Kako održavati čistoću tepiha nakon dubinskog pranja

Kako održavati čistoću tepiha

Čisti, mekani tepisi čine svaku prostoriju komfornom za boravak i bezbednom za zdravlje svake osobe koja provodi vreme u njoj. Takođe, lepo je i videti čist tepih jer je to znak da postoji briga o domu, briga o ukućanima i dobra organizacija.

Dubinsko pranje je deo redovnog održavanja higijene tepiha i nikako ne treba zanemariti neka od pravila kojih se treba pridržavati kod kuće, jer bez njih je čitav posao obavljen od strane tehničara iz servisa uzaludan.

IZUJTE SE PRE NEGO ŠTO UĐETE UNUTRA

Kada zakoračite obuveni u Vaš dom, činjenica je da sa sobom unosite veliku količinu prljavštine i bakterija iz spoljne sredine. Takođe, dok gazite po tepihu u obući namenjenoj za hod napolju rizikujete da se vlakna oštete.

Neka navika Vaših ukućana bude da svaki put pre nego što uđu u kuću ili stan izuju svoju obuću ispred ulaznih vrata. Takođe, nemojte se ustručavati da od svojih gostiju tražite isto. Vaši

rođaci, prijatelji, kolege i komšije se sigurno neće ljutiti što želite da sačuvate Vaše tepihe i održavate čitavo okruženje čistim. Ukoliko unutra odlažete prljavu obuću, uredite poseban deo u hodniku ili verandi gde ćete je ostaviti i sačuvati ostatak kuće bezbednim.

REDOVNO USISAVANJE

Jedan od jednostavnih načina da očuvate čistoću svojih tepiha je naravno usisavanje. Redovno korišćenje usisivača pomaže kod prikupljanja svih krupnih nečistoća i sprečava se njihovo prodiranje duboko u vlakna tepiha. Osim što se zadržava duboko u tepisima, prljavština vremenom uzrokuje i oštećenja na materijalu.

Dva ili tri puta nedeljno usisajte svoje tepihe i sigurno ćete primetiti kako dugo ostaju besprekorno čisti posle obavljenog periodičnog dubinskog pranja tepiha. Svakako, svaki put kad završite usisavanje potrebno je da očistite filtere uređaja i izbacite iz njega svu prikupljenu prljavštinu jer ako to ne učinite usisivač neće moći efikasno da radi i uvuče sve nečistoće. Bitna je i investicija u kvalitetan usisivač.

FLEKE UKLONITE DOK SU SVEŽE

Ako nešto prospete ili prolijete po tepihu, odmah to očistite. Što duže se fleka zadrži, teže je njeno otklanjanje. Postoje i kućni trikovi koje treba da znate u slučaju da Vam zatreba pomoć kod uklanjanja specifičnih fleka.

Mineralnom vodom moguće je rešiti problem prosutog piva ili vina, kockice leda pomažu kod uklanjanja zalepljene žvake, hidrogen peroskid je efektan kod fleka od krvi, a za druge fleke mogu se koristiti i deterdžent za sudove i pena za brijanje.

Takođe, važno je da znate da se fleka uklanja tapkanjem krpom, a ne trljanjem jer je tako širite po čitavom tepihu i pomažete da prodire duboko u vlakna.

TESTIRAJTE DETERDŽENTE PRE UPOTREBE

Za čišćenje tepiha se svakako preporučuju namenska sredstva koja treba da budu bazirana na prirodnim sastojcima i ekološki bezbedna.

Savetuje se da ipak pre njihovog korišćenja, kao i pre upotrebe kućnih sredstava za prvu pomoć, obavite test na maloj površini tepiha koja se nalazi na nekom od manje vidljivih delova, da bi videli kako će vlakna reagovati.

Otprilike 5g ili 5ml sredstva za čišćenje nanesite na odabran deo površine i sačekajte par minuta pre nego što ga obrišete krpom ili usisate.

NEMOJTE KONZUMIRATI HRANU NIGDE VAN TRPEZARIJE

Postoje prostorije gde se jede i pije, a to sigurno nije Vaša dnevna soba ili spavaća soba. Bez potrebe pravite dodatan nered i prljate tepihe. Mrvice padaju svuda, a takođe postoji rizik od masnih fleka i prolivanja tečnosti.

Veliku štetu posebno mogu napraviti voćni sokovi, čokolada, paradajz sos i vino, jer mogu obojiti vlakna tepiha što se teško uklanja. Prosuta hrana ili piće predstavlja i podlogu za zadržavanje bakterija i gljivica.

I Vi i Vaša deca konzumirajte bilo kakvo jelo ili piće, pa čak i grickalice, u trpezariji i Vaši tepisi će potrajati mnogo duže i ostati čisti.

NAUČITE KUĆNE LJUBIMCE DA VRŠE NUŽDU NA MESTU PREDVIĐENOM ZA TO

Naši kućni ljubimci deo su porodice i potrebno im je pružiti puno pažnje i ljubavi. Ali činjenice su da i Vaši tepisi traže negu i pažnju da bi ostali nakon dubinskog pranja čisti i bezbedni za korišćenje, a kućni ljubimci mogu stvoriti rizik od oštećenja tepiha – naročito kad na vlaknima ostavljaju svoj urin i feces.

Ne radi se samo o flekama i infektivnim mikroorganizmima, već i neprijatnim mirisima koji se i nakon čišćenja mogu zadržati u dubini tepiha. Iz tog razloga, na vreme ih naučite gde treba da vrše nuždu.

Isto tako, kućni ljubimci su skloni da grebu i grickaju tepihe, što im ne smete dozvoliti, već im pokažite da to nije dozvoljeno i nabavite im nešto drugo što će im privući pažnju i razonoditi ih.

Oni će biti zadovoljni, a tepisi uvek biti čitavi, higijenski čisti i mirisni.