Kako produžiti vek trajanja tapaciranom nameštaju

tapacirana garnitura

Nameštaj je velika investicija i treba obratiti pažnju prilikom odabira istog, a takođe ne zaboraviti ni redovno održavanje posle kupovine da bi kupljeni elementi ostali što duže funkcionalni i estetski lepi.

Naročito je bitno voditi računa o čišćenju tapaciranog nameštaja, bez obzira da li je on pokriven štofom, prirodnom kožom ili eko kožom.

Svaki materijal mora na određeni način da se tretira, a periodično dubinsko pranje je jedan od najvažnijih faktora koji itekako utiče na trajnost takvog nameštaja.

ZAŠTO JE NEGA TAPACIRANOG NAMEŠTAJA VAŽNA

Higijena tapaciranog nameštaja ne sme da se zanemari i to ne samo da bi se prolongirao njegov vek trajanja. Naime, u tapacirungu se tokom vremena zadržavaju štetni mikroorganizmi koji mogu ozbiljno narušiti Vaše zdravlje tako što će izazvati respiratorne infekcije ili kožna oboljenja.

Materijal može dugo da zadrži neprijatne mirise od prosute hrane, znoja ili cigareta. Da ne napominjemo koliko ružno izgleda tapacirana ugaona garnitura, trosed ili neki drugi sličan tapaciran komad ukoliko se zapostavi i zanemari.

Nameštaj nije nešto što se kupuje svaki dan i potrebno je zaštititi ga od propadanja na više načina i to vrlo jednostavnih.

SKLONITE NAMEŠTAJ OD DIREKTNE SUNČEVE SVETLOSTI

Vremenom, UV zraci će oštetiti materijal od kojeg je sačinjen Vaš tapacirani nameštaj. Materijal korišćen za završnu izradu će izbledeti, a drveni delovi će se brže pohabati.

Iz tog razloga, prebacite ga u neki deo prostorije gde neće biti direktno na suncu po ceo dan. Ako niste u mogućnosti to da učinite, stavite na prozore neke tamnije zavese ili draperije ili spustite roletne tek toliko da snop svetlosti ne dopire do nameštaja.

Imajte na umu i da u prostoriji uvek održavate optimalnu temperaturu jer nameštaj neće dugo izdržati na ekstremnoj toploti ili hladnoći.

KORISTITE PREKRIVAČE

Koliko god da vodite računa, prljavština će se nakupljati i stvarati fleke na tapaciranom nameštaju.

Možda jedno od najefikasnijih rešenja za zaštitu površine tapaciranih modela jeste korišćenje prekrivača.

Na ovaj način, nameštaj će biti bolje zaštićen i od habanja i cepanja – naročito ako živite u porodici sa malom decom ili kućnim ljubimcima.

Prekrivači su sjajna sigurnosna barijera za potencijalna oštećenja nastala od prljanja i flekanja i ukoliko se dogodi ’’nezgoda’’ u svako trenutku ih možete skinuti i ubaciti u mašinu za veš.

JEDITE ZA STOLOM

Ova navika će zbližiti sve ukućane i zaštititi tapacirani nameštaj od neželjenih fleka i mrvica.

Ukoliko nešto prospete na površinu svoje tapacirane garniture ili fotelje tokom konzumiranja hrane ili pića, možda ćete imati problem da uklonite fleke ili miris.

DUBINSKO PRANJE KAO KLJUČNA STAVKA

Na svakih šest meseci ili jednom godišnje potrebno je obaviti dubinsko pranje nameštaja u profesionalnom servisu i Vaš nameštaj će ostati očuvan dugo godina i uvek biti bezbedan za korišćenje.

Ukoliko imate kućne ljubimce ili decu, poželjno je i da se to radi i češće.

Putem dubinskog pranja, kao što sam naziv kaže, detaljno se peru svi slojevi tapacirunga pri čemu se uklanjaju nečistoće, tvrdokorne fleke i uzročnici infekcija.

ZAŠTO ZAKAZATI DUBINSKO PRANJE U USLUŽNOM SERVISU?

Ne može svako da obavlja posao dubinskog pranja, a naročito u kućnim uslovima. Za takav posao potrebni su znanje, iskustvo, uslovi, sredstva i naravno izdvojeno vreme koje je možda i najdragocenije od svega ostalog nabrojanog.

Uostalom, samostalan pokušaj dubinskog pranja možda neće dati očekivane rezultate i uvek postoji verovatnoća da će se desiti šteta.

Poslednje što želite jesu iznenadne investicije i suvišni troškovi i zato ulaganje u usluge profesionalnog servisa čuva i Vaše vreme i novac i takođe nameštaj od prevremenog propadanja.

Još ako morate da se posvetite karijeri ili porodici, sigurno ne možete da stignete da razmišljate o dubinskom pranju.

Upravo zato su tu za Vas obučeni tehničari koji će proceniti šta je potrebno da bi se Vaš tapacirani nameštaj detaljno očistio i dezinfikovao.

Ovakve usluge odavno više nisu luksuz, već potreba i da bi sačuvali zdravlje najbližih, estetiku prostora u kom živite ili radite i naravno sam nameštaj zakažite termin u uslužnom servisu i bićete iznenađeni rezultatima.

ODRŽAVANJE POSLE DUBINSKOG PRANJA

Jednom nedeljno usisajte sve krupne nečistoće sa tapaciranih garnitura, kreveta i fotelja.

Time ćete osvežiti čitavu površinu, a ako koristite nastavak za usisavanje sa četkom lakše ćete odvojiti zalepljene komadiće hrane, dlačice, mrtve ćelije kože i druge nečistoće.

Brišite prašinu i sa ostalih elemenata enterijera koji se nalaze u blizini da ih tapacirani nameštaj ne bi apsorbovao.

Koristite mirisne osveživače i sprejeve koji će smanjiti akumulaciju nečistoća.

Nemojte koristiti jake hemikalije, već samo namenske proizvode proverenih marki.

Ako je moguće, često rotirajte jastuke i delove za sedenje da bi se jednako trošili.

Ako se desi fleka, ne čekajte već očistite je odmah.