Kako car detailing poboljšava estetiku vozila?

car detailing poboljšava estetiku vozila

Održavan, lep automobil dugo traje, ali mnogo govori i o vlasniku vozila.

Ukoliko želite da ostavite utisak da ste pedantni i organizovani, a takođe i da svom četvorotočkašu značajno produžite vek trajanja, potrebno je da uložite u car detailing.

Redovan detailing u specijalizovanom servisu, uz redovno čišćenje i servisiranje, će pomoći da Vaš ljubimac uvek izgleda savršeno.

ZAŠTO JE VAŽNO DA VOZILO UVEK BUDE LEPO I ČISTO?

Atraktivno i pedantno vozilo pomaže ljudima da Vas bolje upoznaju i da vide koliko ste odgovorni, da li vodite računa o svojoj imovini i koliko ste ozbiljni, marljivi i savesni.

Mnogo je bolji osećaj kada se vozite u urednoj kabini vozila koje je i spolja blistavo čisto i ispolirano, uz istinski komfor. I na kraju krajeva nije sve u estetici, već i bezbednosti koja je zapravo mnogo važnija stavka.

Sigurna vožnja je nemoguća bez čistih staklenih površina i drugih delova čiji kvar može da izazove nezgodu na putu sa ozbiljnim posledicama. Da ne govorimo i koliko zapušteno vozilo predstavlja rizik za Vaše zdravlje, kao i zdravstveno stanje ostalih putnika – naročito ako se sa Vama često voze mala deca i kućni ljubimci.

Takođe ćete jednog dana, kada budete prodavali vozilo, lakše pronaći kupca za isto.

OSNOVNE INFORMACIJE O CAR DETAILING-U

Mnogi vozači mešaju profesionalno pranje vozila u servisu sa car detailing-om ne znajući da postoje bitne razlike između ta dva tipa usluga.

Naime, detailing je, kao što sam naziv kaže, detaljnija forma čišćenja od standardnog uslužnog pranja i uključuje kozmetičke radove sa uklanjanjem manjih nedostataka i sitnim popravkama.

Mnoge nesavršenosti na vozilu i unutar njega moguće je ukloniti putem car detailing-a kao što su tvrdokorne fleke i ogrebotine na karoseriji.

ULOGA CAR DETAILING-A U ULEPŠAVANJU VOZILA

Osim što se obavlja higijena i stvaraju uslovi za bezbednu vožnju, car detailing-om se postiže poboljšan estetski izgled vozila.

Svaki delić, i spolja i iznutra, se prelazi sa puno pažnje. Sve mora da se tretira i ništa se ne preskače. Čiste se i uglovi i prelazi koji izgledaju nedostupno vozaču što ih tokom kućnog, standardnog pranja upravo zato preskače i ignoriše.

Spolja se karoserija ručno pere i često tretira clay bar-om, odnosno komadom gline pomoću kog se uklanjaju preostale nečistoće nakon pranja.

Posle toga se radi poliranje i voskiranje i tada se eliminišu brojne ogrebotine, fabričke greške na laku i druga spoljašnja oštećenja koja narušavaju izgled vozila.

Čak je moguće sanirati i pojedina oštećenja od rđe i kiselina.

Motor se takođe detaljno čisti, a farovi savršeno blistaju kao da su novi. Od velike važnosti je i nanošenje zaštitnog filma koji će sprečiti formiranje novih oštećenja.

Iznutra, vrši se i čišćenje i dezinfekcija kompletne kabine. Pojedini delovi se posebno tretiraju, poput patosnica i sedišta. Za krupne nečistoće naizmenično se koriste profi usisivači i vazdušni kompresori.

Uklanjaju se nečistoće, štetni mikroorganizmi, ali i neprijatni mirisi. Na samom kraju, unutrašnjost se parfimiše što boravak u vozilu čini još prijatnjim i poboljšava estetski doživljaj.

Rezultati su takvi da mnogi vlasnici ne prepoznaju svoje vozilo.

DA LI JE MOGUĆE ODRADITI CAR DETAILING U KUĆNIM USLOVIMA?

Ako ste nestručni, ne posedujete potrebne uslove i sredstva, nemate dovoljno vremena i strpljenja – ne upuštajte se u posao kao što je car detailing.

Neiskustvo može da izazove dodatna oštećenja i kvarove, a sa tim i iznenadne troškove kojima se nikako nećete obradovati. U svakom slučaju neće doći do rezultata koje očekujete i upravo zato stoje brojni servisi sa obučenim osobljem Vama na raspolaganju u svakom trenutku.

Sve što treba jeste da zakažete termin i prepustite ovaj složen posao nekom drugom umesto da eksperimentišete sami.

Važno je napomenuti da car detailing odavno nije luksuz već potreba svakog vozača da ga uključi u redovno održavanje vozila.

Bićete iznenađeni izgledom Vašeg ljubimca koji će ponovo postati lep i blistavo čist, kao da je tek stigao iz salona.

DODATNI SAVETI ZA UNAPREĐENJE IZGLEDA VAŠEG VOZILA

  • Redovno izbacujte smeće iz Vašeg četvorotočkaša i ne dozvolite da se u njemu zadržavaju nepotrebne kese, papiri, ostaci hrane i flašice za vodu.
  • Nemojte pušiti unutar vozila, već se trudite da redovno provetravate njegovu unutrašnjost i nabavite neki lep miris u obliku jelkice ili bočice sa eteričnim uljem.
  • Nakon obavljenog detailing-a redovno održavajte spolja i iznutra higijenu vozila tako što ćete ga prati blagim, namenskim deterdžentima, brisati mekim sunđerima i krpama i usisavati jednom nedeljno sve krupne nečistoće.
  • Zaštitite vozilo od spoljnih faktora koji mu mogu nauditi tako što ćete uvek parkirati u garažu ili koristiti zaštitne pokrivače ukoliko ne posedujete takav objekat gde se može četvorotočkaš bezbedno skloniti od kiše, sunca, snega, insekata, ptica…