Kako održavati kožni nameštaj

kozni namestaj

Kožni nameštaj izgleda jako lepo i bitno je da naučite kako ga treba održavati. Iako se možda na prvi pogled to čini kao puno posla, i nije previše teško.

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko laganih saveta koji će vam pomoći u održavanju kožnog nameštaja.

1. Vrsta kože

Samo održavanje kožnog nameštaja pre svega zavisi od vrste kože. Zato pri kupovini obavezno pitajte prodavca o kakvoj se koži radi i kako bi bilo najbolje i najefikasnije da je održavate. Pitajte i koja su sredstva najbolja za to.

2. Krema

Raspitajte se i odaberite kremu koja bi najviše odgovarala za vaš nameštaj. Kremu za kožu nemojte upotrebljavati previše često, sasvim je dovoljno da to radite tri do četiri puta godišnje.

3. Sprej

Možete koristiti i razne vrste sprejeva za čišćenje i održavanje tako što ćete jednostavno naprskati vaš nameštaj, a zatim prebrisati suvom krpom.

4. Usisavanje

Vrlo je bitno i da vašu kožnu garnituru redovno usisavate da se prašina ne bi skupljala i na onim manje vidljivim i nepristupačnijim mestima.

5. Izbegavajte vodu

Najčešća greška koju mnogi ljudi prave jeste preterano korišćenje vode i sapuna za čišćenje kožnog nameštaja. Ovo se nikako ne sme raditi, jer uništava površinu i ubrzava proces pucanja kože. Znači na čišćenje vodom zaboravite!

6. Udarna mesta

Savetujemo vam da posebnu brigu posvetite mestu na kojem najčešće sedite prilikom nekih aktivnosti. To mesto će prvo da pokaže znakove prečeste upotrebe. Zato je naš predlog da povremeno menjate mesto na kojem sedite i tako izbegnete brzo habanje ili izbeljivanje tih udarnih mesta.

7. Prekrivač

Pored ovih stvari koje smo već naveli, možete koristiti i prekrivač kao jedan od najboljih vidova prevencije i očuvanja kožnih garnitura. Odaberite neki lep prekrivač koji se uklapa u ceo ambijent i zaštitite vaš nameštaj.

Ukoliko se pridržavate ovih saveta i uložite malo vremena i truda, vaša kožna garnitura će uvek blistati u punom sjaju.

Izvor: kakopedija