Keramička zaštita stakla

keramicka-zastita-stakla

Svi smo upoznati sa opasnostima na putu koji vrebaju da oštete spoljašnost automobila, bilo da su to vrata ili krov ili staklo na automobilu. “Gradska vožnja”, rizla, kamenčići na putu ili možda izmet ptica, predstavljaju pravi izvor oštećenja spoljašnosti automobila. Često smo svedoci i da kiša može uticati na promene boje.

Sa težnjom da se prevaziđe ovaj problem, u automobilskoj industriji  stvorena je nova tehnologija savršene dugotrajne zaštite vašeg automobila.

Ukoliko ste vozač automobila i osim što vam je važno da je automobil ispravan, želite da što duže izgleda “kao iz fabrike”, odvojite par minuta svog vremena.

Upoznajte keramičku zaštitu.

Šta je keramička zaštita?

Keramička zaštita automobila je nova generacija sistema za zaštitu boje. Ovo je nova tehnologija koja je dizajnirana da formira kristalni sloj koji će uobičajene voskove za automobile gurnuti  u zaborav.

Bez obzira na neke od negativnih strana, za povećanje sjaja i uklanjanje mikro oštećenja na automobilima, najčešče se koristi prirodni ili sintetički vosak. Međutim, svaka od ovih tehnika ne može stvoriti tako jak zaštitni sloj na površini koju želite da zaštitite.

Keramički premaz ima visok stepen čvrstoće i sastoji se iz nanočestica sa superiornim sposobnostima unakrsnog povezivanja. Nano delovi su mikroskopske čestice i pošto su ove čestice veoma male, struktura supstance se može promeniti. Kao rezultat toga, čestice se grade jedna na drugu. Tako ove čestice pomažu u stvaranju  izdržljivog završnog sloja visokog sjaja.

Keramička zaštita trenutno nudi nabolju zaštitu u odnosu na voskove i silente. Naravno, keramička zaštita neće magično štititi vaše vozilo, ali će vam značajno olakšati održavanje.

Kako se nanosi keramička zaštita?

Keramička zaštita se trajno nanosi na vozilo, a uz to zahteva veoma stručnu pripremu vozila u vidu poliranja pre njenog nanošenja. Iako se često može čuti da je ona najtrajnija, razbićemo vam mit da ona apsolutno štiti od ogrebotina.

Keramički premaz jeste namenjen ublaži ogrebotine, štiti od UV zraka, ima veći sjaj, zatim bolje odbija vodu, štiti od ptičijeg izmeta i od raznih kiselina, ali nije apsolutno otporna na ogrebotine.

Nanošenje keramike mora obavljati stručno lice u prostorijama koje su čiste, zatvorene i gde je auto zaštićen od atmosferskih uticaja. Ako vidite da neko nanosi bilo koju vrstu zaštite u ne adekvatnim uslovima ili napolju, to Vam je dovoljan znak da sam proces nanošenja neće biti ispoštovan.

KERAMIČKI PREMAZ NA STAKLIMA VAŠEG AUTOMOBILA – DA ILI NE?

Iako na tržištu možete pronaći veliki broj keramičkih premaza za vaše automobile, budite uvereni da  jedino profesionalni keramički premazi imaju posebne formulacije za posebne materijale. To  znači nano premaz za plastiku, za kožu, za  boju, i da – specifičnu formulu za staklo.

Zbog različitih nivoa pripreme ili jednostavnog nedostatka iskustva od strane prosečnog vlasnika automobila, rezultati će pri primeni  komercijalnih keramičkih premaza, varirati.

Vrlo često se može čuti pitanje da li se keramički premazi mogu nanositi na staklo. Da, mogu, ali ukoliko se nepravilno nanese recimo na vetrobran, metlice brisača će preskakati delove površine stakla umesto glatkog klizanja i uklanjanja vode.

Bez obzira na to, ako odlučite da nanesete nano premaz na staklo, on može pružiti višestruke prednosti koje su veće od voska i drugih staklenih premaza koji reflektuju vodu.

Koje su prednosti keramičke zaštite stakla?

