Dubinsko čišćenje kožnog nameštaja

kozni-namestaj-posuda-sa-vodom

Odlukom da se dom opremi kožnim nameštajem obezbeđuje se sofisticirana estetika i trajnost, uz istovremenu obavezu posebnog pristupa njegovom održavanju. Iako ne zahteva više vremena za održavanje nego mebl, koža nameće drugačije tretemane kao i specijalna sredstva za negovanje.

Kupovina ovakvog nameštaja je, po pravilu, skuplja od klasičnog, pa  da bi se ovakva nabavka pretvorila u dobru investiciju nužno je da mu se posveti specijalan tretman.

Pravilan pristup zahteva i prave informacije

Ukoliko se pre kupovine niste informisali o vrstama kože i načinima za njihovo održavanje, sigurno je da ćete određene informacije dobiti od prodavca. Deo uputstava za negu postoji i na deklaracijama proizvođača koji i imaju interes da vas upute u osnove pristupa, i zbog standarda, ugleda brenda, propisa o zaštiti potrošača, ali i da bi predupredili reklamacije.

Postoje i komadi kožnog nameštaja sa delovima od različitih vrsta materijala, bilo da su u pitanju postave u unutrašnjosti urađene od veštačke kože ili mebla, potom drveni ili metalni delovi, i svaki od njih zahteva drugačiji tretman. Ovo ne znači dodatne komplikacije zbog kojih treba odustati od želje za kupovinom, već samo dobro planiranje i procenu vaših kapaciteta za održavanje.

Koliko god komplikovano izgledalo, pravila su jednostavna

Prašina, fleke, mehanička oštećenja i habanje su svojstvene upotrebi svakog nameštaja, pa i kožnog. Redovno čišćenje prašine usisivačem u svakom domu predstavlja deo rutinskog održavanja, s tim što se mora voditi računa da se koža mehanički ne ošteti prevlačenjem usisivača. Za ovu namenu postoje specijalni dodaci, a ukoliko nisu dostupni, dovoljno je da se pažljivo i  ovlaš prelazi preko površine.

Sveto pravilo u održavanju kožnog nameštaje je izbegavanje upotrebe vode, budući da njenim isparavanjem koža kao porozan materijal brzo puca.

U redovno održavanje spada i premazivanje kožnih delova specijalnim sredstvima – losionima, mlekom, ili kremom. Ukoliko u nekom trenutku nisu dostupna (niste ih nabavili) kao prva pomoć može poslužiti i kozmetička linija za održavanje kože lica i tela.

Održavanje veštačke kože je identično, budući da se za proizvodnju nameštaja koriste materijali koji po kvalitetu ne zaostaju za pravom kožom.

Fleke su neizbežne

Fleke na nameštaju je nemoguće izbeći čak i ako se koristi prekrivač! I pored redovnog održavanja, neke od uspešno očišćenih fleka vremenom će se ponovo pojaviti. Uzrok za ovakve stvari jeste hemijski sastav materija koje su ostale na nameštaju, bilo da se radi o voćnoj kiselini, mastilu, kozmetici, vinskoj ili mlečnoj kiselini, ili uljima iz hrane i pića. Osim hemije, boja presvlake, pa i kožne, vremenom bledi, postaje tanja i poroznija što je prirodno svojstvo svakog materijala, pa fleke nanovo postaju vidljive.

Grinje koje je nemoguće izbeći jednako su postojane u svim materijalima iako se njihovo prisustvo može smanjiti paročistačima i upotrebom specijalnih dezinfekcionih sredstava.

Potreba za dubinskim pranjem kožnog nameštaja

Redovno održavanje može da doprinese očuvanju kvaliteta i estetike kožnog nameštaja samo do određene granice. Bez obzira na svu pažnju koju uživa, koža vremenom gubi sjaj, ali i svojstva koja joj omogućavaju trajnost. Za vraćanje kožnog nameštaja u prvobitno stanje, pre reparacije koja kroz duži vremenski period postaje neophodna, preporučljivo je najmanje dva do tri puta godišnje uraditi čišćenje kožnog nameštaja dubinskim metodama.

Prednosti dubinskog održavanja kožnog nameštaja

Na prvom mestu, kožni nameštaj će tretirati specijalci, odnosno ljudi koji znaju dosta toga o koži kao materijalu, njenim svojstvima i potrebama. Da bi izabrali odgovarajući tretman, potrebno je da izvrše dijagnozu, odnosno da ocene stepen zaprljanosti, kao i stanje kožne površine. Starost ukazuje i na stepen poroznosti, a to znači i  izdržljivost i na tretmane i odluku o tipu sredstava za čišćenje.

Sredstva koja se koriste u tretmanima dubinskog pranja kožnog nameštaja ne mogu da se nađu u svakoj prodavnici budući da ih firme koje se bave održavanjem nabavljaju od specijalnih proizvođača. Ne koriste se ista sredstva za uklanjanje fleka od voćne kiseline i mastila recimo, a profesionalci su ti koji odlučuju o kombinacijama. Antibakterijska i biorazgradiva sredstva garantuju čistoću i visok stepen antialergijske zaštite za članove porodice.

Doziranje sredstava, postupak u sledstvenom nizu koji garantuje i čistoću i održavanje kvaliteta kožne pokrivke su postulati radnih operacija profesionalaca. Da nije tako, vi ne biste imali garanciju za obavljen posao, a firme koje se bave dubinskim pranjem vode računa i o klijentima, jednako  i o svojoj reputaciji.

Ono što je bitno jeste da kožni nameštaj nakon tretmana dubinskog čišćenja možete koristi u vrlo kratkom roku od najviše par sati, koliko je potrebno da sredstva “odrade svoje” i nakon završenog postupka.

Najbitnije u svemu jeste da nakon dubinskog pranja nameštaja, koža vraća sjaj: boja je osvežena, a pore ispunjene, čime se vraća elastičnost materijala.

Sve ovo, sumirano, znači da se uložena sredstva u kupovinu pretvaraju u investiciju budući da se kožnom nameštaju ovakim tretmanima produžava vek trajanja.