Kako se poliranjem automobila kamufliraju ogrebotine na karoseriji

kamufliranje ogrebotina poliranjem

Koliko god da čuvate svog četvorotočkaša ogrebotine ne možete da izbegnete. One se jednostavno dešavaju, a posebno su pod rizikom vozila koja nisu garažirana.

Nemojte se iznenaditi ako ih primetite na spoljašnjosti svog vozila jer postoje brojni faktori na koje možete ali i ne možete da utičete, a uzrokuju formiranje manjih oštećenja na limariji.

Kod svih ogrebotina postoji rešenje za njihovo uklanjanje, a mnoge je moguće eliminisati putem poliranja spoljašnjosti vozila.

Poliranje sa sobom nosi i druge benefite i preporučuje se da se iz tog razloga svako vozilo periodično polira u stručnom uslužnom servisu.

ŠTA UZROKUJE OGREBOTINE I DRUGA OŠTEĆENJA NA MOTORNOM VOZILU?

Mnogi vozači stvore ogrebotine na svom vozilu tokom pranja kod kuće jer tad koriste neadekvatna sredstva poput grubih krpa i sunđera.

Isto tako, brojni pokušaji voskiranja od strane vozača završili su se neželjenim ogrebotinama jer sa tretirane površine nisu uklonjene sve nečistoće pre početka rada.

Tokom vožnje dolazi do kontakta manjeg i većeg kamenja na putu koje udarom u limariju stvaraju ogrebotine i rupice.

Ako se naslonite na svoje vozilo, a na sebi imate nešto od garderobe sa tvrdim detaljima (dugmići, cirkoni, šnala od kaiša…), rizikujete da nesvesno izgrebete svog četvorotočkaša.

Ogrebotine se stvaraju i nakon kontakta vozila sa granjem drveća i žbunjem.

Isto tako, na tesnom, nabijenom i prepunom parkingu nekog shopping centra Vaš auto može da ogrebe neko drugo vozilo ili da ga oštete kolica za kupovinu.

TRI VRSTE OGREBOTINA KOJE SE MOGU JAVITI NA KAROSERIJI VAŠEG VOZILA

  1. Oštećenja tankog sloja zaštitnog bezbojnog laka, koji se nanosi nakon farbanja limarije, najlakša su za reparaciju. Uloga ovog površinskog nanosa jeste da štiti površinu vozila od direktnog uticaja sunčevih zraka, prašine, kiselih kiša…
  2. Ogreban prajmer je još jedan tip oštećenja i tu se radi o problemu sa drugim vidom zaštite nanesenog od strane proizvođača. Prajmer se nanosi da bi površina izgledala blistavo, glatko i estetski lepo. Kada ogrebotina probije i bezbojni lak i prajmer postoji šansa da će se javiti korozija i oštećenje treba da se sanira u najkraćem mogućem roku.
  3. Kada je ogrebotina toliko duboka da prolazi kroz samu farbu, a metal može jasno da se vidi iznutra, nju je veoma teško srediti. One najčešće nastaju grebanjem površine nekim oštrim predmetom ili nakon saobraćajne nezgode. U ovom slučaju je potrebno što pre pronaći rešenje i popraviti oštećenje da ne bi preraslo u veći funkcionalni problem.

POLIRANJE KAO REŠENJE

Ukoliko ogrebotine nisu preduboke moguće je u potpunosti ukloniti ih poliranjem. Uglavnom su to površinska oštećenja bezbojnog zaštitnog laka na karoseriji i ponekad na prajmeru što zavisi od dužine, širine i dubine samih ogrebotina.

U slučaju da poliranje ne može da posluži kao način da se eliminiše nastala šteta, jedino rešenje je nova farba. Stručno lice može najbolje da proceni da li poliranje dolazi u obzir kod ogrebotina na Vašem vozilu.

NEMOJTE SAMOSTALNO POLIRATI VOZILO

Poliranje automobila ne može da obavlja svako jer su potrebna sredstva, uslovi za rad, vreme i iskustvo. Nestručno poliranje dovodi do neželjenih rezultata i dodatne štete, što nijedan vozač ne želi.

Zbog toga se preporučuje da svoje vozilo prepustite osobama koje su obučene i iskusne i da se termin u uslužnom servisu za poliranje zakazuje jednom ili dva puta godišnje u zavisnosti koliko se često vozite i da li je četvorotočkaš garažiran ili ne.

PROFESIONALNI SERVIS ZA POLIRANJE VOZILA

Zakazivanje u servisu za poliranje vozila nije luksuz, već potreba svakog vozača i potez koji će Vam sačuvati i vreme i novac.

Iskusni tehničari će proceniti koje ogrebotine je moguće ukloniti poliranjem, koliko vremena treba za to i koja sredstva su im neophodna.

Pored toga, njihove vešte ruke ponovo će učiniti da vozilo spolja izgleda kao novo.

Profesionalnim poliranjem uklanjaju se ogrebotine, ali je takođe moguće korigovati defekte na farbi i laku koji mogu nastati kao fabrička greška.

Uz to, vrši se dekontaminacija farbe koja ne može da se obavi običnim, niti dubinskim pranjem automobila.

Spoljašnjost karoserije dobija blistav sjaj i divan izgled koji će oduševiti vozače.

KAKO SPREČITI STVARANJE NOVIH OGREBOTINA?

Na neke faktore vozači ne mogu uticati (tipičan primer su kamenčići na putu), a na pojedine itekako mogu i time smanjiti verovatnoću da će se desiti neželjena oštećenja na površini vozila i uz to i iznenadni troškovi za reparaciju farbe ili laka.

Kod kuće perite vozilo blagim, namenskim deterdžentima i koristite krpe od mikrofibera.

Ako automobil nije u garaži, nabavite nešto za pokrivanje dok nije u upotrebi da bi ga zaštitili od spoljašnjih uticaja.

Izbegavajte da parkirate automobil na parkinzima koji su prepuni i izbegavajte kontakt sa žbunjem i granama drveća.