Čišćenje tapaciranog nameštaja

ciscenje tapaciranog namestaja

Pažljivo uređen unutrašnji prostor bilo koje kuće, stana ili poslovnog prostora često se ne može zamisliti bez tapaciranog nameštaja.

S obzirom da on predstavlja osnovu za stvaranje komfora tokom vremena provedenog za odmor ili rad, od velike je važnosti njegovo redovno održavanje i uklanjanje nečistoća koje mu kvare izgled i takođe uništavaju materijala od kojih je proizveden.

Svaki tapaciran komad preporučljivo je, pored standardnog tretiranja, periodično očistiti i za to zatražiti pomoć profesionalnog servisa za dubinsko pranje.

KOLIKO JE PRAKTIČAN TAPACIRANI NAMEŠTAJ?

Moderan život je danas ubrzan, a tapacirani nameštaj u velikoj meri nam pruža olakšanje da se u pauzama odmorimo i opustimo ili produktivnije radimo.

Ranije se ovakav nameštaj izrađivao ručno, zbog čega je bio skup.

Međutim, cenu opravdava kvalitet i dugotrajnost pa se i dan danas u mnogim domovima ili poslovnim objektima mogu videti još uvek funkcionalni tapacirani komadi stari decenijama.

Uz početak serijske proizvodnje u fabričkim pogonima, tapaciran nameštaj postaje dostupan svima, a kreće se sa korišćenjem veštačkih materijala pored dosadašnje kože i štofa.

Uglavnom, ovi artikli nisu izgubili na kvalitetu i lako se kombinuju sa drugim elementima enterijera.

Da bi oni bili dugo funkcionalni i estetski lepi, neophodno im je pružati redovnu negu i čistiti ih.

Problem je u tretiranju dubinskih delova, jer neretko sunđeri upijaju i zadržavaju nečistoće, a posebno tečnosti, što dovodi do formiranja trajnih fleka.

VAŽNOST HIGIJENE TAPACIRANOG NAMEŠTAJA

Površine tapaciranog nameštaja konstantno su izložene kontaktu sa okruženjem, što svakako dovodi do zaprljanja.

Bez obzira da li se on frekventno koristi, on postaje mesto na kome se sakupljaju vidljive i nevidljive nečistoće.

One prodiru i u unutrašnjost materijala koji je korišćen za oblaganje, ali i sunđere, što čišćenje čini komplikovanim poslom.

Čist tapaciran nameštaj ulepšava prostor u kom se nalazi i istovremeno čuva zdravlje svojih vlasnika i korisnika od infektivnih bolesti i alergija.

Dugotrajno zanemarivanje higijene tapaciranog nameštaja povećava rizik od stvaranja trajnih fleka i ubrzanog propadanja.

Osim održavanja kod kuće uz pomoć uobičajenih metoda, potrebno je redovno zakazivati profesionalno čišćenje u uslužnom servisu koje će obezbediti dugotrajnost tapaciranih komada.

NE OKLEVAJTE DA KONTAKTIRATE USLUŽNI SERVIS ZA ČIŠĆENJE NAMEŠTAJA

Činjenica je da sami ne možemo uvek savršeno oprati i dezinfikovati nameštaj, što važi i za onaj tapaciran, a razlozi su nedostatak sredstava i iskustva.

Mnogi misle da sebi ne mogu da priušte zakazivanje termina u profesionalnim servisima za detaljno čišćenje i dubinsko pranje nameštaja, a zapravo je ovakva usluga veoma ekonomična i dostupna svima.

Takođe je praktična i pruža vlasnicima tapaciranog nameštaja više vremena za neke druge aktivnosti.

Profesionalni tim poslove čišćenja tapaciranog nameštaja obavlja svakodnevno i tačno zna šta i kako treba koristiti da bi se poboljšao izgled tapaciranog antikviteta ili komada nastalog u serijskoj proizvodnji novijeg datuma.

Upotrebljavaju se raznovrsne mašine, uređaji, alati i hemikalije nedostupni u slobodnoj prodaji.

U procesu čišćenja uklanjaju se dlačice, telesne tečnosti, mrvice hrane, prosuta kafa, mleko, masnoće, šminka, lepak, bakterije, virusi, grinje i mnoge druge nečistoće i opasnosti po zdravlje.

Neutrališe se neprijatan miris cigareta, vlage i plesni.

ŠTA SE DOBIJA U SKLOPU USLUŽNOG ČIŠĆENJA TAPACIRANOG NAMEŠTAJA?

Pre svega, identifikuje se materijal korišćen za tapaciranje zaprljanog komada nameštaja kojeg je neophodno očistiti.

Bezbedna procedura bira se i pomoću testiranja boje materijala, da ne bi došlo do njenog ispiranja.

Postoje metode koje uključuju primenu pene ili pare.

Služe da bi se omekšale fleke i ubili štetni mikroorganizmi.

Koristi se minimalna količina vode, što olakšava sušenje tretiranih komada koje se obavlja pomoću profesionalnih mašina koje sprečavaju zadržavanje vlage i eliminišu mogućnost deformacije tapaciranog nameštaja.

Ako proces ne podrazumeva upotrebu vode, pomoću suvih sredstava i sprejeva vrši se uklanjanje pojedinih nečistoća.

Često se nanose raznovrsni vidovi zaštite koji će u budućnosti zaštititi nameštaj od novih fleka i omogućiti lakše održavanje u kućnim uslovima.

Kao krajnji rezultat dobija se komad koji izgleda savršeno, prijatno miriše i u svakom pogledu je bezbedan za korišćenje.

REDOVNO ODRŽAVANJE / ČIŠĆENJE TAPACIRANOG NAMEŠTAJA I PREVENTIVNE MERE

Prilikom kupovine kućnih sredstava za održavanje i čišćenje tapaciranog nameštaja, raspitajte se koji proizvodi odgovaraju u potpunosti Vašim komadima.

Koristite ih prema uputstvu za upotrebu onoliko često dozama koliko je sam proizvođač odredio, uz poštovanje doziranja, ali i mešanja sa vodom i drugim sredstvima.

Ako prospete nešto na tapacirani trosed, sofu ili bilo koji sličan komad nameštaja, odmah uklonite fleku da bi sprečili njeno trajno zadržavanje.

Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce, možete presvući tapacirani komad u neki materijal koji je lakši za čišćenje i održavanje čistoće (npr. skidanje eko kože sa nameštaja i postavljanje mebl štofa).

Promenite neke navike koje inače uzrokuju češće prljanje tapacirunga, nalik konzumiranju hrane i pića, pušenju ili šminkanju.