Kako se izboriti sa bakterijama koje ljubimci ostavljaju u kući?

bakterije-ljubimci-tepih-blog

Uklanjanje dlaka, neprljavštine i bakterija može biti mukotrpan posao kada čuvamo životinju u kući. Ali, pročitajte nekoliko kućnih saveta koji će vam pomoći da zadržite dom čistim i ukonite bakterije na raznim površinama.

Koristite presvlake

Izaberite presvlake za kauč, fotelje i krevete od onih materijala koji se lako peru i čiste od životinjskih dlaka. Na taj način ćete lako moći da istresete i operete presvlake, a da nameštaj ostane čist.

Kupanje jednom nedeljno

Iako je ovo nekim ljubimcima neprijatno iskustvo, redovnim kupanjem se uklanjaju bakterije i prljavština sa njihovog krzna. Ukoliko čuvate mačku koja često izlazi napolje, možete joj krzno obrisati krpom natopljenom toplom vodom. Pročitajte recepte za domaće kupke za vašeg psa, koje možete lako napraviti sami kod kuće.

Nabavite ćebe za ljubimca

Dobra ideja je da nabavite ljubimcu ćebe koje će se uklapati u interijer vašeg stambenog prostora. Ćebence možete jednom nedeljno oprati i tako uništiti bakterije, dlake i prljavštinu.

Sredstva za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa

Kako biste uklonili neprijatne mirise i fleke, ali u ubili bakterije koje se nalaze u tepihu pomoći će vam razni preparati i sprejevi koje možete nabaviti i u pet šopu. Dovoljno je da preparat odstoji nekoliko minuta kako bi se neutralisali mirisi i uklonile fleke. Pročitajte nekoliko saveta kako da se otarasite neprijatnog mačjeg mirisa i mrlja od urina.

Pomoć ručnog usisivača

Najnepristupačnija područja, kao što su uglovi kauča i između stepenika, najlakše ćete očistiti uz pomoć ručnog ususivača ili onim sa dugim crevom. Vrlo je važno da se ti delovi redovno usisavaju kako se bakterije ne bi razmnožavale i sakupljalo još više prljavštine.

Izvor: Zivotinje.rs