHODNO VOZITI AUTO NA DUBINSKO PRANJE I DETAILING?

Dubinsko pranje i car detailing takođe spadaju u redovno održavanje vozila, baš kao i obično pranje. Kada se govori o ovim tehnikama sređivanja automobila, sugeriše se da se one odrađuju na svakih 4-6 meseci i da se održavaju jednaki vremenski razmaci posle svakog tretmana. Naravno i tu može da dođe do odstupanja u zavisnosti od samog vozila i kakav ste vozač.

ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO PRETERAM?

Kao što ne treba zanemariti higijenu automobila, ne treba ni preterivati u čišćenju i pranju. Ako je vosak nanet kao zaštita na spoljašnjosti automobila, češćim pranjem će on brže da iščezne.

Od trljanja i ribanja moguće je stvaranje tankih ogrebotina koje podsećaju na paukovu mrežu, naročito ako ne koristite odgovarajuće krpe i sunđere.

Učestalo pranje neće učiniti da lak izgleda čistije i sjajnije već se može stvoriti kontraefekat.

Ako niste sigurni i dalje koji vremenski razmak treba da pravite između dva pranja, najbolje se posavetujte sa stručnim licem, kao što je npr. tehničar koji radi na uslužnom pranju i detailing-u.

SAVETI ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE VOZILA KOD KUĆE

Prva i osnovna stvar jeste da ne eksperimentišete sa hemikalijama već da koristite samo namenska sredstva za čišćenje i pranje enterijera i eksterijera automobila.

Takođe, nikada ne perite auto po toplom letnjem danu, pod uticajem direktne sunčeve svetlosti, jer će doći do stvaranja fleka od vode čije je eliminisanje pravi izazov čak i za ljude koji rade u profesionalnom servisu za dubinsko pranje vozila.

Koristite jedan sunđer za karoseriju i staklo, a jedan za automobilske točkove i gume. Oprane lakirane površine obrišite mekom krpom od mikrofibera koja će pokupiti sav višak tečnosti, bez opasnosti od stvaranja oštećenja na laku.

NE ZABORAVITE DA KUĆNO PRANJE NIJE DOVOLJNO

Obično pranje kod kuće pored svega ipak nije dovoljno da automobil u potpunosti bude higijenski čist i dezinfikovan.

Nemamo svi dovoljno vremena i iskustva da svaki deo pravilno tretiramo i uklonimo nečistoće različitog porekla. Zbog toga postoje profesionalni servisi za dubinsko pranje i car detailing koji vozačima nude svoje usluge po pristojnim cenama i ostvaruju sjajne rezultate.

Periodično dubinsko pranje ili detailing produžiće vek trajanja vozila, učiniti vožnju sigurnijom, ukloniti manje nedostatke i pozitivno uticati na estetiku vozila.