Keramička zaštita felni – da li je dobra i na koji način štiti točkove?

keramicka zastita felni

Teško je zamisliti vlasnika automobila koji zaista uživa u detaljnom čišćenju prljavštine iz svakog ćoška i pukotine svojih točkova.

Nanošenje keramičkog premaza na vaše točkove odlaže ovaj mukotrpan posao odbijanjem prljavštine koja voli da se lepi za vaše točkove. I ne samo to, buduće čišćenje postaje proces koji je mnogo manje stresan.

Krpe za čišćenje brzo postaju stvar prošlosti, jer je primena vrhunske keramičke zaštite felni učinila ovaj posao izuzetno lakim.

Nije bitno da li su felne od hroma, aluminijuma, karbonskih vlaknana ili čelika, keramička zaštita felni pruža dugogodišnju zaštitu i sjaj i pomažu da čišćenje bude jednostavno i bez stresa.

Zašto uraditi keramičku zaštitu felni?

Keramička zaštita felni je još uvek relativno nov trend u svetu automobila, ali je postala popularnija u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući brojnim prednostima koje nudi. Od zaštite felni i olakšavanja procesa čišćenja točka, keramički zaštita se često reklamira kao način zaštite vaših točkova.

Keramički premaz je sledeća velika stvar kada je u pitanju nega točkova, i veoma je jednostavno videti i zašto. Nekada su smatrani ekskluzivnim delom industrije trkačkih automobila, a danas keramički premazi postaju uobičajeni izbor za mnoge automobilske entuzijaste i potrošače koji traže bolji način da zaštite svoje četvorotočkaše.

Keramička zaštita je ekološki prihvatljiv proces koji čini da felne vašeg automobila izgledaju sjajno i novo, a istovremeno ih štite od UV zraka i korozije.

Keramički premazi su veoma slični voskovima/sintetičkim polimerima jer se koriste da vašim novim točkovima daju glatku, sjajnu završnu obradu.

Ali dok se vosak nanosi na površinu točkova, keramički premazi se sami integrišu tako što se vezuju i staraju zaštitni film za same točkove. U suštini, keramički premaz trajno postaje deo točkova, ispunjavajući mikropore koje zadržavaju korozivne ostatke.

Keramički premaz je odličan način da zaštitite svoje felne od štetnih zagađivača puteva kao što su voda, so i prljavština, koji mogu oštetiti točkove vašeg automobila.

Koliko dugo traje keramička zaštita na felnama?

Keramička zaštita auta je sve veća tema svake godine, tako da je uobičajeno pitanje koje ljudi uvek postavljaju koliko dugo traje keramička zaštita na felnama?

Najčešće, keramička zaštita može potrajati do 2-5 godina. Uz to, način na koji održavate svoju keramičku zaštitu je takođe značajan faktor u dugovečnosti vašeg premaza.

Kako održavati keramičku zaštitu na točkovima?

Glavna prednost ovog oblika zaštite za aluminijumske felne je lakoća naknadnog čišćenja. Kada se nanese keramički premaz, više nema potrebe za voskiranjem.

Da biste očistili obloženu leguru, uradite ovo:

  1. Koristite pH neutralni šampon za pranje automobila koji ne sadrži nikakav aditiv za vosak. Sam premaz će odoleti prašini od kočnica i prljavštini sa puta.
  2. Jednostavno poprskajte vodom, a zatim koristite rukavicu za pranje od mikrovlakana i auto šampon. Osušite krpom ili peškirom za sušenje.
  3. Ne koristite sredstvo za uklanjanje rđe ili sredstvo za čišćenje legure na točkovima kada su zaštićene.
  4. Za završni detalj naprskajte čiste gume kvalitetnim premazom za gume. On će vam doneti gumeni sjaj kao iz izložbenog salona.

Aluminijumske felne su skupe za zamenu i iz tog razloga se isplati brinuti o njima. Razmislite o tome da uradite keramičku zaštitu svojih aluminijumskih felni sledeći put kada budete zakazali kompletan detailing automobila.

Zaključak

Proces keramičke zaštite felni je jednostavan. U pitanju je čišćenje, a zatim nanošenje premaza. Nakon što ste uradili keramičku zaštitu, ne zaboravite da nikada ne koristite sredstva za čišćenje ili sredstvo za uklanjanje rđe.

Ovi proizvodi su štetni za keramički premaz. Sa druge strane, šamponi za automobile sa balansiranim pH su odlična rešenja za čišćenje felni.

Sredstva za čišćenje u vidu pene takođe ne dolaze u obzir. Jednom kada premažete točkove, primetićete da vam uopšte neće trebati nikakvo sredstvo za čišćenje.

U stvari, jednostavno pranje točkova vodom u većini slučajeva završava posao. Ako voda nije dovoljna, uključivanje malo sapuna u vodu će učiniti ostalo.

Kako bi na pravi način uradili keramičku zaštitu svojih felni, unajmite profesionalnog detailera da to uradi umesto vas.