Dezinfekcija nameštaja putem dubinskog pranja

ciscenje-namestaja-otac-sin

Na flekavom nameštaju koji neprijatno miriše i pun je prašine definitivno niko ne voli da sedi ili leži. On pre svega predstavlja opasnost po zdravlje korisnika jer kao takav postaje podloga za razvoj uzročnika infekcija.

U kućnim uslovima, standardnim sredstvima za čišćenje nemoguće je dubinski ukloniti bakterije i gljivice, već takav detaljan posao može uspešno obaviti samo radnik profesionalnog servisa za dubinsko pranje nameštaja.

PRLJAV NAMEŠTAJ – IZVOR ZARAZE

Tapaciran nameštaj koji se ne čisti redovno u sebi krije mnoštvo različitih mikroorganizama koji uzrokuju različite infektivne bolesti i to su mahom bakterije i gljivice, jer virusi ne mogu dugo da opstanu na nameštaju.

Mikroorganizmima odgovaraju meka vlakna, a naročito zone koje su zaprljane ostacima hrane i pića, ali i telesnim tečnostima. Vlažna mesta idealna su za pojavu buđi.

Ležanjem ili sedenjem na zaprljanom trosedu, krevetu ili ugaonoj garnituri u direktnom ste kontaktu za patogenima i rizikujete da Vaše zdravlje bude ugroženo.

Dokazano je da prisustvo takvog nameštaja u kući, stanu ili poslovnom prostoru drastično smanjuje kvalitet vazduha i stvara uslove za pojavu i prenos respiratornih infekcija.

Dolazi do problema sa disanjem, kijanja, kašljanja, curenja nosa, glavobolje i upale sinusa. Moguća je i pojava kožnih bolesti i pojava na koži poput osipa, crvenila i svraba.

Pod rizikom od ovakvih zdravstvenih problema su naročito osobe sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima, a jednako su osetljiva i mala deca i kućni ljubimci. Naročito osobe sa astmom mogu da trpe ozbiljne posledice zbog odsustva higijene nameštaja.

Osim infektivnih bolesti, jako zaprljan nameštaj ima negativan uticaj na zdravlje čoveka u vidu stresa, jer je za svaki organizam život u nehigijenskim uslovima stresan. To dalje vodi do drugih komplikacija jer su osobe koje pate od hroničnog stresa pod rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

DUBINSKO PRANJE ZA ZAŠTITU NAMEŠTAJA I ZDRAVLJA

Klasično održavanje čistoće nameštaja je nedovoljno da bi se na duži period zaštitili od infekcija, kao i drugih opasnosti koje mogu narušiti Vaše zdravlje. Zato se jednom ili dva puta godišnje preporučuje dubinsko pranje, u zavisnosti koliko često se taj nameštaj koristi i gde se nalazi.

Dubinskim pranjem, kao što sam naziv kaže, uklanjaju se dubinske nečistoće koje se krpom, sunđerom i običnim deterdžentom i usisivačem ne mogu eliminisati u potpunosti jer su skrivene u slojevima koji su teško dostupni.

ZAŠTO JE NEOPHODNO DUBINSKO PRANJE PREPUSTITI PROFESIONALCIMA?

Osobe koje rade uslužno dubinsko čišćenje će na najefikasniji i najbrži način ukloniti štetne mikroorganizme iz željenih komada nameštaja. Poseduju sredstva, znanje i iskustvo koji su dragoceni pri obavljanju ovakvog posla.

Uz rukovanje profesionalnim mašinama i ekološki bezbedne hemikalija za dezinfekciju, nameštaj će biti temeljno očišćen i bezbedan za korišćenje.

U kućnim uslovima nije moguće postići takve rezultate i temeljno dezinfikovati delove koji su teško dostupni. Na isti način je otežano ukloniti tvrdokorne fleke i druge tipove nečistoća nalik dlačicama, česticama prašine, mrtvim ćelijama kože…

Dolazi i do eliminacije neprijatnih mirisa. Materijalu se vraća stara boja, što tretiranim delovima enterijera poboljšava izgled.

Uslužno dubinsko pranje zato nije luksuz, već potreba i ulaganje koje će pružiti Vašim ukućanima ili zaposlenima bezbedno okruženje za život ili rad.

POSTUPAK DUBINSKOG PRANJA

Pre početka pranja, tehničari utvrđuju nivo zaprljanosti nameštaja i na osnovu njega procenjuju vreme koje će biti potrebno za posao i koja sredstva su neophodna za što bolje rezultate i kvalitetnu uslugu. Biraju hemikalije koje su bezbedne za okolinu, detaljno čiste nameštaj i uklanjaju opasne mikroorganizme, a sa njima i alergene poput grinja, polena i dlačica.

Topla voda sa rastvorom za čišćenje se ubrzigava pomoću specijalne mašine i tako se i najdubljih slojeva tapacirunga izvlače sve nečistoće, zajedno sa patogenima. Ta ista voda se odmah izvlači napolje, a u roku od nekoliko sati nameštaj je osušen i spreman za korišćenje.

Na kraju, nameštaj se pregleda da bi se utvrdili dobri rezultati i da bi klijent bio zadovoljan kad ugleda svoju garnituru, fotelju, sofu ili dušek u savršenom stanju – čisto, mirisno i bezbedno za korišćenje.

KAKO ODRŽAVATI DUBINSKI OPRAN NAMEŠTAJ

Nakon što ste platiti uslugu dubinskog pranja, važno je da do sledećeg tretmana malo više obratite pažnju na svoj nameštaj i sprečite uzročnike infekcija da se u njemu zadržavaju, kao i nečistoće koje mogu ozbiljno narušiti Vaše zdravlje.

Redovno čistite i usisavajte nameštaj sa svih strana, koliko možete da dosegnete i pritom koristite ekološka i biorazgradiva sredstva namenjena upravo za Vaš nameštaj, u zavisnosti od materijala.

Možete nabaviti i neke lepe prekrivače i njima zaštititi nameštaj, što je naročito korisno ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce. Time će čitav proces održavanja biti znatno olakšan.

Prekrivače i jastučnice perite makar jednom u nedelju dana u mašini, na odgovarajućoj temperaturi.