• +381 64 313 1911
  • Radno vreme: 08-22h

Blog

Šta znate o grinjama? Alergija na grinje

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Grinje žive u ljudskom okruženju: krevetima, dušecima, posteljini, zavesama, tepisima, plišanim igračkama, tapaciranom nameštaju, odnosno tamo gde ne dopiru direktno sunčevi zraci, pa tako mogu da se sakriju duboko u šupljine između vlakana.

Odatle izlaze na površinu da uzmu hranu, a hrane se izumrlim ćelijama ljudskog tela, peruti i raznim organskim materijama.

Životna granica muških grinja je 20 do 30 dana, a oparena ženska grinja može živeti i do 70 dana, i izleći od 60 do 100 jaja u poslednjih 35 dana života.

Neke od bolesti koje izazivaju grinje su:
1. Urtikarija (koprivnjača) - alergijska reаkcija kože koja se manifestuje crvenim ili belim pločastim uzdignućima na koži koja izazivaju svrab;
2. Alergijska kijavica i konjuktivitis – izaziva curenje iz nosa ili zapušen nos, kijanje, svrab, crvenilo i suzenje očiju;
3. Plantarni dermatitis - predstavlja alergijsku reakciju koja zahvata najčešće dlanove i stopala i karakterise se svrabom, crvenilom, suvoćom kože i na kraju perutanjem;
4. Astma - hronično zapaljenje sluzokože disajnih puteva, koje se klinički manifestuje napadima otežanog disanja sa sviranjem i pištanjem u grudima.

Naravno da grinje nikad nećemo uspeti da eliminišemo u potpunosti iz svog doma, ali njihovo prisustvo može da se svede na najmanju moguću meru. Grinje su duge nekoliko desetih delova milimetra i najradije borave u krevetima, jastucima, tepisima i na vlažnim mestima. Stan bi trebalo da uredimo tako da možemo lako da brišemo prašinu, a trebalo bi i da izbegavamo nameštaj u duborezu, kao i redovno dubinsko čišćenje dušeka i jastuka, pogotovo kod dece i ljudi koji su alergični na grinje.

Grinje alergija 

Moje Pranje

Moje Pranje se bavi pranjem i čišćenjem enterijera automobila, nameštaja, dušeka, tepiha, staza, mebla, štofa, stolica, jastuka…  Nudimo Vam kvalitetno pranje profesionalnim “Karcher” mašinama, uz upotrebu najkvalitetnijih i orginalnih sredstava za pranje kako bi postigli vrhunske rezultate usluga koje pružamo.


 

Prijavite Se Za Newsletter

Poslednje Novosti