Keramička zaštita automobila

keramicka zastita automobila

Ukoliko vodite računa o čistoći i funkcionalnosti svog vozila znate i sami da ćete mu time produžiti vek trajanja i održati vrednost ukoliko jednog dana odlučite da ga prodate.

Redovno održavanje podrazumeva i redovne, periodične tretmane u uslužnim servisima, jer vozači nisu ipak u mogućnosti da samostalno do detalja očiste, održavaju i štite svaki delić svog vozila.

Sve više se uključuju neke inovativne metode nalik keramičkoj zaštiti automobila o kojoj sve više vozača diskutuje.

  • Da li i Vi razmišljate o tome da na svom automobilu uradite keramičku zaštitu i želite li da se uverite da li ona zaista štiti lak?
  • Da li je keramička zaštita bolja od voska?
  • Da li se isplati?

Pročitajte tekst do kraja da bi rešili sve nedoumice.

ŠTA JE ZAPRAVO KERAMIČKA ZAŠTITA AUTOMOBILA?

Keramička zaštita automobila predstavlja zaštitni film baziran na silicijum-dioksidu koji se nanosi na spoljašnje lakirane površine. Predstavlja metodu koja je alternativa voskiranju.

Silicijum se za keramičku zaštitu dobija iz kvarca i peska i moguće je u ovu svrhu kombinovati ga sa drugim jedinjenjima nalik trietanolaminu i titanijum-dioksidu.

Keramička zaštita se nanosi ručno od strane obučenog tehničara u uslužnom servisu. Naneti sloj je praktično nevidiljiv i rezistentan je na ekstremne vremenske uslove.

VOSAK ILI KERAMIČKA ZAŠTITA?

I voskiranje i nanošenje keramičke zaštite na lakiranu spoljašnjost automobila imaju istu ulogu – zaštita laka i prevencija manjih oštećenja. Vosak je daleko jeftinija varijanta i nakon voskiranja automobil se sija i izgleda fantastično, ali ipak treba imati na umu činjenicu da je zaštita koju pruža kratkotrajna.

Vosak se mora nanositi nekoliko puta tokom godine da bi auto ostao zaštićen jer jaki deterdženti i kontaminanti prodiru kroz nanete slojeve. To nije slučaj sa keramičkom zaštitom.

Možda ćete uložiti nešto više novaca, ali ste mirni minumum dve godine ili najviše 5 godina znajući da padavine, promene temperature i kontaminirajuće materije ne mogu naškoditi Vašem četvorotočkašu.

SVE PREDNOSTI KERAMIČKE ZAŠTITE AUTOMOBILA

Vozači se odlučuju za keramičku zaštitu vozila pre svega zbog dugotrajne zaštite laka koju pruža. Dok je keramička zaštita prisutna na lakiranoj karoseriji se neće stvarati fleke od tvrde vode, a kontaminanti poput ptičijeg izmeta, mrtvih insekata i smole sa drveća neće prodirati kroz tvrdi zaštitni film već će se očistiti sa lakoćom.

Sam proces pranja je mnogo lakši i brži. Farba je zaštićena od oksidacije i ne bledi jer nema negativnih uticaja UV zračenja, što je značajno ukoliko automobil nije garažiran. Deterdženti i voda tokom pranja vozila neće isprati keramičku zaštitu.

DA LI KERAMIČKA ZAŠTITA IMA IPAK NEKE NEDOSTATKE?

Keramička zaštita se ne može lako ukloniti, nju može naneti samo obučeni profesionalac i zahteva dosta ulaganja. S obzirom na ulogu, ovo nisu neke velike prepreke.

Naravno, ne treba zaboraviti da keramička zaštita ne čini automobil otpornim na metke. I dalje postoji verovatnoća da će se stvoriti oštećenja od kamenčića na putu i ogrebotine koje se mogu desiti u kontaktu sa tvrdim predmetima.

KAKO SE NANOSI KERAMIČKA ZAŠTITA?

Ova tehnika se ne preporučuje za primenu u kućnim uslovime jer zahteva određene veštine, sredstva i vreme. Pre svega, priprema za aplikaciju ovakvog zaštitnog filma je veoma složena i dugotrajna i ukoliko se ne obavi pravilno rezultati mogu biti katastrofalni.

Sama keramička zaštita se na lakirane površine polako nanosi pomoću mekane krpe tako da ujednačeno prekrije čitavu ofarbanu površinu, bez opasnosti da će doći do oksidacije. Kada se aplikovan sloj stvrdne veoma je teško ispraviti greške.

Važna je preciznost i profesionalnost i stoga ne čudi što se za takve usluge izdvaja mnogo novca. Ipak, takvo ulaganje zaista vredi i preobraziće izgled Vašeg četvorotočkaša pružajući mu dosta stabilnu zaštitu od uticaja iz spoljašnje sredine.

Keramička zaštita automobila će se isplatiti posebno ako budete znali da je održavate i ako budete poštovali redovno održavanje, a za to ipak ne treba neka nauka.

Svakako kada se preračunate, isplativije je od voska i ne morate da se opterećujete da često morate nanositi nov zaštitni film.

KAKO SE ODRŽAVA KERAMIČKA ZAŠTITA?

Vozači mogu bez problema u kućnim uslovima održavati svoj automobil sa keramičkom zaštitom bez bojazni da će oštetiti nanet sloj i to pomoću jednostavnih metoda.

Redovno ručno perite svog ljubimca pomoću blagih, namenskih deterdženata i sunđera i krpa sa mekim vlaknima. Šamponi ne smeju da sadrže vosak. Takođe, izbegavajte da perete svoj automobil dok je izložen direktnim sunčevim zracima i zaboravite na automatske autoperionice.

Nemojte pustiti da se auto suši na vazduhu već vodu dobro pokupite krpom od mikrofibera.

Jednom mesečno preporuka je da lakiranu površinu poprskate kvalitetnim keramičkim sprejem koji će keramičkoj zaštiti produžiti trajnost i održati funkcionalnost i istovremeno karoseriji daje blistav sjaj.

Cene karemičke zaštite pogledajte na našoj stranici > Cenovnik