1. Povećana  vidljivost

Smanjena vidljivost u magli ili kada pada kiša, predstavlja otežavajuću okolnost. Tada postaje otežano  videti kroz prednje, zadnje i bočne prozore, posebno kada pada kiša, jer slivanje vode potpuno blokira pogled dok se brisači ne aktiviraju.

Pošto je keramička zaštita hidrofobna, u ovakvim situacijama je od posebne pomoći. Kao takav, bezbeđuje ravnu, glatku površinu otpornu na vodu. To znači da kada napolju pada kiša, voda se neće tako lako zalepiti za samo staklo, što će vas učiniti mnogo bezbednijim, jer će vam poboljšana vidljivost pomoći da izbegnete potencijal nezgode.

Takođe, tokom dana kada ima malo svetlosti i/ili magle i oblačnosti, kristalno čisti prozori i vetrobransko staklo će uvek biti bolji od smanjene vidljivosti uzrokovane lošijim proizvodima.

Keramički premaz je takođe otporan na UV zračenje, što pomaže u pogledu jasnoće jer ima manje odsjaja od sunca ili od farova drugih automobila.

2. Lakše čišćenje

Sa keramičkim premazom na staklu vašeg automobila, zagađivači koje je obično teško ukloniti, kao što su prskanje buba, ptičji izmet, ili fleke od nektara drveća brišu se mnogo lakše.

3. Otpornost na ogrebotine

Keramički premaz pruža izuzetno izdržljiv i jak zaštitni omotač koji je otporan na grebanje i može trajati do 5 godina kada se pravilno nanese. Smanjenjem mogućnosti ogrebotina od nečega poput duvanja peska ili sitnih ostataka, keramički premaz pomaže u dugovečnosti vašeg automobilskog stakla.

Imajte na umu da ovaj premaz nije svemoćan i ne može zaštiti u potpunosti od oštećenja,  ali će vam sigurno obezbediti veću zaštitu od svih drugih vrsta premaza.

Kako se nanosi keramički premaz na staklo automobila?

Proces premazivanja stakla vašeg automobila keramikom sličan je postupku nanošenja i na drugim delovima automobila: priprema- nanošenje – uklanjanje – naknadna nega.

Priprema – proces počinje pregledom stakla . Ako vidite bilo kakvo veće oštećenje, posebno na prednjem vetrobranskom staklu, možda bi bilo bolje da ga prvo zamenite. Ako u staklu bilo gde postoji pukotina, keramički premaz neće sprečiti njegovo širenje. Nakon pregleda, stakla treba oprati i obrisati ih razblaženim rastvorom izopropil alkohola u spreju i čistim peškirom od mikrovlakana.

Nanošenje premaza – važno je premaz naneti u kontrolisanom uslovima van direktne sunčeve svetlosti jer sunčeva svetlost može da ometa proces očvršćavanja i da na taj način šteti trajnosti premaza nakon nanošenja.

Naknadna nega – nakon nanošenja premaza na sva stakla, preporučuje se da se vozilo izoži sunčevoj svetlosti kako bi se ubrzao proces očvršćavanja. Potrebno je ne kvasiti automobile minimum 48 sati.

Da biste optimizovali rezultate, završite sa negom tako što ćete oprati staklo sapunicom i krpom.

I za kraj, ali nikako manje važno: odredite svoje prioritete.

Ukoliko želite da ostvarite neke od prednosti poput hidrofobnih svojstva, nelepljiva i/ili klizava površina, možete obezbediti keramički ili hibridni premaz za prskanje i predstavlja rastvor za prskanje. Traje nekoliko meseci i ima minimalnu UV zaštitu.

Ukoliko želite maksimalnu zaštitu sa svim pripadajućim prednostima i dugotrajnijim rezultatima, obezbedite nano premaz profesionalnog kvaliteta sa profesionalnom primenom.

Specijalno formulisani nano-keramički premazi koji se koristi samo na staklu pomažu da se obezbedi zaštitni sloj na površini stakla, koji ne samo da održava prozore čistijima, sa smanjenim odsjajem i poboljšanim slivanjem vode, već i poboljšava UV zaštitu.