Car detailing – usluga koja se isplati

CAR DETAILING – USLUGA

Da bi vožnja bila bezbedna, a automobil obavljao svoju funkciju bez ikakvih poteškoća, neophodno je redovno održavanje koje pored servisa podrazumeva i higijenu.

Mnogi vozači smatraju da su pranjem u kućnim uslovima obavili posao, ali nisu svesni da su tada mnogo propustili, napravili greške ili čak oštetili svog četvorotočkaša.

Bilo da je u pitanju vozilo koje je kupljeno polovno ili novo u salonu, važno je periodično uraditi detaljan, profesionalan tretman koji će automobilu produžiti vek trajanja i istovremeno učiniti vožnju zdravijom i sigurnijom.

Zato postoji procedura poznata kao car detailing i njoj obučeni tehničari u specijalnim uslužnim servisima posvećuju mnogo pažnje i truda da bi se postigli najbolji mogući rezultati.

KAKO SE DEFINIŠE CAR DETAILING?

Car detailing je pojam koji označava održavanje higijene i lepog spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda vozila pri čemu se redukuju manji nedostaci i oštećenja. Poboljšava se funkcionalnost, udobnost i bezbednost vozila ako se ono redovno vozi na car detailing.

Mnogi car detailing mešaju sa dubinskim pranjem automobila, ali razlika između ova dva procesa ipak ima zaista mnogo.

Samo čišćenje je kod car detailinga dosta detaljnije i preciznije i za to vreme se ne koriste mašine već se čitav posao obavlja ručno. Usput se vrši kamuflaža ili uklanjanja manjih fizičkih oštećenja, ogrebotina i nepravilnosti na laku.

Cilj car detailing-a je postizanje maksimalnog nivoa čistoće, uz poboljšanje estetskog izgleda vozila i prevenciju kvarova.

KADA SE PREPORUČUJE CAR DETAILING?

Čim kupite automobil, polovan ili nov, neophodno je da pristupite njegovom održavanju da bi Vas što duže služio. Između ostalog, to podrazumeva redovno pranje jednom nedeljno, dubinsko pranje na svakih 6 meseci i car detailing jednom godišnje.

Time ćete ispoštovati pravilnu higijenu vozila i sačuvati lepotu svog četvorotočkaša od samog starta, a vožnja će uvek biti prijatna uz konstantnu sigurnost i naravno sačuvano zdravlje i vozača i putnika.

CAR DETAILING – PROCES

Na početku, vozilo se čisti od vidljivih i nevidljivih nečistoća. Usisava se, pere i briše spolja i iznutra. Potom, koristi se clay bar za dodatno čišćenje limarije, odnosno komad gline, da bi se uklonile kontaminacije se koje običnim pranjem ne mogu eliminisati. Time se priprema površina i za dalju obradu kroz poliranje ili voskiranje.

Kada je u pitanju unutrašnjost, posebno se tretiraju sedišta i patosnice. Nakog završenog enterijera, pristupa se doterivanju točkova i glancanju staklenih površina i retrovizora. Na kraju se nanosi neki vid zaštite od pljavštine i oštećenja, a unutrašnjost kabine se parfimiše.

DETALJAN POSAO I PROFESIONALNA USLUGA – VEROVATNO JE SKUPO?

Kada je u pitanju održavanje vozila, ništa nije skupo ukoliko od početka vodite brigu o njegovom radu, čistoći i izgledu. Ako tehničari imaju manje posla oko vašeg ljubimca, sigurno će konačna cena biti mnogo manja nego kod auta o kome se generalno ne vodi računa.

Detailing automobila je procedura koja nije luksuz, već potreba za svaki automobil i itekako se isplati investirati u nju.

Uverite se i sami nakon što vidite svoj četvorotočkaša posle takvog tretmana. Izgledaće kao da je tek stigao iz salona – perfektno čist, dezinfikovan i mirisan.

KAKO BRINUTI O VOZILU NAKON CAR DETAILING-A?

Neka Vaše vozilo, koje je sad čistije i atraktivnije nego ranije posluži kao dobra motivacija da ga održite u takvom stanju.

Kada se govori o redovnoj higijeni u kućnim uslovima, neophodno je da se raspitate koje proizvode smete da koristite prilikom čišćenja, a da ne oštetite materijale od kojih su sačinjeni karoserija i kabina. To možete učiniti i u servisu gde je car detailing obavljen.

Od krpa i sunđera, birajte one što su sačinjeni od mekanih materijala da ne bi grebali površine. Jednom nedeljno je potrebno da usisate krupne nečistoće.

Izbegavajte da konzumirate hranu i piće u vozilu, a takođe i da pušite. Često provetravajte vozilo, a možete namestiti i osveživač da bi unutra uvek prijatno mirisalo.

Ne dozvolite da se u kabini skuplja smeće i sve nepotrebno izbacite napolje. Ne zaboravite na redovan servis, gde majstor može sprečiti kvar na vreme koji može izazvati sakupljanje prljavštine.

CAR DETAILING JE POSAO KOJI TREBA DA URADE LJUDI KOJI SU STRUČNI I OBUČENI

Car detailing je nemoguće obaviti kod kuće. Neophodni su znanje, veština, stručnost i sredstva, što vozači za takve poslove mahom ne poseduju. Samostalni pokušaji u kućnim uslovima mogu Vas skupo koštati.

Moguća su nova oštećenja na materijalu pa čak i ozbiljni kvarovi zbog čega ćete izdvojiti više novca nego za samu uslugu car detailinga.

Tehničari iz uslužnih servisa će najbolje proceniti kako treba ova procedura da se obavi i neće nijedan delić preskočiti, bespotrebno žuriti, niti napraviti štetu, što bi se pre dogodilo običnom vozaču koji je nedovoljno stručan.