Car detailing – detailing enterijera i eksterijera automobila

car detailing

Našim automobilima nije uvek dovoljno klasično pranje kod kuće ili u uslužnom servisu da bi oni ostali funkcionalni i higijenski čisti. Zato postoji usluga poznata kao car detailing (detailing automobila) koja itekako poboljšava izgled, vožnju i komfor.

Mnogi vozači mešaju uslužno pranje vozila sa car detailing-om jer zapravo postoje značajne razlike između ova dva procesa. Nakon obavljenog posla, auto izgleda kao nov. Razlike pre i posle su neverovatne.

ŠTA ZNAČI CAR DETAILING?

Sam naziv koji potiče iz Sjedinjenih američkih država govori mnogo toga. U pitanju je održavanje čistoće automobila detaljnije i temeljnije nego kod običnog pranja.

Automobil se čisti spolja i iznutra, vodeći računa o tome da se nijedan ćošak, kanal, pregib ili rupa ne preskoče. Kod detailing-a se proces čišćenja više obavlja ručno nego pomoću mašina i takav posao obavljaju iskusne osobe čija je glavna delatnost dubinsko pranje i čišćenje.

Primenjuju se tehnike za koje se tehničari obučavaju i to obavljaju profesionalno, uz korišćenje sredstava i alata koji nisu dostupni u slobodnoj prodaji. Prekrivaju se nesavršenosti, proučavaju i eliminišu pojedina oštećenja i nedostaci.

Čini se sve da se poboljša estetika automobila, a sa tim spreče kvarovi i osigura bezbedna vožnja.

Car detailing-om se postižu maksimalna čistoća i higijena i zbog toga se preporučuje da periodično, makar jednom u toku godine, vlasnici svoje automobile uz pomoć stručnjaka tretiraju na ovakav način.

CAR DETAILING ZA EKSTERIJER AUTOMOBILA – KORAK PO KORAK

Detailing spoljašnjosti je mnogo više od običnog pranja deterdžentom i vodom. Naime, proces pranja ne obavlja se mašinski, već ručno, do detalja. Prelaze se svi spoljašnji delovi, precizno i pažljivo.

Koristi se glina za poliranje koja uklanja nečistoće čije je eliminisanje deterdžentima nemoguće. Nakon toga, radi se prikrivanje ogrebotina, poliranje, voskiranje, zasebno poliranje farova, ali i manje popravke farbe, temeljno čišćenje motora, analiza oštećenja od rđe i kiselina i nanošenje zaštitnih slojeva koji će štititi karoseriju od novih oštećenja kao što su npr. ogrebotine od kamenčića na putu.

CAR DETAILING ZA ENTERIJER AUTOMOBILA – KORAK PO KORAK

Detailing unutrašnjeg prostora automobila zahteva mnogo više vremena i pažnje nego kada se čisti njegova spoljašnjost.

Potrebno je da svaka komanda bude operativna i da se uklone tvrdokorne nečistoće zajedno sa alergenima i uzročnicima infektivnih bolesti.

Potrebno je prvo usisivačem pokupiti sve krupne nečistoće i pritom se patosnice i prekrivači na sedištima zasebno čiste i peru. Tamo gde usisivač ne može da dođe uglavnom se koristi vazdušni kompresor.

Patosnice koje su veoma prljave se tretiraju i parnim čistačima i nakon toga se ostavljaju da se potpuno osuše da ne bi došlo do pojave buđi.

Staklene površine se poliraju tako da se uklone sve mrlje i da bi preglednost za vozača bila što bolja, što je jedan od važnih faktora koji ima značajan uticaj na bezbednost u vožnji.

Delovi od kože se na poseban način neguju i tad im se vraća prvobitan izgled i sjaj. Još jednom se usisava čitava unutrašnjost, a nakon toga se koriste specijalni parfemi za vozila da bi čitav enterijer prijatno mirisao.

Ovako se uklanja neugodan smrad od cigareta i inače poboljšava boravak u automobilu.

DA LI SE CAR DETAILING ISPLATI?

Itekako. Vredi uložiti u ovu uslugu jednom godišnje i time produžiti vek Vašeg vozila. Na taj način ćete uštedeti dosta novca jer ćete sprečiti iznenadne kvarove, a takođe sigurno voziti svaki put kad sednete za volan.

Vaše zdravlje će biti očuvano i nećete biti izloženi nevidljivim pretnjama koje se mogu kriti upravo u Vašem automobilu.

Dezinfikovan, savršeno čist, blistav i mirisan, Vaš auto će izgledati kao da je tek stigao iz salona.

Rezervišite svoj termin i uverite se i sami u neverovatne rezultate koji se postižu nakon car detailing-a.

REDOVNO ODRŽAVANJE NAKON CAR DETAILING-A

Zadovoljni ste obavljenim poslom i pruženom uslugom? To ne znači da treba da zanemarite svoj auto, već da ga održite što čistijim do sledećeg car detailing-a.

Koristite blaga sredstva za čišćenje, kao i krpe i sunđere koji neće grebati površine prilikom skidanja nečistoća, niti stvarati bilo kakva druga oštećenja. Krupnu prljavštinu usisavajte jednom nedeljno, a smeće uvek iznesite pri izlaska iz auta (kese, papire , plastična ambalaža…)

Trudite se da unutar vozila ne konzumirate hranu i piće osim flaširane vode. Ukoliko dođe do prosipanja ili prolivanja nečega, trudite se da odmah očistite zaprljane delove.

Vodite računa o čistoći stakala da bi održali dobru vidljivost tokom dana i noći i po svim vremenskim prilikama.

Pokušajte da u auto uvek ulazite u čistoj obući da bi izbegli unošenje snega ili blata.

Namestite osveživač koji će održati prijatan miris u automobilu.

Ni Vi ni putnici nemojte pušiti u vozilu.