Kada je vreme da se uradi dubinsko pranje nameštaja?

prljava-garnitura

Da li možete da se setite kada ste poslednji put dubinski prali nameštaj u svom domu? Ili je možda bolje pitanje da li ste uopšte ikada dubinski prali svoj nameštaj?

Mnogi se pitaju kada je pravo vreme da se uradi kompletno i dubinsko čišćenje nameštaja i koliko bi ono često trebalo da se radi. Takođe, mnogi i veruju da je ovakvo čišćenje bitno jedino u slučajevima kada dogodi neka nezgoda, pa su na nameštaju vidljive fleke.

Istina je da bi trebalo raditi dubinsko pranje nameštaja mnogo češće nego što većina misli, jer je korist neverovatna, kako za sam nameštaj, tako i za vas.

Ako ste i vi deo grupe koja nije sigurna kada je pravo vreme da se uradi dubinsko pranje nameštaja, na pravom ste mestu. U ovom tekstu ćemo vam otkriti kada bi trebalo da se pozabavite dubinskim pranjem svog nameštaja, kao i koje su koristi od istog. Podelićemo sa vama i bitne savete koji vam mogu uštedeti i vreme i novac, pa budite sigurni da pročitate tekst do kraja.

Zašto je bitno dubinski prati nameštaj?

Za mnoge stvari u vašem domu jasno vam je kada ih je neophodno oprati ili očistiti. Ali nameštaj, kao što su sofe, kreveti i fotelje su često misterija kada dođe do ovog pitanja.

Ipak, nameštaj tog tipa se koristi svakodnevno i možda čak i više nego neke druge stvari u vašem domu koje možda i češće čistite. Pa zašto se onda ovaj nameštaj često zapostavlja, kada je čišćenje u pitanju? U najvećem broju slučajeva razlog je neznanje. Mnogi ne znaju koliko je dubinsko pranje nameštaja bitno i koje su koristi istog.

Verovatno o ovome niste ranije razmišljali, ali stanje u kojem je vaš nameštaj može drastično da utiče na kvalitet vašeg života, ali i na zdravlje vas i vaših ukućana.

Po vašem nameštaju svakodnevno pada prašina, skuplja se prljavština, dlake od kućnih ljubimaca ako ih imate, kao i grinje, a i vi svakodnevno unosite različite vrste prljavštine iz spoljašnjeg sveta koje prenesete na nameštaj kada ga koristite.

Sve ovo nabrojano može značajno da utiče na zdravlje vas i vaših ukućana, a posebno štetno može da bude osobama koje su sklone alergijama. A čak i ako niste skloni alergijama možete postati ako svakodnevno boravite u prostoru, odnosno na nameštaju koji nije redovno čišćen.

Koristi redovnog čišćenja nameštaja?

Ako redovno čistite svoj nameštaj, kako sami, tako i dubinski uz pomoć profesionalaca iskusićete mnoštvo koristi.

  • Vi i vaši ukućani ćete biti zdraviji jer nećete biti izloženi prašini, grinjama i mnoštvu alergena. Ako redovno čistite svoju kuću i svoj nameštaj, vaš dom će biti sigurno mesto u kome ćete moći da uživate sa svojom porodicom bez straha od alergija i drugih zdravstvenih problema.
  • Vaš nameštaj će lepše mirisati, a samim tim i vaš dom. A vama, vašim ukućanima i svima koji vam dolaze u posetu će boravak kod vas biti mnogo prijatniji.
  • Nameštaj će vam mnogo bolje izgledati. Bilo da vam je nameštaj svetle ili tamne boje, ako ga redovno održavate i čistite mnogo će lepše i bolje izgledati i time doprineti lepšoj celokupnoj atmosferi vašeg doma.
  • I poslednje, ali ne i manje bitno, ako ga redovno održavate produžićete nameštaju životni vek. Jer na kraju dana kvalitetan nameštaj često ima visoku cenu i nije nešto što se kupuje i menja svake druge godine, pa samim tim u cilju vam je da ga što bolje održavate i time mu što više produžite vek trajanja.

Koliko često je potrebno čistiti nameštaj?

Nameštaj koji je tapaciran bi trebalo da usisavate onoliko često koliko često usisavate ceo svoj dom, posebno ako ga svakodnevno koristite. Ukoliko imate kućne ljubimce ili mlađu decu, trebalo bi nameštaj još češće usisavati.

Kada je pravo vreme da se uradi dubinsko pranje nameštaja?

Idealno vreme da se uradi dubinsko pranje nameštaja je jednom godišnje, ako je u pitanju nameštaj koji koristite svakodnevno u svom domu.

Kao što je bitno češće usisavati nameštaj ako imate decu ili kućne ljubimce, tako bi i dubinsko pranje nameštaja trebalo da se obavlja česće u tom slučaju i to dva puta godišnje.

Pri redovnom dubinskom pranju nameštaja bitno je da odaberete proverenu firmu koja se profesionalno bavi dubinskim pranjem i ima specijalnu aparaturu i preparate koje koristi, kako bi dobili što bolje rezultate. Nikako nemojte sami pokušavati da perete nameštaj, jer ga možete oštetiti i uništiti. Takođe, ako sami pokušate da perete nameštaj rizikujete da se isti ubuđa,  jer je ručno nemoguće izvući svu vlagu iz nameštaja kako bi bio potpuno suv.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o ovoj temi, slobodno nas kontaktirajte, stojimo vam na raspolaganju.